Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Στην πιο ισχυρή βροχόπτωση των τελευταίων 20 χρόνων οφείλεται η υπερχείλιση της λίμνης


Βροχές και καταιγίδες, που όμοιες δεν έχουν σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, πλήττουν την πόλη της Καστοριάς. Η λίμνη έχει υπερχειλίσει με αποτέλεσμα να έχουν σκεπαστεί με νερά δεκάδες στρέμματα γεωργικών καλλιεργειών και να κινδυνεύουν κατοικίες.

«Έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουμε δει τόσο έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή. Συνήθως, αυτό το διάστημα είχαμε περισσότερες χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο. Οι περίεργες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας έχουν λιώσει πρόωρα τα χιόνια και σε συνδυασμό με τις ισχυρές βροχές, υπερχείλισαν τη λίμνη», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Καστοριάς, Ιωάννης Τσαμίσης.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το μοναδικό κανάλι που υπάρχει για να φεύγει το νερό της λίμνης δεν μπορεί να διαχειριστεί την αυξημένη ποσότητα και για το λόγο αυτό η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Συνεργεία του δήμου προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τις όποιες καταστροφές, καθώς η βροχόπτωση στην πόλη συνεχίζεται.

Υπολογίζεται πως εξαιτίας της βροχής η στάθμη της λίμνης ανεβαίνει κάθε μέρα έναν με δύο πόντους, ενώ με το λιώσιμο του χιονιού θα φτάσει τουλάχιστον τους 50 πόντους. Από την ισχυρή βροχόπτωση, σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι παραλίμνιοι οικισμοί Μαυροχώρι, Πολυκάρπη και Δισπηλιό, καταστροφές έχουν υποστεί οι μηλοκαλλιεργητές, ενώ έχουν πλημμυρίσει και αρκετοί δρόμοι του κέντρου της πόλης.

Η λίμνη της Καστοριάς έχει έκταση περίπου 28 τ.χλμ. και σε κανονικές συνθήκες το μέγιστο βάθος της περίπου εννέα μέτρα. Η λίμνη τροφοδοτείται από πολλές υπολίμνιες πηγές, κυρίως όμως από τα νερά της βροχής που πέφτουν απευθείας στην επιφάνεια της αλλά και από το λιώσιμο του χιονιού.
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: