Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Κακοκαιρία, χιονοπτώσεις και παγετός σαρώνουν τα Βαλκάνια


Από έντονα καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να πλήττονται οι χώρες των Βαλκανίων, όπου οι χιονοπτώσεις και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στις υποδομές και τις μετακινήσεις. Συγκεκριμένα, χιονόπτωση και παγετός πλήττει τη Σερβία, όπου το θερμόμετρο, σε πολλές περιοχές της χώρας, έπεσε στους -15 βαθμούς Κελσίου. Η κυκλοφορία στους δρόμους διεξάγεται με δυσκολία και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στις ορεινές περιοχές.

Στο Βελιγράδι, παρατηρούνται προβλήματα σε περιφερειακούς δήμους, όπου εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους, τα συνεργεία αδυνατούν να καθαρίσουν το χιόνι. Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να εξασθενήσουν τις βραδινές ώρες, ωστόσο το θερμόμετρο θα παραμείνει κάτω από το μηδέν.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Σερβίας προειδοποίησε ότι ο παγετός θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας και συνέστησε στους οδηγούς προσοχή.

Μαυροβούνιο-Κροατία

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη γειτονική Κροατία και το Μαυροβούνιο, όπου χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού.

Στο νότο του Μαυροβουνίου, στην περιοχή του Τσέτινιε, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 εκατοστά και στα βόρεια επικρατεί κατά τόπους παγετός.

Ο επικεφαλής του κέντρου ανάλυσης και πρόγνωσης καιρού, της Υδρομετεωρολογικής Υπηρεσίας του Μαυροβουνίου, δήλωσε ότι έως τις 10 Φεβρουαρίου η χώρα θα βρίσκεται υπό την επιρροή ψυχρών αέριων μαζών, με αποτέλεσμα στο βόρειο τμήμα της χώρας να διατηρηθούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και να συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις.

Στην Κροατία, στη περιοχή Ίμοτσκα Κράινα, στην ενδοχώρα της Δαλματίας, επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι και χιονίζει με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Συνεργεία των δήμων της περιοχής προσπαθούν να κρατήσουν τις βασικές οδικές αρτηρίες ανοιχτές.

Το χιόνι και οι θυελλώδεις άνεμοι προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές Γκόρσκι Κότορ, Σλαβόνια, Λίκα και στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ρουμανία

Συνολικά 43 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ψύχος στη Ρουμανία από τις 20 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το ρουμανικό υπουργείο Υγείας.

Δέκα άνθρωποι πέθαναν από υποθερμία τις τελευταίες 24 ώρες, στις επαρχίες Ιάσιο, Μπακάου, Μπίχορ, Ντόλι, Ολτ, Τουλτσέα, Βραντσέα. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι άστεγοι, ενώ δεκάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με κρυοπαγήματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

http://news.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: