Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Εκατοντάδες οι νεκροί από τον σεισμό στην Αϊτή


Εκατοντάδες εκτιμάται ότι είναι οι νεκροί κάτω από τα ερείπια στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, που καταστράφηκεκ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7 με 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεν στην Ουάσινγκτον, ο οποίος οργανώνει την παροχή βοήθειας προς τη χώρα της Καραϊβικής στις ΗΠΑ, έκανε την ίδια εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγάλος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν την πλήρη βοήθεια τους στην Αϊτή και σε άλλους στην περιοχή. Θα παράσχουμε τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική βοήθεια καθώς και ανθρωπιστική αρωγή και προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που υποφέρουν, για τις οικογένειες τους και για τους αγαπημένους τους», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον κατά την έναρξη της ομιλίας της για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ασία που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Χαβάης, Χονολούλου.

Στο μεταξύ η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει άμεση βοήθεια 200.000 δολαρίων στην Αϊτή.

Η ιδιαίτερα ισχυρή σεισμική δόνηση, 7 έως 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και ισχυροί μετασεισμοί που έπληξαν χθες Τρίτη την Αϊτή - την πάμπτωχη χώρα στην Καραϊβική - κατέστρεψε δεκάδες κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας και προκάλεσε ζημιές σε εκατοντάδες, και σε δρόμους, ενώ η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και δεν υπάρχει φωτισμός στο Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους.

Χιλιάδες άνθρωποι είναι στους σκοτεινούς δρόμους.

«Νομίζω ότι είναι πραγματικά μια καταστροφή μεγάλων διαστάσεων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σχεδόν όλες οι τηλεπικοινωνίες - εκτός από την τηλεφωνία και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρων - έχουν διακοπεί στη νήσο μετά το σεισμό. Δεν υπάρχει προς το παρόν εκτίμηση για το πόσοι είναι οι νεκροί και οι τραυματίες, αλλά κατά μαρτυρίες είναι «εκατοντάδες».

Ο σεισμός, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή, διήρκεσε «πάνω από ένα λεπτό», κατ' άλλους αρκετές δεκάδες δευτερόλεπτα. Λίγη ώρα αργότερα αναφέρθηκαν τρεις μετασεισμοί, 5,9, 5,5 και 5,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με αξιωματούχους του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Τοπικά ΜΜΕ στο Πορτ-ο-Πρενς μετέδωσαν ότι το προεδρικό μέγαρο, η βουλή και αρκετά υπουργεία υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ και η σύζυγός του είναι σώοι, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το αρχηγείο της αποστολής του ΟΗΕ στο Πορτ-ο-Πρενς έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό και αρκετά μέλη της «αγνοούνται», σύμφωνα με ανακοινωθέν της.

«Τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το αρχηγείο της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση της Αϊτής (MINUSTAH) στο Πορτ-ο-Πρενς υπέστη σοβαρή ζημιά όπως και άλλες εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Μεγάλος αριθμός του προσωπικού είναι άγνωστο πού βρίσκεται», ανέφερε ανακοινωθέν του Οργανισμού που διανεμήθηκε στον Τύπο από τη Νέα Υόρκη.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Πεσιονβίλ, προάστιο ανατολικά της πρωτεύουσας της Αϊτής, μετέδωσε ότι τριώροφο κτίριο, το οποίο στέγαζε δύο γραφεία, κατέρρευσε από το σεισμό, κι ένας εκσκαφέας βρισκόταν ήδη στο σημείο προσπαθώντας να απελευθερώσει επιζώντες. Εκατοντάδες πολίτες, έχοντας καταληφθεί από πανικό, βρίσκονται στους δρόμους.

Στην Πεσιονβίλ ζουν πολλοί ξένοι διπλωμάτες και μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα.

«Μέσα σε ένα λεπτό από τον σεισμό, χώμα, σκόνη και καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη, σχηματίζοντας ένα σύννεφο που την σκέπασε ολόκληρη και τη σκοτείνιασε για περίπου 12 λεπτά μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και να κατακαθίσει η σκόνη», είπε ο Μάϊκ Γκόντφρι, που δουλεύει για την USAID, στο CNN.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (US Geological Survey, USGS) ο σεισμός ήταν 7,3 βαθμών, είχε επίκεντρο 16 χλμ. από το Πορτ-ο-Πρενς και σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτό το σεισμό. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το λαό της Αϊτής», ανέφερε ο Ομπάμα.

Εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ (SouthCom) στο Μαϊάμι είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «παρακολουθούν την κατάσταση και συντονίζουν τα πάντα για να αντιδράσουν με ταχύτητα».

Η Υπηρεσία των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών για να παράσχουν βοήθεια. Η USAID ανέφερε σε ανακοινωθέν της ότι στέλνει ομάδες 72 ανθρώπων, έξι σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για την εξεύρεση επιζώντων και 48 τόνους εξοπλισμού διάσωσης. Την ομάδα θα συνοδεύσουν ειδικοί της υπηρεσίας στις καταστροφές για να αποτιμήσουν την κατάσταση στην Αϊτή.

Η Διαμερικανική Τράπεζα Αναπτύξεως (IADB) ανακοίνωσε ότι διαθέτει 200.00 δολάρια σε άμεση βοήθεια στην Αϊτή. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Λουΐς Μορένο είπε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να σταλούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και μέσα προσωρινής στέγασης στους σεισμοπαθείς. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα διατεθούν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι, ή σεισμικά κύματα, η οποία εκδόθηκε για την Αϊτή, την Κούβα, τις Μπαχάμες και την Δομινικανή Δημοκρατία ήρθη λίγη ώρα αργότερα.

Ο σεισμός έγινε «ιδιαίτερα αισθητός» στην Κούβα.

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, ήδη επλήγη από μια σειρά καταστροφών τα τελευταία χρόνια, με τελευταίους τους κυκλώνες του 2008. Τέσσερις μεγάλες καταιγίδες - η τροπική καταιγίδα «Φέϊ» και οι κυκλώνες «Γκουστάβ», «Χάνα» και «Αϊκ» - σάρωσαν την Αϊτή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2008, στοιχίζοντας τη ζωή 793 ανθρώπων και αφήνοντας άλλους 300 αγνοούμενους έως και σήμερα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Η χώρα αντιμετώπισε επίσης σοβαρές πολιτικές ταραχές τον Απρίλιο του 2008, όταν είχαν ξεσπάσει εξεγέρσεις λόγω των - απλησίαστων για την φτωχή πλειονότητα - τιμών των τροφίμων. Το 70% των Αϊτινών ζει με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα. Σχεδόν οι μισοί από τα 8,5 εκατ. κατοίκους της είναι άνεργοι. Η διατροφική «ανασφάλεια» πλήττει το 25% του πληθυσμού, περίπου 1,9 εκατ. ανθρώπους, και οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων
http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: