Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

"Αλατιέρες εναντίον πάγου"


"Με ασθενείς χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές, λίγο χιόνι και χιονόνερο στο Λεκανοπέδιο συνεχίστηκε και χθες όλη η κακοκαιρία στο νομό Ιωαννίνων. Σε πόλη και χωριά τα φαινόμενα παρέμεναν ασθενή μέχρι αργά το απόγευμα, με αποτέλεσμα να μην προκληθούν σοβαρά προβλήματα στους δρόμους από τον όγκο του χιονιού.Αυτή τη φορά το πρόβλημα ήταν «ποιοτικό», αλλά εξίσου σοβαρό για τους οδηγούς που τις βραδινές και πρωινές ώρες κινούνταν σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Από το Πωγώνι μέχρι τη Λάκκα Σούλι και από τα Τζουμέρκα μέχρι
την Κόνιτσα και το Ζαγόρι οι δρόμοι μετατράπηκαν και πάλι σε παγοδρόμια.Έτσι, οι παγίδες του πάγου δυσχέραιναν την κυκλοφορία των οχημάτων και δεν έλειψαν οι εκτροπές αυτοκινήτων από το οδόστρωμα. Το πρόβλημα του πάγου εμφανίστηκε από νωρίς το βράδυ της Τρίτης και ενώ τα μηχανήματα καθάριζαν τους δρόμους από το χιόνι. Στα περισσότερα σημεία, μόλις γινόταν ο αποχιονισμός, σχηματιζόταν πάγος, γεγονός το οποίο αναφέρθηκε στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων από το σύνολο των χειριστών των μηχανημάτων αποχιονισμού. Έτσι, ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας άλλαξε και επικεντρώθηκε στο πώς θα μετριαστούν οι πάμπολλες παγίδες του πάγου στα «κόκκινα» σημεία των ορεινών δρόμων και ειδικότερα στις βορινές περιοχές.

Πάγος παντού
Οι χαμηλές θερμοκρασίες διήρκεσαν μέχρι και χθες το απόγευμα και οι αρμόδιοι αναμένουν άνοδο της θερμοκρασίας από σήμερα, ευελπιστώντας πως θα μετριαστούν τα προβλήματα στους ορεινούς δρόμους. Απαραίτητη θεωρούνταν χθες το πρωί για όλα τα οχήματα η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, αν και οι περισσότεροι οδηγοί δεν τις χρησιμοποιούσαν, με αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αυτοκίνητα να κάνουν… πατινάζ και να βγαίνουν από το οδόστρωμα. Αρκετά από τα τροχαία ατυχήματα που καταγράφηκαν χθες στους δρόμους του νομού αποδίδονται στην ολισθηρότητα των δρόμων ενώ δεν έλειψαν και τα τρακαρίσματα. Η Τροχαία, πάντως, διαβεβαίωνε πως δεν παρατηρήθηκαν καραμπόλες αυτοκινήτων τόσο στα εθνικά οδικά δίκτυα όσο και στους επαρχιακούς δρόμους.Από το πρωί, λόγω και της μετακίνησης των εκπαιδευτικών στα ορεινά χωριά (Ζαγόρι, Κόνιτσα, Τζουμέρκα, Μέτσοβο), έμφαση δόθηκε στη ρίψη αλατιού στο οδόστρωμα δεκάδων δρόμων. «Το πρόβλημα του πάγου είναι παντού και όχι μόνο στα ορεινά και αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο πρόβλημα στους δρόμους», δήλωσε νωρίς το απόγευμα ο Δημήτρης Μαυρογιώργος, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Να σημειωθεί, πως μέχρι χθες το απόγευμα όλοι οι δρόμοι –ακόμη και προς τα ορεινά χωριά- ήταν ανοιχτοί και η συγκοινωνία γίνονταν κανονικά, αν και χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή λόγω της ολισθηρότητας σε πολλά σημεία.

190 τόνοι αλάτι
Παράλληλα με τον αποχιονισμό τα μηχανήματα προσπαθούσαν να «σπάσουν» τον πάγο που δημιουργούνταν στο οδόστρωμα. Τις τελευταίες 24 ώρες, λόγω του μεγάλου προβλήματος με τους παγωμένους δρόμους, έγινε ρίψη 190 τόνων αλατιού σε δεκάδες επαρχιακούς δρόμους. Είναι η πρώτη φορά φέτος που η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κάνει εκτεταμένη χρήση αλατιού προκειμένου να εξασφαλίσει τη βατότητα των αυτοκινήτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού.Στους δρόμους βγήκαν χθες όλες οι αλατιέρες που οι αρμόδιοι φορείς έχουν στα εργοτάξια. Το έργο της αντιμετώπισης του πάγου συνέδραμαν και οι 22 αλατιέρες, οι οποίες μαζί με τον καθαρισμό των οδοστρωμάτων έκαναν ταυτόχρονα και ρίψη αλατιού. «Ρίξαμε αρκετό αλάτι γιατί χρειάζεται. Και άλλο τόσο να ρίχναμε πάλι θα χρειαζόταν», εξήγησε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να καταδείξει πόσο εκτεταμένο ήταν χθες το πρόβλημα του πάγου στο νομό.

Βροχές, χιόνια και άνοδος θερμοκρασίας
Το κύμα κακοκαιρίας στο νομό Ιωαννίνων θα συνεχιστεί και σήμερα με βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα αυξηθεί ως προς τη μέγιστη και την ελάχιστη τιμή στα Γιάννενα (2-7 βαθμοί Κελσίου), ενώ στα ορεινά θα παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα και σε πολλά χωριά οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα παραμείνουν σε ετοιμότητα και το έργο του αποχιονισμού θα συνεχιστεί και σήμερα, αφού μέχρι χθες το βράδυ οι χιονοπτώσεις συνεχίζονταν σε όλες τις ορεινές περιοχές. Μέχρι χθες νωρίς το βράδυ τα 45 μηχανήματα της νομαρχίας, των ορεινών δήμων και τα ιδιωτικά, που μισθώθηκαν γι αυτό το λόγο, εξακολουθούσαν να καθαρίζουν τους δρόμους από τα χιόνια.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ"

Πηγή:http://troktiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: