Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Σπαζοκεφαλιά για τους επιστήμονες η φετινή κακοκαιρία

Μπροστά σε μια πρωτοφανή πρόκληση βρίσκονται οι κλιματολόγοι: να βρουν εξήγηση στο φαινόμενο των ακραίων καιρικών φαινομένων, και κυρίως των σφοδρών κυμάτων κακοκαιρίας, που συνεχίζουν να πλήττουν πολλές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.

Μετά τις σφοδρές χιονοπτώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την εγκυρότητα των προειδοποιήσεων από τους επιστήμονες ότι τα αέρια του θερμοκηπίου προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη. Η εκστρατεία αυτή δέχθηκε μεγάλο πλήγμα μετά την πρόσφατη αποκάλυψη ότι η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ είχε διατυπώσει υπερβολικές εκτιμήσεις όσον αφορά στο ρυθμό τήξης των πάγων των Ιμαλάιων.

«Υπάρχει έλλειμμα συνοχής», εξηγεί ο Κέβιν Τρένμπερθ, επικεφαλής του Τμήματος Κλιματολογικών Αναλύσεων του Αμερικανικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών, προσπαθώντας να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν επαληθεύτηκαν τα ανώτατα όρια που είχαν οριστεί για την παγκόσμια θερμοκρασία το 1998 ή το 2008.

«Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε καλύτερες αναλύσεις σε συχνότερα διαστήματα», προσθέτει, εξηγώντας ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε να περάσουν έξι χρόνια έως την επόμενη έκθεση του IPCC».
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: