Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Έφτασε τους -94,7 βαθμούς στην Ανταρκτική


Θερμοκρασία για... ρεκόρ

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη αναφέρθηκε από επιστήμονες στην ανατολική Ανταρκτική. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των στοιχείων, η θερμοκρασία έφτασε στους  -94,7 βαθμούς Κελσίου τον Αύγουστο του 2010 ενώ η ανασκόπηση στοιχείων από δορυφόρο της NASA αποκάλυψε πως κοντινή θερμοκρασία καταγράφηκε και τον Ιούλιο φέτος, στους -92,9 βαθμούς Κελσίου. 

Το προηγούμενο «ρεκόρ» ήταν στους -89,2 βαθμούς Κελσίου, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο Skynews. 

Ο επιστήμονας Ted Scambos από το αμερικανικό Κέντρο National Snow and Ice Data Centre ανακοίνωσε τις θερμοκρασίες αυτές στη συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής χθες στο Σαν Φρανσίσκο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι θερμοκρασίες δεν θα περάσουν στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες επειδή μετρήθηκαν από δορυφόρο και όχι με θερμόμετρο. 

Πρόσθεσε πως οι επιστήμονες έχουν εξακριβώσει πως ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει, γυμνός, σε θερμοκρασία -73 βαθμούς Κελσίου, για περίπου τρία λεπτά, επειδή έχουν πειραματιστεί στο Νότιο Πόλο. 

Όπως εξήγησε, οι ερευνητές αναπνέουν μέσω αναπνευστήρα που φέρνει τον αέρα μέσα από τα ρούχα που φορούν μέσω ενός... μανικιού και τον ζεσταίνει ώστε να μην τον αναπνεύσουν κατά λάθος παγωμένο. 

«Η καταγραφή αυτών των θερμοκρασιών δείχνει το εύρος των συνθηκών που επικρατούν στη Γη, ορισμένες από τις οποίες δεν έχουμε ακόμα παρατηρήσει», τόνισε ο Waleed Abdalati, ειδικός στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο και πρώην στέλεχος της NASA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: