Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Επιδείνωση του καιρού με βροχές και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας .Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Σ/Κ 20-21/02/2010





Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με βροχές χιόνια καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.


Ήδη από αύριο ατμοσφαιρική διαταραχή νοτιοδυτικά της χώρα μας θα αλλάξει το καιρό στη Ελλάδα μέχρι και τη Κυριακή σε συνδυασμό με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας , καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες από τη Βορειοδυτική Ευρώπη θα εισέλθουν στη χώρα μας από τα δυτικά όπου και θα προκαλέσουν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της δυτικής χώρας . Αυτό οφείλεται στο ότι οι ψυχρές μάζες θα συναντήσουν το Ιόνιο το οποίο είναι σχετικά ζεστό για την εποχή , και θα εμπλουτιστούν με υδρατμούς και θα δώσουν φαινόμενα. Δε φαίνεται να είναι έντονα τα φαινόμενα αλλά η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι απότομη και ραγδαία καθώς αυτές τις μέρες είχαμε αρκετά ζεστές αέριες μάζες , με αποτέλεσμα μέσα σε μια μέρα η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές να πέσει έως 10-12 βαθμούς. Αυτό θα προκαλέσει φυσικά και αστάθεια στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα τη δημιουργία κατακόρυφων αναπτύξεων που θα δίνουν τοπικούς όμβρους καθώς και σποραδικές καταιγίδες.

Αναλυτικότερα:

Σάββατο 20/2/2010

Ο καιρός στην αρχή της μέρα θα είναι πολύ καλός με λίγη αραιή συννεφιά η οποία θα πυκνώσει προς το μεσημέρι κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα , πρώτα στη Πελοπόννησο όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην Ηλεία , την Μεσσηνία και την Αρκαδία. Από τις μεσημβρινές ώρες και μετά , βροχές θα εκδηλωθούν στη Δυτική Ελλάδα και αναλυτικά στην Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά ενώ ένας άξονας βροχών θα εστιάζεται από τη Πελοπόννησο (κεντρική και ανατολική) μέχρι και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα ψιχάλες η τοπικές ασθενείς βροχές θα εκδηλωθούν στην ανατολική Πελοπόννησο αλλά και την κεντρική (Αρκαδία) όπου θα είναι και μέτριας έντασης , στην Αττική και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου καθώς η διαταραχή θα έχει μια βορειοανατολική πορεία. Προς το βράδυ βροχές και πιθανόν καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες ,την Κρήτη και στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου . Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι μουντός με λίγα ασθενή φαινόμενα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και στη Θράκη , μικρής όμως διάρκειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα ενώ η αφρικάνικη σκόνη , η οποία θα μειώσει την ορατότητα και μαζί με τη συννεφιά , θα καταστήσει το καιρό πολύ μουντό μέχρι τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες .Από εκεί και μετά θα καθαρίσει ο καιρός αισθητά!

Κυριακή 21-2-2010

Ο καιρός θα εστιάζεται στην Δυτική Ελλάδα από τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές στην Ήπειρο τη Δυτική Στερεά τα νησιά του Ιονίου αλλά και τη Δυτική Κεντρική και Βόρεια Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στους νομούς Αχαΐας , Ηλείας και Αρκαδίας με ασθενείς τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Ήπειρο πάνω από τα 750-800 μέτρα ενώ στην Πελοπόννησο πάνω από τα 1100-1200 μέτρα. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε όλα τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου αλλά και τα Δωδεκάνησα. Ο καιρός στη δυτική Ελλάδα θα βελτιωθεί από το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα το πρωί πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι καθώς θα περάσει το ψυχρό μέτωπο από τα δυτικά προς ανατολικά. Ωστόσο αυτό θα συμβεί για πολύ λίγο γιατί σε μεγάλο κομμάτι της χώρας θα υπάρχει ηλιοφάνεια , εκπληκτική διαύγεια και ορατότητα λόγω του βορειοδυτικού ανέμου που θα πνέει με ένταση 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση και η αίσθηση του κρύου θα είναι έντονη.

Τονίζεται ότι το Σάββατο δεν αποκλείεται οι κάτοικοι της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου να δουν ηλεκτρικά φαινόμενα.

Οι βροχές που θα εκδηλωθούν θα είναι λασποβροχές.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσονας(jason)
Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: