Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Mega thunder την Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου στο λεκανοπέδιο.


Την Δευτέρα στις 02 Δεκεμβρίου 2013 τα ξημερώματα ξεσπά γενικευμένη καταιγίδα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας. Αστραπές και βροχή συνθέτουν αυτή την καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από μέτωπο με σύννεφα χαμηλού υψομέτρου.
Στις 02:58 ξημερώματα ένας κεραυνός ξεσπά ανάμεσα στους υπόλοιπους ο οποίος ξεπερνά σε λάμψη και ένταση ήχου κάθε προηγούμενο . Η εκκένωση ήταν τόσο ισχυρή η οποία δημιούργησε απανωτές εκρήξεις μεγάλης ισχύος ικανές να ξυπνήσουν όλο τον κόσμο καθώς και το σύνολο των συναγερμών των αυτοκινήτων. Η παραπάνω εμπειρία ήταν η δική μου σκεφτόμενος ότι ο κεραυνός είχε πέσει λίγα μέτρα μακριά από το κτήριο σε διπλανή κεραία ραδιοερασιτεχνικής προέλευσης η οποία έχει συγκεντρώσει αρκετούς μεγάλους κεραυνούς στην  περιοχή (Νεα Ιωνία).  Δεν ήταν όμως έτσι.
Την επόμενη μέρα κατόπιν συζήτησης του φαινομένου με αρκετά μέλη της ιστοσελίδας METEOCLUB.gr τα οποία ήταν σε κοντινές περιοχές ανέφεραν ότι έζησαν ακριβώς το ίδιο! Οι περιοχές ήταν (Ίλιον , Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια) Εκ'της φυσικής δεν μπορεί ο κεραυνός να έπεσε στην περιοχή της Νέα Ιωνίας και να ακούστηκε ο ήχος την ίδια στιγμή της λάμψης και στο Ίλιον .
Γνώμη μου είναι ότι συνέβει εκκένωση θετικού προσήμου Cloud to Ground (CG) σύμφωνα με το άρθρο του wikipedia εδώ η εκκένωση "Αέρος εδάφους" είναι από τις πιο ισχυρές που μπορούν να συμβούν. Λόγω της χαμηλής νέφωσης την προκειμένη στιγμή και των φορτίων στην γενικότερη περιοχή η συγκεκριμένη εκκένωση πρέπει να ταξίδεψε αρκετά χιλιόμετρα οριζόντια και κάθετα στα νέφη προτού χτυπήσει στο έδαφος δημιουργώντας απανωτές εκρήξεις οι οποίες ήταν τόσο δυνατές που σύστηκαν τα σπίτια των περιοχών αυτών.
Παρακάτω θα δείτε video το οποίο φαίνεται το ταξίδι της αστραπής ως παράδειγμα για το τι συνέβει (το οποίο είχε και ground hit αναμφίβολα κατ εμέ)
Το βίντεο δείχνει cloud to cloud εκκένωση αλλά εγώ πιστεύω ότι υπήρξε και ταυτόχρονη επαφή με το έδαφος σε κάποιο σημείο .
Επίσης δεδομένου της επαναλαμβανόμενης βροντής πιστεύω ότι υπήρξε και re-strike στην επαφή με το έδαφος δλδ ο κεραυνός έκανε επαναλαμβανόμενη εκκένωση με διαφορά 40milisecond.
Παρακάτω ακολουθούν κάποια ηχητικά ντοκουμέντα άλλων παρόμοιων mega-thunders οι οποίοι μοιάζουν πάρα πολύ στον ήχο με αυτό που ζήσαμε χθες.
THUNDER 1       THUNDER 2      THUNDER 3       THUNDER 4

Ακολουθούν βίντεο με χρονομετρητή στο σημείο που ακούγεται ο ήχος :

Μακάρι να είχαμε κάποιο υλικό video ή ήχου από το συγκεκριμένο συμβάν. Πάντως ήταν κάτι το οποίο δεν συνέβει σε μία συγκεκριμένη περιοχή και αυτό άξιζε την αναφορά από εμάς εδώ στο Meteoclub.gr , οποιαδήποτε εμπειρία σας θα ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμη στα σχόλια σας.
Για το Meteoclub.gr
Σωτήρης Σιδέρης (ZEUS)

Δεν υπάρχουν σχόλια: