Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Χάος, οργή και φρίκη


Μεταξύ 40.000 και 50.000 είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού στην Αϊτή

Χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς. Σε μια κίνηση που προκαλεί φρίκη, εξαγριωμένοι Αϊτινοί έστησαν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας πτώματα διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη σκληρά δοκιμαζόμενη χώρα. Μεταξύ 40.000 και 50.000 είναι ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του σεισμού.

Ειδικότερα, ο Σολ Σβαρτς, φωτορεπόρτερ του περιοδικού TIME, είπε ότι είδε τουλάχιστον δύο οδοφράγματα στο κέντρο της πόλης, φτιαγμένα από πέτρες και πτώματα.

"Αρχίζουν να μπλοκάρουν τους δρόμους με σορούς. Τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα εκεί έξω. Οι άνθρωποι είναι αγανακτισμένοι επειδή δεν έχουν καμία βοήθεια", είπε.

Όσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού στην Αϊτή, εκτιμάται ότι είναι περίπου 40.000 και 50.000 δήλωσε στον Παναμά, ο Χαβιέρ Καστεγιάνος, διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού. Εκτίμησε δε ότι ο σεισμός επηρέασε τη ζωή περίπου 3.000.000 ανθρώπων, δηλαδή πάνω από το μισό πληθυσμό της Αϊτής.

"Οι αριθμοί που έχουν σημασία είναι αυτοί που αναφέρονται από την κυβέρνηση (της Αϊτής) και η κυβέρνηση της Αϊτής μιλά για 40.000 έως 50.000 νεκρούς", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαβιέρ Καστεγιάνος. Πρόσθεσε εξάλλου ότι "το μέγεθος ενός τέτοιου σεισμού μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικό αριθμό νεκρών και οι αριθμοί που αναφέρονται από την αϊτινή κυβέρνηση δεν απέχουν από την αλήθεια".

"Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύονται, αλλά επίσης μεγάλος αριθμός που δεν έχουν εισαχθεί σε κλινικές, ή σε κέντρα υγείας", πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, εκτιμώντας ότι οι οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους στη ζώη του Πουέρτο Πρινσίπε είναι περίπου 200.000.

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί, αποφάσισαν να συνεργαστούν, χωρίς καθυστέρηση, με τη Βραζιλία, τον Καναδά και άλλες χώρες προκειμένου να προετοιμάσουν μια διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της Αϊτής.

Για το σκοπό αυτό ο Γάλλος πρόεδρος θα μιλήσει εντός των επόμενων ωρών με τον πρόεδρο της Βραζιλίας και τον πρωθυπουργό του Καναδά.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ομπάμα και Σαρκοζί συζήτησαν τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και την ανάγκη συντονισμού της διεθνούς βοήθειας, τόσο της άμεσης όσο και της μακροπρόθεσμης, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν στενή επαφή και να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της Αϊτής τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ θα οργανώσει ένα τηλεμαραθώνιο για να συγκεντρωθεί βοήθεια για τους σεισμόπληκτους της Αϊτής και κάλεσε τους συναδέλφους του να συμμετάσχουν, ανακοίνωσε σήμερα το τηλεοπτικό κανάλι MTV.

Το κανάλι δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία, όμως πληροφορίες ανέφεραν ότι ο τηλεμαραθώνιος θα μεταδοθεί στις 22 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής κανένας σταρ δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τη συμμετοχή του, όμως λέγεται ότι αναμένεται να δώσει το παρών ο Στινγκ και πολλοί άλλοι.

Η πρωτοβουλία του Κλούνεϊ έρχεται μία ημέρα αφότου το ζεύγος Ατζελίνα Τζολί και Μπραντ Πιτ δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια και άλλοι σταρ του Χόλιγουντ κάλεσαν τους θαυμαστές τους να προσφέρουν ότι μπορούν στους πληγέντες. Ο Γουάικλιφ Τζιν, που γεννήθηκε στην Αϊτή, ζήτησε από τους Αμερικανούς να δώσουν χρήματα για να βοηθήσουν τη χώρα του μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης Yele Foundation. Ο τραγουδιστής του χιπ-χοπ, Σον Ντίντι Κομπς κάλεσε επίσης τους θαυμαστές του να δώσουν χρήματα στην ίδια φιλανθρωπική οργάνωση.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, δήλωσε ότι η Πολιτεία θα βοηθήσει την Αϊτή και έστειλε μια ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα έρευνας και διάσωσης στη χώρα.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια: