Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Μίνι ανασκόπηση καιρικών συμβάντων 2013

anaskopisi-2013 
 
Το 2013 μας αποχαιρετά με πολύ σημαντικά καιρικά φαινόμενα και ειδήσεις και πέρασαν στο βιβλίο της μετεο-ιστορίας. Καιρικά φαινόμενα τα οποία μας έδωσαν συγκινήσεις , μας έκαναν να χαρούμε αλλά και να στεναχωρηθούμε παράλληλα , ειδικά για τη περίπτωση της υπερ-καταιγίδας της 22ης Φεβρουαρίου 2013 που άφησε δυστυχώς μια νεκρή κοπέλα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.  
 
Χαλαζοπτώσεις , παρατεταμένη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης , μεγάλα ύψη ημερήσιου υετού.
Μια χρονιά που έδωσε βροχές ξεπερνώντας τη μέση ετήσια κλιματική τιμή του υετού κατά 20 με 30% , όμως από πλευράς χιονοπτώσεων ήταν μια αρκετά φτωχή χρονιά. 
 
Ας δούμε μερικά σημαντικά καιρικά γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο για τη χρονιά που φεύγει.
 
 
 
Μια σημαντική ψυχρή εισβολή που επηρέασε ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας , συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Χιονοπτώσεις ξεκίνησαν να σημειώνονται στα πεδινά από τα ξημερώματα της Τρίτης 8 Ιανουαρίου και μέσα στο λεκανοπέδιο. 
 
 
 
 
Εντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε αργά το απόγευμα προς βράδυ στα ανατολικά προάστια , Ηλιούπολη - Αργυρούπολη αλλά και σε περιοχές της ανατολικής Αττικής. 
 
 
 
 
Ποιός θα μπορούσε να ξεχάσει το απόλυτο καιρικό συμβάν της χρονιάς που συγκλόνισε την Αθήνα μέσα σε 6 ώρες. Το ξημέρωμα της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου η πρωτεύουσα έζησε τη βιαιότητα της μητέρας φύσης μέσα από συνεχόμενες καταιγίδες που έπληξε όλο το λεκανοπέδιο προκαλώντας αρκετές υλικές ζημιές από ορμητικούς χειμάρρους λόγω της ισχυρής ραγδαιότητας της καταιγίδας , μιας καταιγίδας που ανατροφοδοτήθηκε περίπου 4 με 5 φορές μέσα στο Σαρωνικό κόλπο και δίνοντας ύψη βροχής ίσης με το 1/4 της μέσης ετήσιας κλιματικής τιμής.
 

Παρατεταμένο διάστημα μεταφορών Αφρικανικής σκόνης είχαμε το Μάρτιο αλλά και τον Απρίλιο στη χώρα μας.  Ωστόσο η φετινή χρόνια είχε πολλά συχνά συμβάντα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
 
5) Καταστροφικός ανεμοστρόβιλος στην Οκλαχόμα


Σαρωτικός ανεμοστρόβιλος χτύπησε τη πόλη Μουρ στις 20 Μαϊου στη πολιτεία της Οκλαχόμα. Ο ανεμοστρόβιλος καταγράφηκε στη κατηγορία "F5" της κλίμακας Φουτζίτα γεγονός που κατατάσσεται στους ισχυρότερους ανεμοστροβίλους που έχουν πλήξει τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής. Η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 350 χιλιόμετρα την ώρα , ενώ η διάμετρος του ανεμοστροβίλου στο αποκορύφωμα του μετρήθηκε στα 2 χιλιόμετρα.
 
 
Ο Τιμ Σάμαρας , ένας από τους μεγαλύτερους κυνηγούς ανεμοστροβίλων στις ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής , έχασε τη ζωή του στο καθήκον κατά τη διάρκεια προσέγγισης και καταγραφής ανεμοστροβίλου μαζί με το γιο του και έναν επιπλέον συνάδελφο του.
 
Ο καταστροφικός τυφώνας "Χαϊγιάν" κατηγορίας "5" ισοπέδωσε αρκετά χωριά στις Φιλιππίνες. στις 5 με 7 Νοεμβρίου. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 6000 ενώ πολλά χωριά αφανίστηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 300 χιλιόμετρα την ώρα , γεγονός που κατανέμει το τυφώνα στα ίδια επίπεδα με το τυφώνα Κατρίνα που έπληξε τη Φλόριντα και τη Νέα Ορλεάνη στα τέλη Αυγούστου του 2005.
 
8) Aνεμοστρόβιλος στην Αστυπάλαια:
 
Νοέμβριος 2013: 
 
20131106 tornadogr2-nggid03891-ngg0dyn-550x600x100-00f0w010c010r110f110r010t010
 
9) Πλημμύρες στην Αργολίδα: 
 
 
Δεκέμβριος 2013 :
 
plimmires
 
 
Πηγη: paratiritis-news.com 
 
10) Φονικές Πλημμύρες στην Ρόδο: 
 
plimmira-rodos-thumb-large
 
 
 
 
newego LARGE t 1101 54276598
 
 
 
 
Η ευχή μας για το 2014 είναι να εμπλουτιστεί η καιρική ιστορία με αξιόλογα καιρικά φαινόμενα , τα οποία θα είναι ικανά να προκαλέσουν το θαυμασμό και το δέος του ανθρώπου , όχι όμως και να τον βάζουν σε κίνδυνο για την ίδια του τη ζωή.
 
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Δεν υπάρχουν σχόλια: