Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Χιονιάς στην Αττική 17-18/02/2008 Αναδρομή

Μπορεί σήμερα η θερμοκρασία να άγγιξε και τους 20 βαθμούς σε πολλές περιοχές της Αττικής, όμως ακριβώς πριν 2 χρόνια 17-18 Φλεβάρη του 2008 ζούσαμε αυτό πού δίκαια ονομάσθηκε ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΧΙΟΝΙΑΣ.
Το Meteoclub.gr πολλές μέρες πριν μας είχε προετοιμάσει γι αυτό που θα ζούσαμε.
Ο Θοδωρής Γκέσουρας (Teometeo) έγραψε 11/2:
Ένα ΠΟΛΙΚΟΤΑΤΟ ΚΥΜΑ ΨΥΧΟΥΣ-POLAR VORTEX,θα ξεκινήσει την πορεία του σχεδόν απο το ύψος του βόρειου πόλου προς τα νότια,και συγκεκριμένα προς την χώρα μας,σταδιακά αυτή η μεσημβρινότατατη πολική έξαρση,θα διασχίσει στην κυριολεξία μια ολόκληρη ήπειρος,καταλήγοντας στα θερμά νερά της νοτιοανατολικής μεσογείου,το Σάββατο 16-2, και σε συνδιασμό με τα μεγάλα ποσά θετικού στροβιλισμού που διαθέτει θα δώσει εκρηκτικές διαστάσεις
κακοκαιρίας,στην Τουρκία και πιθανότατα στην Ανατολική Ελλάδα,σημαντικό ρυθμιστή στην εν λόγω κυκλογέννεση θα παίξει και η εμφάνιση του υποτροπικού αεροχείμαρου ,που τυχόν μία τέτοια σύγκρουση μπορεί να προσδώσει ανεπανάληπτη εκρικτική κυκλογέννεση,ακόμα βέβαια ο προσδιορισμός και η υφή αυτής της κυκλογέννεσης είναι νωρίς να προσδιοριστεί,όμως απο ότι όλα δείχνουν πάμε για την πιο εντυπωσιακή ψυχρή εισβολή των τελευταίων δεκαετιών στην Ανατολική Ευρώπη,που πιθανότατα θα τιμήσει και την χώρα μας!Οι πρώτες ενδείξεις,δείνουν αυτήν την κυκλογέννεση να λαμβάνει τόπο με πανομοιότυπο τρόπο όπως στις 28-29 Ιανουαρίου,με όμως πολύ ισχυρότερη μεταφορά ψύχους,ένα τέτοιο γεγονός από μόνο του ,είναι άκρως επικίνδυνο για να βιώσουν αρκετές περιοχές των ανατολικών προσινέμων μια ιστορική χιονοκακοκαιρία!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ έγραψε 14/2:
Ισχυρός συνδυασμός ενός αντικυκλώνα στην Γροιλανδία και ενός βαθιού αρκτικού χαμηλού. Αυτός ο συνδυασμός ξεριζώνει στην κυριολεξία πολύ ψυχρές μάζες του Βορείου πόλου . Καθώς θα κατακλύζουν τις επόμενες μέρες την ανατολική Ευρώπη θα δίνουν ισχυρές χιονοθύελλες και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Ταυτόχρονα όλο το σύνταγμα θα κατευθύνεται νοτιότερα και ανατολικότερα με παράλληλη εξασθένιση του χαμηλού και ενίσχυση του αντικυκλώνα. Ο Αυλώνας λοιπόν συνοδευόμενος από τις ψυχρές μάζες θα μας χτυπήσει την πόρτα το Σάββατο το πρωί. Η κατάβαση των μαζών θα είναι βίαιη και το ψυχρό μέτωπο αρκετά ενισχυμένο.
Ο ZEUS σχεδίασε χάρτη χιονόστρωσης 15/2:
Χάρτης χιονόστρωσης με κλίμακες των εκατοστών αναλυτικά για το νομό Αττικής :

Μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες θα μας θυμίσουν τα όσα ζήσαμε, 17και 18-02-2008







Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: