Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Φονικό κύμα κακοκαιρίας


Κύμα ψύχους έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων από την Παρασκευή στη Βουλγαρία, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι Αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η θερμοκρασία έφθασε σε κάποιες περιοχές στους -29 βαθμούς Κελσίου.

Δυο άστεγοι βρήκαν το θάνατο στη Σόφια και το Σουμέν της βορειοανατολικής Βουλγαρίας, καθώς και ένας ηλικιωμένος, ο οποίος βρέθηκε εν μέσω χιονοθύελλας στο Βάλτσι Ντολ, επίσης στο βορτειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Το πρωί της Δευτέρας ο υδράργυρος έπεσε στους -29 βαθμούς στη Γκλαβινίτσα της βόρειας Βουλγαρίας, ενώ στη Κνέτζα και στο Σέβλιεβο η θερμοκρασία έπεσε στους -24 βαθμούς Κελσίου. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί τρεις περιοχές της Βάρνα στην ανατολική Βουλγαρία, οι οποίες έχουν αποκλεισθεί από την Παρασκευή εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων. Τα σχολεία έκλεισαν τη Δευτέρα στις μεγαλύτερες πόλεις της βορειοανατολικής Βουλγαρίας. Η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η Δευτέρα είναι η πιο κρύα ημέρα αυτόν το χειμώνα στη χώρα και ότι το κύμα ψύχους αναμένεται να διαρκέσει ως το τέλος της εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, η θερμοκρασία στην Ιντόσουρα Μπουζαουλούι της επαρχίας Κοβάσνα στη Ρουμανία έπεσε στους -34,4 βαθμούς Κελσίου, καταγράφοντας τη χαμηλότερη θερμοκρασία στη χώρα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του τοπικού σταθμού, το θερμόμετρο στην πόλη αυτή, που βρίσκεται βορειοανατολικά του Βουκουρεστίου, κυριολεκτικά πάγωσε από τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, το ρεκόρ αρνητικής θερμοκρασίας της περιοχής είναι -36 βαθμοί Κελσίου και κρατά από το 2004.

Συνολικά, σε επτά επαρχίες στη Ρουμανία έχει τεθεί σε ισχύ ο «πορτοκαλί κωδικός» για περιπτώσεις εξαιρετικού ψύχους, ο οποίος θα ισχύσει μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου. Οι επαρχίες αυτές είναι οι Σουτσεάβα, Μποτοσάνι, Ιάσιο, Νεάμτ, Μπρασόφ, Χαργκίτα και Κοβάσνα και σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ρουμανίας, στις περιοχές αυτές αναμένονται πολικές θερμοκρασίες και τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, προβλήματα στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς και στα λιμάνια, έχουν προκαλέσει οι ισχυρές χιονοπτώσεις των τελευταίων 24ώρων σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Έντεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί 13 ετών, έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του ψύχους την Κυριακή στη Πολωνία, όπου το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές έπεσε στους -35 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών από την αρχή Νοεμβρίου να φθάσει στους 202, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της αστυνομίας Καμίλα Σάλα.

«Τα θύματα είναι κυρίως άστεγοι και άτομα που είχαν κάνει κατάχρηση αλκοολούχων ποτών, μεταξύ των οποίων ένα αγόρι 13 ετών που βρέθηκε νεκρό από υποθερμία ένα χιλιόμετρο από το σπίτι του στο χωριό Γλοβιένκα (νοτιοανατολικά)», ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο απολογισμός αυτού του χειμώνα είναι «πραγματικά τραγικός». «Ήδη ξεπεράσαμε τα διακόσια θύματα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας για επαγρύπνηση και παροχή βοήθειας προς τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε. «Τα θύματα είναι κυρίως άστεγοι άνδρες ηλικίας από 35 μέχρι 60 ετών που τις περισσότερες φορές αρνούνται να μεταφερθούν στους ειδικούς χώρους που έχουν διαμορφωθεί για την φιλοξενία τους», πρόσθεσε. Το χειμώνα του 2005-2006 είχαν χάσει την ζωή τους από το ψύχος στην Πολωνία 233 άτομα.

Στην Τσεχία αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι, δύο στην Πράγα και ένας σε ένα διαμέρισμα χωρίς θέρμανση στην πόλη Οστράβα (βορειοανατολικά).

Στη Λετονία το θερμόμετρο έπεσε στους -27 βαθμούς, ενώ στο Βίλνιους το Κέντρο Προστασίας Δημόσιας Υγείας συμβούλευσε τους κατοίκους της Λιθουανίας να μην οδηγούν, παρά μόνον εάν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και στις περιπτώσεις αυτές να είναι εφοδιασμένοι με κουβέρτες και θερμός.

Στην Ουκρανία, τα σχολεία έκλεισαν τη Δευτέρα στην κεντρική πόλη Κρέμενσουγκ, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -23 βαθμούς Κελσίου. Οι Αρχές συμβούλευσαν τους κατοίκους στο Κίεβο να παραμείνουν στα σπίτια τους. Συνολικά 169 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από το ψύχος στην Ουκρανία από την αρχή Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Στην Τουρκία, πέντε άτομα, στην πλειοψηφία τους μεγάλης ηλικίας, έχασαν την ζωή τους από το ψύχος τις τρεις τελευταίες ημέρες. Στην Κωνσταντινούπολη, με πληθυσμό πάνω από 14 εκατομμύρια κατοίκους, από τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής σημειώθηκαν περιστασιακά το Σαββατοκύριακο διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στην υδροδότηση και στην παροχή φυσικού αερίου.

Από το Κέντρο Συντονισμού για τις Φυσικές Καταστροφές ανακοινώθηκε ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Κωνσταντινούπολη όπου το θερμόμετρο αναμένεται να πέσει την Τετάρτη στους -15 βαθμούς.

Δεκατρία άτομα έχασαν την ζωή στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας από τη χιονοθύελλα που την έπληξε, η χειρότερη των τελευταίων εξήντα ετών, όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο Νέα Κίνα. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο, από τα θύματα τα δώδεκα έχασαν την ζωή τους από χιονοστιβάδες και το άλλο από το ψύχος.

Η Σιντζιάνγκ, η οποία βρίσκεται κοντά στην κεντρική Ασία, δοκιμάζεται από την αρχή του έτους από κύμα ψύχους από την Σιβηρία που, σύμφωνα με το Νέα Κίνα, έχει προκαλέσει τον τραυματισμό ή την εκδήλωση ασθενειών σε 1.168 άτομα.

Ο φετινός χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς για την Κίνα, όπου έχουν πληγεί με διάφορους τρόπους περί το 1,42 εκατομμύριο άτομα και περίπου 162.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κυρίως στο βόρειο και δυτικό τμήμα της. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει νέο κύμα ψύχους τις επόμενες ημέρες.

Πηγή:Α.Π.Ε. http://www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: