Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

«Άπιαστο όνειρο» η συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη


Ο στόχος της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου δεν επιτυγχάνεται

«Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η διατήρηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας έως 2 βαθμούς Κελσίου ή και λιγότερο σύμφωνα με νέο μοντέλο που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).

Σύμφωνα με την UNEP, οι δεσμεύσεις τις οποίες έχουν αναλάβει 60 χώρες σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν επαρκούν, καθώς οι ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν πρέπει να υπερβαίνουν εύρος μεταξύ 40 και 48,3 γιγατόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα το 2020 και θα πρέπει να κορυφωθούν μεταξύ 2015 και 2021. Η επίτευξη αυτού του στόχου και η μείωση των εκπομπών μεταξύ 48% και 72% το χρονικό διάστημα 2020 και 2050, δίνει πιθανότητες 50% στην αύξηση κατά 2 βαθμούς Κελσίου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, όπως καταδεικνύει το νέο μοντέλο που επεξεργάστηκαν εννέα ερευνητικά κέντρα.

Ωστόσο, στη μελέτη σημειώνεται ότι "οι αναμενόμενες για το 2020 εκπομπές κυμαίνονται μεταξύ 48 και 51,2 γιγατόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα με το αν θα τηρηθούν οι μέγιστες ή οι ελάχιστες δεσμεύσεις". Τούτο σημαίνει ότι ακόμη και στο σενάριο όπου όλες οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ο συνολικός όγκος των εκπομπών θα είναι κατά 0,5 και 8,8 γιγατόνους πάνω από αυτό που οι επιστήμονες θεωρούν ανεκτό.

Αυτή η απαισιόδοξη πρόγνωση πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις εκ μέρους των χωρών, τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNEP Άχιμ Στάινερ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου διεξάγεται περιβαλλοντικό συνέδριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο κ. Στάινερ υπογράμμισε ότι "υπάρχουν άλλες προοπτικές στις οποίες πρέπει να κινητοποιηθούμε" και πρόσθεσε ότι μία από αυτές είναι περισσότερες επενδύσεις στο (REDD).

Σε άλλη αποτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης πραγμάτων, που έδωσε επίσης την Τρίτη στη δημοσιότητα η UNEP, προτείνονται περισσότερες επενδύσεις στο πλαίσιο του REDD (Σχέδιο Μείωσης των Εκπομπών από την Αποδάσωση και Υποβάθμιση).

"Εκτιμάται ότι επενδύσεις μεταξύ 22 και 29 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο του REDD θα περιορίσουν κατά 25% την αποδάσωση μέχρι το 2015", σημειώνεται στο UNEP Yearbook 2010.

Προς το παρόν το REDD δεν περιλαμβάνεται στην ευρύτερη κλιματική συμφωνία που o OHE φιλοδοξεί να επιτύχει στη Διάσκεψη στο Μεξικό φέτος.
Πηγή:http://www.skai.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια: