Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χιλή


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Χιλή η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα, προκαλώντας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το θάνατο τουλάχιστον 147 ανθρώπων.

Παράλληλα συνέστησε ψυχραιμία και επεσήμανε ότι οι αρχές προσπαθούν να εκτιμήσουν την κατάσταση αναφορικά με τις απώλειες, τους τραυματισμούς και τις καταστροφές σπιτιών και υποδομών.

Ο σεισμός έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο σε κατάσταση πανικού. Λίγη ώρα μετά το σεισμό ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 6,9 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε βάθος 35χλμ, 200χλμ νοτιοδυτικά του λιμανιού Βαλμπαραΐζο.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Χιλής τηλεγράφημα στο οποίο αναφέρεται: Εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά πρωτίστως του Ελληνικού λαού, σας εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη για τις απώλειες τόσων ανθρώπινων ζωών και τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τον σεισμό που έπληξε την Χιλή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να στείλει έκτακτη βοήθεια τριών εκατομμυρίων ευρώ στη Χιλή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού.

"Είμαι συγκλονισμένος από το μέγεθος της καταστροφής που αρχίζει να φαίνεται μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Χιλή", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό

Σεισμικά κύματα πλήττουν τον Ειρηνικό Ωκεανό στο σύνολό του . Το φαινόμενο αναμένεται να παύσει στην Ιαπωνία με κύματα ύψους 30 εκατοστών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

"Το τσουνάμι μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα", υπογράμμισε ο 'Ερικ Λο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ. "Θα σταματήσει όταν θα φθάσει στη στεριά από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού, στην Ασία", τόνισε.

Στη Χιλή κύμα ύψους 2,34 μέτρων έπληξε την παραλιακή πόλη Ταλκαχουάνο, ανακοίνωσε το Κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Το κύμα σάρωσε σχεδόν 20 λεπτά ύστερα από σεισμική δόνηση που έπληξε την κεντρική Χιλή, καθώς και 10 άλλες στις ακτές της κεντρικής Χιλής.

Νωρίτερα, ήχησαν οι πρώτες σειρήνες στη Χαβάη για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους για το επερχόμενο τσουνάμι που αναμένεται να φτάσει στις ακτές του αρχιπελάγους γύρω στις 11 ώρα Ελλάδος με κύματα που υπολογίζονται στα 2 – 2,5 μέτρα.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι στον Ειρηνικό δήλωσε ότι οι αρχές διαθέτουν αρκετό χρόνο για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους των περιοχών που θα πληγούν ώστε να απομακρυνθούν σε ασφαλές καταφύγιο.

Η Ιαπωνία, η Αυστραλία, οι Φιλιππίνες και πολλές άλλες ασιατικές χώρες, της Λατινικής Αμερικής και του Ειρηνικού είναι σε κατάσταση συναγερμού, αναμένοντας τσουνάμι.
Μετρούν καταστροφές

Ο καθηγητής σεισμολογίας Παναγιώτης Καρύδης, εκτίμησε στο ΣΚΑΪ 100,3 ότι οι καταστροφές του σεισμού δε θα έχουν καμία σχέση με αυτές της Αϊτής εξαιτίας του επικέντρου του σεισμού, ενώ τόνισε ότι η Χιλή έχει "εμπειρία" στους σεισμούς οπότε ο κόσμος αντιδρά καλύτερα και τα περισσότερα κτήρια είναι προσαρμοσμένα στα δεδομένα.

Πάντως, πολλά κτήρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές στις πόλεις Σαντιάγο, Κονσεπσιόν, Τεμούκο και Κουρίκο, ενώ μεγάλες ζημιες υπάρχουν στο οδικό δίκτυο. Παράλληλα, έχει διακοπεί η επικοινωνία, η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της κεντρικής χώρας.

Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο, ενώ εξαιτίας του σεισμού έκλεισε για 24 ώρες το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι νεωτέρας.
Τηλεφωνικό κέντρο για τους Έλληνες της Χιλής

Το υπουργείο Εξωτερικών, ενεργοποίησε, λόγω του σεισμού στη Χιλή, τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην ακόλουθη τηλεφωνική γραμμή: 210-368 1912.

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 η ελληνίδα πρέσβης στη Χιλή Χρυσούλα Καρυκοπούλου, στη χώρα ζουν περίπου 5.000 Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, ωστόσο κατοικούν κυρίως στη βόρεια χώρα, μακριά απο το επίκεντρο του σεισμού στην πόλη Κονσεπσιόν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε ότι είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία με τη Χιλή και ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αλλα το υπουργείο συλλέγει στοιχεία από τους πολίτες που τηλεφωνούν στην ειδική τηλεφωνική γραμμή.

Τόνισε παράλληλα, ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι μακριά από τις περιοχές όπου ζουν οι Έλληνες, ενώ επεσήμανε ότι με το υπουργείο δεν έχουν επικοινωνήσει ταξιδιωτικά πρακτορεία.
Πηγή:http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: