Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη


Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας πλήττει την Ιταλία, ενώ άρχισε να χιονίζει στην Αιώνια Πόλη. Το Κολοσσαίο και το κυριότερα μνημεία της Ρώμης, έχουν σκεπασθεί από ένα ελαφρύ στρώμα χιονιού. Στο κέντρο της πόλης η κυκλοφορία των οχημάτων είναι ακόμη δυνατή, αλλά σε απόκεντρες συνοικίες αρχίζουν να παρουσιάζονται προβλήματα. Από χθες, με απόφαση του δημάρχου Τζάνι Αλεμάνο, μεταφέρθηκαν εκατοντάδες κούτες με αλάτι στους κύριους σταθμούς του μετρό, για να μπορέσουν, έτσι, να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της χιονόπτωσης και να μην σταματήσει η κυκλοφορία των δημοτικών μέσων μαζικής μεταφοράς. Ο Αλεμάνο ζήτησε και την βοήθεια των διαφόρων επιχειρηματιών του ιδιωτικού τομέα, τους οποίους κάλεσε να διαθέσουν, αν χρειασθεί, μέσα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό, "απ' τη στιγμή- όπως τόνισε- που το χιόνι αποτελεί εξαιρετικό γεγονός για την ιταλική πρωτεύουσα". Από τις πρώτες πρωϊνές ώρες, έχουν επίσης δραστηριοποιηθεί εκατό εκχιονιστικά μηχανήματα.

Στη κεντρική περιοχή της Σαρδηνίας, χιονίζει αδιάκοπα εδώ και δεκαέξι ώρες. Στις ορεινές περιοχές, η τροχαία αποφάσισε να κλείσει αρκετούς δρόμους, για να προληφθούν, έτσι, ατυχήματα.

xioni_roma1Τις τελευταίες ώρες, οι οδηγοί δυσκολεύονται να μετακινηθούν και στην νότια περιφέρεια Μπασιλικάτα, δυτικά του Μπάρι, όπου το χιόνι έχει σχεδόν ακινητοποιήσει τα αυτοκίνητα στους δρόμους που οδηγούν στην πρωτεύουσα, Ποτέντσα. Συνολικά, στο δίκτυο των ιταλικών αυτοκινητοδρόμων, χίλια διακόσια εκχιονιστικά μηχανήματα, προσπαθούν να επαναφέρουν την κατάσταση εντός "αποδεκτών ορίων", για να μπορέσει να αποφευχθεί το προσωρινό κλείσιμο των αυτοκινητοδρόμων.

Οι κύριες προσπάθειες ( τα μηχανήματα χρησιμοποιούν αλάτι και ειδικές λάμες για να καθαριστεί το οδόστρωμα) επικεντρώνονται στις οδικές αρτηρίες έξω από το Μιλάνο, τη Ρώμη και την Λ'Άκουιλα.

Το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει πυκνό στην Αυστρία. Τη νύχτα όμως οι συνθήκες αλλάζουν. Το υπερβολικό ψύχος μετατρέπει σε πάγο το χιόνι και οι δρόμοι γίνονται υπερβολικά επικίνδυνοι. Δεκάδες τα τροχαία ατυχήματα στα οποία χρειάστηκε να επέμβουν σωστικά συνεργεία και πυροσβέστες. Στο Κάπελν ένα σλοβακικό φορτηγό προσέκρουσε σε δύο σπίτια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο οδηγός του. Στην περιοχή Σεντ Πέλτεν, αυτοκίνητο αναποδογύρισε όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του εξαιτίας του πάγου. Ο οδηγός και ο συνοδηγός τραυματίστηκαν σοβαρά.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι κίνδυνοι κατολισθήσεων.

Τεράστια προβλήματα παρουσιάζονται και στη Σλοβενία. Εθνικές οδοί και δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, έχουν μετατραπεί σε παγίδες εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης. Επί ποδός βρίσκονται συνεργεία που απλώνουν αλάτι και άμμο στους δρόμους.

Ο χειμώνας έπληξε και το συνήθως ηλιόλουστο Μονακό. Το χιόνι κάλυψε το βασιλικό κάστρο και ολόκληρη την πόλη.

Διαφορετική εικόνα στη Ρουμανία. Το Βουκουρέστι αντιμετωπίζει πλημμύρες εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων αλλά και από το λιώσιμο του χιονιού. Τεράστια προβλήματα έχουν προκληθεί στις μαζικές συγκοινωνίες, σε πεζούς και οδηγούς. Περισσότερα από 80 τροχαία δυστηχήματα σημειώθηκαν σε ένα 24ωρο και τα συνεργεία της πόλης προσπαθούν με κάθε τρόπο να απαντλήσουν τα πλημμυρισμένα σημεία.

Η περίοδος των βροχών ξεκίνησε πολύ νωρίς στην Αϊτή, προκαλώντας ανησυχία και φόβους στους επιζώντες από τον φονικό σεισμό. Εκατοντάδες εξαγριωμένοι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους του Πορτ ο Πρενς. Αυτή τη φορά για να φωνάξουν πως δεν έχουν να μείνουν πουθενά, καθώς οι σκηνές τους έχουν μουσκέψει.

Η περίοδος των τυφώνων πλησιάζει στην Καραϊβική και οι ομάδες βοήθειας που δραστηριοποιούνται στην χώρα, προσπαθούν να στήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ανθεκτικά καταφύγια. Ωστόσο, οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος τους. Περίπου 750.000 άνθρωποι δεν θα καταφέρουν να μείνουν σε μία αδιάβροχη σκηνή.



Πηγή: ANSA, AΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ,http://news.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: