Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

«Οικολογική καταστροφή» από τις πλημμύρες στην Αλβανία

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκονται δεκάδες περιοχές στην Αλβανία εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκαλέσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, είπε ότι η ανθρωπιστική καταστροφή αποφεύχθηκε, αλλά πλέον η περιοχή αντιμετωπίζει μια οικολογική καταστροφή μεγάλου μεγέθους.

Περισσότερα από 110.000 στρέμματα στους νομούς Σκόδρας και Λέζιας έχουν πλημμυρίσει, ενώ περισσότερες από 2.500 κατοικίες μέσα στην πόλη της Σκόδρας έχουν υποστεί ζημιές, αφού η στάθμη του νερού ξεπέρασε σε πολλές συνοικίες ακόμα και το 1,5 μέτρο.



Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι κάτοικοι της περιοχής να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα όσον αφορά την προμήθεια τροφίμων, αλλά και την παροχή ρεύματος και νερού, ενώ την ίδια στιγμή οι οδικές συγκοινωνίες έχουν διακοπεί σε αρκετά σημεία και αντικαταστάθηκαν με πλεούμενα μέσα.

Τουλάχιστον πέντε χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και οι απώλειες σε ζώα και άλλες υλικές ζημιές ξεπερνούν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, τα 630 εκατομμύρια ευρώ.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης επιχειρούν στην περιοχή εκατοντάδες άνδρες του Στρατού, της Αστυνομίας, της Άμεσης Επέμβασης, ακόμη και της προεδρικής φρουράς.

Βοήθεια επίσης καταφτάνει και από άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Αυστρία.



Η «ελεγχόμενη πλημμύρα» το μεγάλο λάθος;

Βασική αιτία για την εξέλιξη της κατάστασης, ήταν το άνοιγμα των φραγμάτων στους τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς, (Φίερζα, Κόμανι και Βάουι Ντέγιες) στον ποταμό Δρίνο. Ο Δρίνος «ανέβασε» την ποσότητα νερού ανά δευτερόλεπτο, στα 2.000 κυβικά, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν τα φράγματα των υδροηλεκτρικών σταθμών.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Sali Berisha
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Sali Berisha
Μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής των φραγμάτων, που θα απειλούσε τις ζωές και τις περιουσίες 300.000 κατοίκων, οι Αρχές επέλεξαν τη λύση της «ελεγχόμενης πλημμύρας», που όμως απέτυχε σε μεγάλο ποσοστό, εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, ικανών να χειριστούν την ποσότητα του νερού από τα φράγματα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για λάθος χειρισμό στο θέμα των υδάτινων αποθεμάτων στα φράγματα των υδροηλεκτρικών σταθμών. Επικαλούμενη δε τον κανονισμό χειρισμού των φραγμάτων, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επέτρεψε να ανέλθει η στάθμη του νερού σε κρίσιμα επίπεδα αντοχής των φραγμάτων, πριν ακόμα οι ποσότητες νερού στο Δρίνο φθάσουν στη μέγιστη τιμή τους.

Η κατάσταση έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις με βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, και του αρμόδιου υπουργού, Ντριτάν Πρίφτι.
Πηγή:http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: