Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Διακόπτεται η πρόσβαση στο Μάτσου Πίκτσου


Η πρόσβαση στην ακρόπολη των Ίνκα, τον αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίκτσου, απαγορεύτηκε επισήμως την Τρίτη, λόγω της κακοκαιρίας που σαρώνει το νοτιοανατολικό Περού. Δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση ούτε με ελικόπτερο, μια προσωρινή λύση που τη μελετούσαν οι αρχές.

Το Μάτσου Πίκτσου, η ακρόπολη του 15ου αιώνα, βρίσκεται σε υψόμετρο 2500 μέτρων και είναι το κυριότερο αξιοθέατο για 9 στους 10 τουρίστες που επισκέπτονται το Περού. Πριν από δύο εβδομάδες διακόπηκε η σιδηροδρομική πρόσβαση καθώς από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες καταστράφηκαν οι γραμμές σε πολλά σημεία. Περισσότεροι από 3500 τουρίστες που είχαν αποκλειστεί στην περιοχή απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα.

Οι αρχές μελετούσαν αρχικά το ενδεχόμενο να μεταφέρουν καθημερινά μερικές εκατοντάδες τουρίστες με ελικόπτερα από το Κούσκο στο Μάτσου Πίκτσου, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιδιόρθωση της σιδηροδρομικής γραμμής. Οι πιο ριψοκίνδυνοι θα μπορούσαν επίσης να πάνε στην ακρόπολη από το δρόμο των Ίνκα, ένα μονοπάτι που απαιτεί πεζοπορία τεσσάρων ημερών.

Ωστόσο, το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού και η Υπηρεσία των Φυσικών Προστατευόμενων Περιοχών ανακοίνωσαν ότι διακόπτεται η πρόσβαση για τους τουρίστες, ακόμη και μέσω του δρόμου των Ίνκα, μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και να καταστεί ασφαλής η περιοχή.
Τα ελικόπτερα θα επιτρέπεται πλέον να πραγματοποιούν δρομολόγια μόνο για τον ανεφοδιασμό με είδη πρώτης ανάγκης της πόλης Άγουας Καλιέντες, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από τις καταιγίδες.
Πηγή:http://www.skai.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια: