Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Αφρικανική σκόνη πάνω από τη χώρα


Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και σήμερα Σάββατο η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα και, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, το φαινόμενο θα συνεχιστεί μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Έως τότε, η σκόνη από τη Βόρεια Αφρική θα καλύπτει τον ουρανό προκαλώντας και αναπνευστικά προβλήματα. Με ανακοίνωσή του, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας συνιστά στις περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα, άτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα να παραμείνουν σε καλά αεριζόμενους χώρους, να αποφύγουν την έντονη σωματική δραστηριότητα και εάν εμφανίσουν συμπτώματα δύσπνοιας να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους.
Υποχώρηση του φαινομένου από την Κυριακή

Οι ισχυροί ΝΔ άνεμοι που επικρατούν μεταφέρουν δισεκατομμύρια αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, όσοι πάσχουν από αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα καλό είναι να προφυλαχθούν.

Συνήθως το φαινόμενο παρουσιάζεται στη χώρα μας την άνοιξη και το καλοκαίρι και έχει διάρκεια 3 ημέρες. Τον Απρίλιο του 2005 σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες "εισβολές" σκόνης στην Ελλάδα.

Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, ιδίως όταν η σκόνη συνδυάζεται με υψηλή υγρασία και μεγάλη θερμοκρασία. Η αφρικάνικη σκόνη είναι περισσότερο εμφανής στην κεντρική και νότια Ελλάδα και ανεβάζει το θερμόμετρο σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ,http://news.ert.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια: