Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ο κακός μας ο καιρός... του 2013

Όταν αγριεύουν τα στοιχεία της Φύσης

Λίγο πριν υποδεχτούμε το νέο χρόνο, συνηθίζουμε να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που τελειώνει.

Σε ό,τι αφορά τον καιρό του 2013, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ακραίων καιρικών συνθηκών που σημειώθηκαν σε όλον τον πλανήτη, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με πιο πρόσφατο τον υπερτυφώνα Haiyan, τον ισχυρότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, και ο οποίος χτύπησε τις Φιλιππίνες στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 6.000 νεκρούς.

Νωρίτερα φέτος, το Μάιο, ισχυρός ανεμοστρόβιλος έπληξε την πόλη Moore στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβρη πολλές περιοχές στο Κολοράντο βυθίστηκαν κάτω από τόνους νερού.

Σύμφωνα με το περιοδικό Time, ωστόσο, το 2013 δεν ήταν τόσο κακό σε ό,τι αφορά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, όσο το 2012. Το 2012 ήταν η πιο ζεστή χρονιά… στα χρονικά των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν 11 ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν απώλειες και ζημιές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του υπερτυφώνα Sandy.

Δείτε παρακάτω μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες του 2013:


Μια αρχαία βελανιδιά έχει τυλιχτεί στις φλόγες στην περιοχή Banning της Καλιφόρνια, στις 7 Αυγούστου του 2013. Μέσα σε λίγες ώρες εξαιτίας των δυνατών ανέμων η πυρκαγιά που ξέσπασε έξω από το Λος Άντζελες έκαψε περισσότερα από 5.000 στρέμματα γης.


Ένα σπίτι στο μέσον μιας… λίμνης, μετά από την υπερχείλιση ενός φράγματος στην περιοχή Deggendorf της Γερμανίας στις 5 Ιουνίου του 2013.


Μια αεροφωτογραφία δείχνει την καταστροφή που προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε περιοχή της Ουάσινγκτον στις 18 Νοεμβρίου του 2013. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Από τις σφοδρές πλημμύρες στο Coal Creek του Κολοράντο καταστράφηκε μια γέφυρα κοντά στο Golden. Από τις πλημμύρες -12 Σεπτεμβρίου του 2013- έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ πολλά κτίρια κατέρρευσαν. 


Κατεστραμμένο κτίριο μετά το πέρασμα του τυφώνα Haiyan το Νοέμβριο του 2013 στις Φιλιππίνες, εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: