Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Σοβαρά προβλήματα στο Μαυροβούνιο ελέω καιρού


Δεν είναι μόνο η Ευρώπη που ζει «στο ψυγείο» αυτή την περίοδο. Και τα Βαλκάνια πλήττονται από τον άσχημο καιρό.

Έτσι, εκτός από την Αλβανία και το γειτονικό της Μαυροβούνιο, «ζει» καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Σε περιοχές στα σύνορα Μαυροβουνίου - Αλβανίας, στο χωριό Ριέκα Τσρνογιέβατς, στη λίμνη Σκόδρα και σε χωριά του Δήμου Ούλτσινι, όπου υπερχείλισε ο ποταμός Μπόγιαν, οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω των εκτεταμένων πλημμύρων.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας του Μαυροβουνίου, Ίβαν Μπράγιοβιτς και Μπόρο Βούτσινιτς αντίστοιχα, επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία και ο στρατός θα συνδράμουν στην εκκένωση του πληθυσμού και ότι έχουν εξασφαλιστεί βάρκες και ειδικό ελικόπτερο για την επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων.

Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Μπόγιαν, σύμφωνα στοιχεία της υδρομετεωρολογικής υπηρεσίας του Μαυροβουνίου, προσέγγισε τα επίπεδα ρεκόρ του 1952, όταν είχε φθάσει τα έξι μέτρα.

Σε συνεχή άνοδο είναι και η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Σκόδρα και ομάδες διάσωσης έχουν εγκατασταθεί σε πληγείσες περιοχές, για να επέμβουν μόλις κριθεί αναγκαίο.

Ήδη ορισμένες οικογένειες έχουν φύγει από το νησί - φρούριο Ζάμπλιακ - Τσρνογέβιτς στη λίμνη Σκόδρα.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα και στους Δήμους Ζέτα και Μπιέλο Πόλιε, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας λόγω υπερχείλισης του ποταμού Λιμ.

Οι καταρρακτώδεις βροχές χθες το βράδυ προκάλεσαν άνοδο του νερού των ποταμών Σάβα, Νερέτβα, Σένα και Βρμπας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωριά και να δημιουργηθούν κατολισθήσεις.

Επιπλέον, λόγω των σφοδρών ανέμων, 70 χωριά είναι χωρίς ρεύμα.

Τα βοσνιακά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι Ειδικές Δυνάμεις προστασίας από τις πλημμύρες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Εφ’ όσον συνεχιστεί η άνοδος της στάθμης των υδάτων του ποταμού Σάβα, θα τεθούν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα προστασίας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Srna, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στην Μπιέλινα, Ντράγκο Ρίστιτς.

Τα νερά του Σάβα και του παραποτάμου του, Λουκάβατς, έχουν περικυκλώσει κατοικίες σε συνοικίες της Μπιέλινα, ενώ από την υπερχείλιση του ποταμού Δρίνου καλύφθηκαν από τα νερά σπίτια στα χωριά Πόποβι και Αμάιλιε, καθώς και 600 εκτάρια αγροτικής γης στην κοινότητα Γιάνιε.

Τέλος, στη Γκρατσάνιτσα, λόγω υπερχείλισης του Βρμπας, πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και κάτοικοι εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους. Σπίτια και καλλιέργειες πλημμύρισαν και στους Δήμους Μπίχατς και Μπίλετσα.
Πηγή:http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: