Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Κύμα κακοκαιρίας πλήττει τον Καναδά


Διακοπές ρεύματος, θανατηφόρα τροχαία και προβλήματα στις πτήσεις

Bροχή και ισχυρή χιονόπτωση προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην εναέρια και οδική κυκλοφορία χθες στον Καναδά, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ προκάλεσε ζημιές στην επαρχία του Οντάριο στην ακτή του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας, περίπου 350.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο Οντάριο, όπου παγωμένη βροχή έπεσε κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου από το Σάββατο έως την Κυριακή το απόγευμα. 

Στη γειτονική επαρχία του Κεμπέκ έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα 50.000 σπίτια λόγω της καταστροφής των ηλεκτροφόρων καλωδίων από την μαζική πτώση δέντρων. Στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στη Βόρεια Αμερική, η εταιρεία ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ότι την Κυριακή περίπου 250.000 πελάτες έμειναν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια λόγω της παγωμένης βροχής .

«Ισχυροί άνεμοι, που αναμένονται τις επόμενες ώρες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερες διακοπές ρεύματος» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της τοπικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρωθυπουργός της πολιτείας του Οντάριο Κάθλιν Ουάιν είπε ότι η επαρχιακή κυβέρνηση προσφέρει πλήρη υποστήριξη και βοήθεια και ζήτησε από τους δήμους να κινητοποιήσουν τις υπηρεσίες τους όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο δήμαρχος του Τορόντο Ρομπ Φόρντ μίλησε για τη χειρότερη καταιγίδα στην ιστορία του Τορόντο. «Αν η κατάσταση επιδεινωθεί τις επόμενες ώρες, τότε θα ανοίξουν πολλά καταφύγια έκτακτης ανάγκης», είπε ο Φόρντ αναφερόμενος σε άτομα που στερούνται θέρμανσης. Η εταιρεία ηλεκτρισμού στο Τορόντο έχει υπολογίσει ότι θα χρειαστούν έως και 72 ώρες για την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πολλές πτήσεις έχουν ακυρωθεί από το Τορόντο ενώ ακόμη περισσότερες έχουν καθυστερήσει. Στο αεροδρόμιο Trudeau του Μόντρεαλ η κατάσταση ήταν λιγότερο ανησυχητική.

Στους δρόμους η κατάσταση ήταν επίσης απογοητευτική. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αρκετά τροχαία σημειώθηκαν στους παγωμένους δρόμους με τουλάχιστον έξι νεκρούς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: