Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Μια ανεξήγητη απότομη άνοδος της στάθμης της θάλασσας όταν ο πάγος κάλυπτε σταδιακά τον πλανήτη

Πριν από 80.000 χρόνια, όταν η Γη βρισκόταν στην αρχή της τελευταίας περιόδου των παγετώνων, η στάθμη της Μεσογείου ανέβηκε μυστηριωδώς και έφτασε ένα μέτρο ψηλότερα από ό,τι βρίσκεται σήμερα, επιβεβαιώνει μελέτη στη Μαγιόρκα.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, ίσως αναγκάσει τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τα μοντέλα τους για τις περιοδικές μεταβολές στο κλίμα της Γης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι κάθε 100.000 χρόνια η Γη εισέρχεται σε μια περίοδο παγετώνων. Το περιοδικό αυτό φαινόμενο δεν έχει εξηγηθεί οριστικά, πιθανώς όμως οφείλεται σε περιοδικές μεταβολές του άξονα περιστροφής και της τροχιάς του πλανήτη.

Η τελευταία παγετωνική περίοδος ξεκίνησε πριν από περίπου 125.000 χρόνια και έληξε πριν από περίπου 11.000 χρόνια, οπότε άρχισε να υποχωρεί το παχύ κάλυμμα πάγου που έφτανε μέχρι την Κεντρική Ευρώπη.

Οι πάγοι που σκέπαζαν τον πλανήτη για όλο αυτό το διάστημα συγκρατούσαν αρκετό νερό ώστε να ρίξουν τη στάθμη της θάλασσας έως και 100 μέτρα, εκτιμούσαν οι επιστήμονες.

Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι, πριν από 80.000 χρόνια η στάθμη άρχισε να ανεβαίνει απότομα, αντί να συνεχίσει να πέφτει, αναφέρει η ομάδα του Δρ Τζέφρι Ντοράλ του Πανεπιστημίου της Αϊόβα στις ΗΠΑ.

Ο Ντοράλ εξέτασε αποθέσεις ασβεστίτη πάνω σε σταλακτίτες που βρέθηκαν σε μια παράκτια σπηλιά στη Μαγιόρκα της Ισπανίας. Οι αποθέσεις αυτές, κατάλοιπα του θαλασσινού νερού, αποκαλύπτουν ότι η στάθμη ίσως ανυψωνόταν με τον απίστευτο ρυθμό των δύο μέτρων ανά αιώνα.

Υπό αμφισβήτηση η κρατούσα άποψη για τη στάθμη των θαλασσών

Κανένας γνωστός μηχανισμός δεν επαρκεί για να εξηγήσει αυτή την απότομη μεταβολή, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Το φαινόμενο υπάρχει περίπτωση να μην οφείλεται σε μεταβολές του κλίματος, αλλά σε μετακινήσεις των τεκτονικών πλακών που ανύψωσαν τη Μαγιόρκα. Αν όμως διαψευστεί και αυτή η υπόθεση, οι επιστήμονες θα πρέπει να αναθεωρήσουν το πώς ερμηνεύουν το αρχείο με τις καταγραφές της στάθμης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα

Πηγή: ΑΠΕ,http://www.physics4u.gr/blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια: