Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Βροχερά Χριστούγεννα,κακοκαιρία διαρκείας τις επόμενες ημέρες των Χριστουγέννων

066
 
Μετά από ένα διάστημα,το οποίο επικράτησε αρκετά ήπιος καιρός,ιδιαίτερα από άποψης φαινομένων,και με κυρίαρχο τον ήλιο,σταδιακά και από τα ΝΔκά από αύριο το πρωί θα μεταβάλετε ο καιρός με βασικά χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις αλλά και τις καταιγίδες σε νότιες και κεντρικές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στην Δυτ. Μακεδονία και σε Δυτ. Θεσσαλία.
Ας αναλύσουμε,τι γίνεται στον χάρτη των ατμοσφαιρικών διαταραχών,όπως είχαμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο,αποκομμένη ανώτερη λίμνη από το βασικό αυλώνα που δημιουργεί τα θηριώδη χαμηλά Βόρεια της Αγγλίας,ταξίδευε αυτές τις ημέρες στην Β.Αφρική ,και ανέρχεται από τον κόλπο της Σύρτης προς την χώρα μας αύριο παραμονή Χριστουγέννων,και θα προκαλέσει μεταβολή του καιρού κατά την Παρ.Χριστουγέννων και ανήμερα.
christmasx
 
 
Στην συνέχεια το θηριώδες χαμηλό τόσο σε έκταση όσο και σε ένταση βόρεια της Αγγλίας,καθώς στροβιλίζει θα ,προεκτείνει ταχέως l.w.trough ,στην κεντρική μεσόγειο ,δημιουργώντας οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στην γείτονα χώρα με μέτωπα κακοκαιρίας.
christmas2
 
 
 
Το χαμηλό αυτό αναμένεται να κινηθεί προς την χώρα μας και να μας προσδώσει εκ νέου κακοκαιρία πιο σημαντική αυτήν την φορά και πλέον εκτεταμένη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινά,όπως και ενισχυμένους νοτιάδες στην είσοδο της κακοκαιρίας 26-28 Δεκεμβρίου 2013.Το χαμηλό αυτό θα έχει ευνοϊκή τροχιά για κακοκαιρία διαρκείας για ένα μεγάλο μέρος της χώρας έως και το Σάββατο.Στην συνέχεια,όπως σας είχαμε αναλύσει και στο προηγούμενο άρθρο.Θα συνεχίσει να μαίνεται η ατλαντική κυκλοφορία,επιβλητικά χαμηλά από τον Β.Ατλαντικό προς την ΒΔκή Ευρώπη ,να δημιουργούν και να σπρώχνουν με λίγα λόγια τα παρακλάδια τους και νοτιότερα στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και τις χώρας μας,με συχνές πυκνές εναλλαγές,οπότε θα εμφανιστούν εκ νέου διαταραχές στην χώρα μας με νέες σημαντικές βροχοπτώσεις,και το σενάριο που σας περιγράψαμε στην ανάλυση ακόμη είναι το επικρατέστερο.
 
Άς περιγράψουμε τον καιρό στην χώρα μας τις επόμενες ημέρες έως και την Παρασκευή 27 Δεκέμβρη 2013
 
Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Σταδιακή πύκνωση των νεφώσεων από τα ΝΔκά και θα σημειωθούν βροχοπτώσεις πρώτα στα ΝΔκά και στην συνέχεια μέχρι το τέλος της ημέρας σε ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής και νότιας χώρας,καθώς και στην δυτική Θεσσαλία και στην δυτική και κεντρική Μακεδονία κατά την διάρκεια της νύχτας καταιγίδες θα σημειωθούν στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές ,χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας και σε πιο χαμηλά υψόμετρα σε δυτική Μακεδονία και στην Δυτ. Θεσσαλία ελάχιστο υψόμετρο  750-800m,αντίθετα στα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου οι χιονοπτώσεις θα ξεκινάνε πάνω από τα 1500-1800m
Οι άνεμοι δεν αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα
Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013
Στην δυτική και νότια Πελοπόννησο στην Ανατ.Στερεά ,και στο μεγαλύτερο μέρος του κεντρικού και νότιου Αιγαίου αναμένεται τοπικά νεφελώδης καιρός με βροχές ,καταιγίδες σε θαλάσσιες περιοχές και κυρίως σε Κυκλάδες υπόλοιπα παροδικά νεφελώδης καιρός με βροχές κυρίως στην κεντρική στερεά αλλά και στην Δυτ. Θεσσαλία ,χιονοπτώσεις στα ορεινά ,ενδεικτικό υψόμετρο στα νοτιότερα 1600-1700m,στα βορειότερα 1000m,στην Δυτ.Μακεδονία πρόσκαιρα θα χιονίσει ασθενώς έως και τα 800m,στην ΒΑκή Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχετικά βελτιωμένος όπως και δυτική,ειδικά από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί πιο ουσιαστικά και με διαστήματα ηλιοφάνειας,το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο.
Οι άνεμοι δεν αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα
Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013
Από τα δυτικά βαθμιαία επιδείνωση του καιρού καθώς οργανώνεται στην γειτονική μας Ιταλία οργανωμένο βαρομετρικό σύστημα.Βαθμιαία ενίσχυση των νοτιάδων τοπικά θυελλώδης κυρίως στο Ιόνιο,βροχές στα δυτικά και το Αν.Αιγαίο,προς το βράδυ ένταση των βροχοπτώσεων στα δυτικά και θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες στο Ιόνιο,κυρίως ως προς την ραγδαιότητα των φαινομένων.Σταδιακή επέκταση κατά την διάρκεια της νύχτας ανατολικότερα.Χιονοπτώσεις σε δυτικά ορεινά.
Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013
Κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ισχυρές βροχές κατά τόπους ,αρχικά κυρίως  στα δυτικά και σταδιακά η κακοκαιρία θα έχει επίκεντρο τα ανατολικά,βροχές μεγάλης διάρκειας και έντασης,καταιγίδες σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές.Χιονοπτώσεις ισχυρές στα ηπειρωτικά ορεινά.Οι θυελλώδεις νοτιάδες σταδιακά θα εξασθενούν και θα στρέφονται σε ΝΑκούς σταδιακά.
 
Πρόγνωση καιρού Αττικής για Παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων
 
24 Δεκεμβρίου 2013
Νεφελώδης καιρός από το πρωί,μέσα στο μεσημέρι θα σημειωθούν ασθενείς βροχές κατά διαστήματα  κυρίως στα νότια - νοτιοανατολικά
Άνεμοι: ΒΑκοι 2-3Bf και στα ανατολικά τοπικά 4
Θερμοκρασία: Κέντρο: 10...13oC,  Βόρεια Προάστια: 7...11oC,Yπερβόρεια: 6...9oC, Δυτικά προάστια: 9...13oC, Νότια προάστια: 11 ...14oC, Μεσόγεια: 10...13oC
XΧριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2013
Νεφελώδης καιρός με παροδικές βροχές κυρίως στα νότια - νοτιοανατολικά του νομού.Στον Σαρωνικό και κυρίως στα νότια του θα εκδηλωθούν και καταιγίδες,το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: ΒΑκοι 2-3Bf και στα ανατολικά τοπικά 4
Θερμοκρασία: Κέντρο: 11..13oC,  Bόρεια Προάστια: 8...11oC,Yπερβόρεια: 7...9oC, Δυτικά προάστια: 9...13oC, Νότια προάστια: 11 ...14oC, Μεσόγεια: 10...13oC
Επιμέλεια: Θεόδωρος Γκέσουρας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: