Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Το Ρολόι της Κρίσης, που μετράει τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής κινήθηκε ένα λεπτό πιο μακριά από την ώρα μηδέν

Το Ρολόι της Κρίσης, που επινοήθηκε από το Δελτίο Ατομικών Επιστημών το 1947 για το πού βρίσκεται ο πλανήτης μας από άποψη πυρηνικού κινδύνου, βρίσκεται τώρα έξι λεπτά πριν την 12η ώρα λόγω της πιο “ελπιδοφόρας κατάστασης στον κόσμο”.

Doomsday clock

Το Δεκέμβριο του 1945, μια ομάδα από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σικάγο, οι οποίοι είχαν βοηθήσει στη δημιουργία της πρώτης ατομικής βόμβας των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Σχεδίου Μανχάταν, δημιούργησαν το Δελτίο Ατομικών Επιστημών (BAS) και το 1947 (δύο χρόνια μετά τη ρίξη της πρώτης ατομικής βόμβας) είχαν την ιδέα να φτιάξουν το Ρολόι της Κρίσης για να συμβολίζει τις απειλές της ατομικής εποχής.

Το ρολόι έχει προσαρμοστεί έως σήμερα 18 φορές από την έναρξή του, ενώ τον Ιανουάριο του 2007 μετακινήθηκε δύο λεπτά μπροστά, δηλαδή στα πέντε λεπτά πριν την 12η ώρα, όταν η κλιματική αλλαγή προστέθηκε στις μεγαλύτερες απειλές της ανθρωπότητας.

Στις ανησυχίες προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια τόσο οι φιλοδοξίες του Ιράν στα πυρηνικά όσο και η αδυναμία των κρατών να σταματήσει η διεθνής διακίνηση πυρηνικών υλικών, όπως το εμπλουτισμένο ουράνιο και το πλουτώνιο.

Σήμερα όμως το διοικητικό συμβούλιο του BAS λέει ότι υπάρχει πλέον μια "αυξανόμενη πολιτική βούληση" για την αντιμετώπιση τόσο της “τρομοκρατίας των πυρηνικών όπλων" όσο και του "ανεξέλεγκτου της κλιματικής αλλαγής".

Η Kate Hudson, από την Καμπάνια για την Πυρηνική Καταστροφή CND, δήλωσε ότι: Με την μετατόπιση του δείκτη μόλις ένα λεπτό πίσω, θέλουμε να τονίσουμε πόσα πρέπει να γίνουν ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε τα σημάδια της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ινδίας, της Κίνας, της Βραζιλίας, και άλλων χωρών σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια και την σταθεροποίηση του κλίματος".

Βέβαια είναι σαφές σε όλους μας πως η ανθρωπότητα απέχει μόλις 6 λεπτά από τα "μεσάνυχτα", δηλαδή την ημέρα της καταστροφής.

Ανάλογα με τις αλλαγές στην παγκόσμια σκηνή και τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, οι δείκτες του ρολογιού μετακινούνται, πιο κοντά ή πιο μακριά από τα μεσάνυχτα.

Πηγή: AFP, Telegraph

http://www.physics4u.gr/blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια: