Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Καιρικός «Αρμαγεδών» στον πλανήτη

Πρωτοφανείς χιονοθύελλες πλήττουν πολλά μέρη του πλανήτη. Τεράστιες ποσότητες βροχής πέφτουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα μεγάλες πλημμύρες. Στις ΗΠΑ η κακοκαιρία -που η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ΝWS την αποκαλεί "Snoverkill" (φονικό χιόνι) -έχει παραλύσει την Ουάσιγκτον. Δύσκολες οι συνθήκες και σε Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Αφγανιστάν.

ΗΠΑ: Δεύτερη μεγάλη χιονοθύελλα πλήττει την ανατολική ακτή

Μία δεύτερη μεγάλη χιονοθύελλα έπληξε σήμερα Τετάρτη τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να παραλύσει η Ουάσιγκτον και να παραμείνουν κλειστές οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τα σχολεία από την Βιρτζίνια μέχρι την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα. Σε πολλές περιοχές αναμένεται ότι το ύψος του χιονιού θα φθάσει το μισό μέτρο ενώ οι ισχυροί άνεμοι που αναμένονται είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν νέα χιονοθύελλα στην Ουάσιγκτον, τη Βαλτιμόρη, τη Φιλαδέλφεια, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη. Το κύμα κακοκαιρίας, θα κινηθεί ακόμα και προς τις μεσοδυτικές πολιτείες αλλά και νοτιότερα προς την Αλαμπάμα και το Τέξας όπου σπανίως χιονίζει.





Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ΝWS ανακοίνωσε ότι η χιονοθύελλα-που αποκαλείται "Snoverkill" (φονικό χιόνι) θα συνοδεύεται από χιόνι το ύψος του οποίου θα φθάσει στα 36 εκατοστά στις βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ. Το ύψος αυτό του χιονιού θα προστεθεί στα 91 εκατοστά που είχε φθάσει το Σαββατοκύριακο.

Οι περισσότερες διοικητικές υπηρεσίες της Ουάσινγκτον παρέμειναν σήμερα κλειστές για τρίτη συνεχή ημέρα, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Δεν θα εκτελέσουν δρομολόγια τα λεωφορεία, ενώ το μετρό θα λειτουργήσει μόνο στο υπόγειο τμήμα της διαδρομής του.

Στη Νέα Υόρκη ο δήμαρχος Μάϊκλ Μπλούμπεργκ έδωσε εντολή να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά σήμερα Τετάρτη.
Στην Ουάσινγκτον αναμένεται χιονοθύελλα διάρκειας 9 ωρών με ισχυρούς ανέμους

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε τον κόσμο να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας επειδή αναμένεται χιονοθύελλα στην περιοχή Ουάσιγκτον-Βαλτιμόρης, σήμερα από τις 17:00 ώρα Ελλάδας που αναμένεται να διαρκέσει περί τις εννέα ώρες. Οι χιονοπτώσεις θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους που θα πνέουν με ταχύτητα από 32 μέχρι 48 χιλιόμετρα την ώρα. Εξαιτίας της χιονόπτωσης η ορατότητα θα είναι πολύ περιορισμένη στους δρόμους και οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο θα είναι "εξαιρετικά επικίνδυνες", προβλέπει η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία .

Για την Νέα Υόρκη η προειδοποίηση αφοράει το διάστημα μέχρι αύριο Πέμπτη το πρωί το νωρίτερο.

Στην περιοχή της Ουάσιγκτον-Βαλτιμόρης, χιλιάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό από το Σάββατο, ενώ νέες διακοπές αναμένονται να σημειωθούν σήμερα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.



Ορισμένες διοικητικές υπηρεσίες παρέμειναν ανοικτές, κυρίως ο Λευκός Οίκος, ένα τμήμα του Κογκρέσου και ορισμένοι επίσημοι οργανισμοί. Ενώ περίπου 230.000 εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες ειδοποιήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, κάτι που θα στοιχίσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια, τα συνεργεία συνεχίζουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον καθαρισμό των δρόμων από τα χιόνια. Προσπάθειες καταβάλλουν και οι κάτοικοι των περιοχών που δοκιμάζονται για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι, τα πεσμένα δένδρα και τα κλαδιά.

Στα αεροδρόμια της περιοχής, που παρέμειναν κλειστά κατά την διάρκεια της χιονοθύελλας του Σαββατοκύριακου, προβλέπεται να σημειωθούν νέες καθυστερήσεις στις πτήσεις, ενώ καμία πτήση δεν προβλέπεται να γίνει σήμερα από και προς το αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρέιγκαν της Ουάσιγκτον και το διεθνές αεροδρόμιο Nτιουλς.

Γαλλία: Μείωση πτήσεων λόγω χιονοπτώσεων

Να μειώσουν κατά 20% τις πτήσεις τους στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ Ντε Γκολ, εξαιτίας των χιονοπτώσεων που προβλέπονται για σήμερα, καλεί τις αεροπορικές εταιρείες η Γενική Διεύθυνση της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας. Προηγήθηκε έκτακτο δελτίο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Γαλλίας στο οποίο γινόταν λόγος για χιονοπτώσεις σήμερα και μέχρι αργά το απόγευμα. Η μείωση 20% των αεροπορικών πτήσεων για το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ θα αφορά τις πτήσεις που θα γίνουν από τις 12 έως τις οκτώ το βράδυ, ώρα Ελλάδας. Οι επιβάτες καλούνται πριν ταξιδεύσουν να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία.

Βέλγιο : Τεράστια προβλήματα στις συγκοινωνίες - Χάος στους δρόμους εξαιτίας του χιονιού

Μποτιλιάρισμα εκατοντάδων χιλιομέτρων, δυστυχήματα και τεράστια προβλήματα στις συγκοινωνίες, με εξαίρεση τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων, είναι το αποτέλεσμα της σημερινής σφοδρής χιονόπτωσης στο Βέλγιο.

Τα μποτιλιαρίσματα έφτασαν σε μήκος τα 920 χιλιόμετρα με χρόνο αναμονής τρεις ώρες, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 520 χιλιομέτρων τον Δεκέμβριο.

Οι χιονοπτώσεις, που προφανώς υποτιμήθηκαν από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, κατέλαβαν εξ απροόπτου τους οδηγούς στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι η Φλάνδρα και οι Βρυξέλλες, καθώς και η επαρχία Μπραμπάν και η περιοχή Σαρλερουά.

Στις μεγάλες οδικές αρτηρίες συμβαίνουν δεκάδες δυστυχήματα και η αστυνομία συμβουλεύει τους οδηγούς φορτηγών κυρίως στην περιοχή της Αμβέρσας να σταματούν στους χώρους στάθμευσης.

Νωρίτερα, η περιφερειακή οδική αρτηρία των Βρυξελλών είχε μετατραπεί σε "παγοδρόμιο".

"Παντού υπάρχουν χιόνι, πάγος και σταματημένα φορτηγά", δήλωσε μια οδηγός που έκανε δύο ώρες να διασχίσει μια απόσταση τριάντα χιλιομέτρων από τη Λουβέν, προάστιο των Βρυξελλών, ως το κέντρο της πρωτεύουσας.

Καθυστερήσεις είκοσι λεπτών ως μια ώρα και ακυρώσεις πτήσεων σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελών, στο οποίο δύο διάδρομοι έχουν καλυφθεί με πυκνό χιόνι.

Βουλγαρία: Έκτακτα μέτρα για την αποτροπή πλημμυρών στους ποταμούς

Έκτακτα μέτρα για την πρόληψη των συνεπειών από την αναμενόμενη αύξηση των υδάτων στο ανατολικό τμήμα του Δούναβη, καθώς και των ποταμών που εκβάλλουν στη Μαύρη Θάλασσα, λαμβάνει η ειδική μονάδα που σύστησε το βουλγαρικό Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των υδάτων σε καταστάσεις κρίσης.

Το βουλγαρικό Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας και η Βουλγαρική Ένωση Επιστημόνων, προειδοποίησαν από χθες για ισχυρές βροχοπτώσεις αυτό το διήμερο που αναμένεται να φτάσουν από 10 έως 30 λίτρα ανά τ.μ. και σε ορισμένες περιοχές από 40 έως 50 λίτρα ανά τ.μ.

Η στάθμη σε ποταμούς όπως ο Τούντζα και ο Αϊτοσκα έχει αυξηθεί από 50 έως 90 εκατοστά. Επίσης, αναμένεται σημαντική αύξηση των υδάτων στα μεσαία τμήματα των ποταμών Άρδα, Τούντζα, Έβρο, Βούρμπιτσα, καθώς και σε ποταμούς στη νοτιοανατολική Βουλγαρία.

Η μονάδα του Υπουργείου για τη διαχείριση των υδάτων έχει προτείνει στους περιφερειάρχες και στους δήμους που απειλούνται από πλημμύρες, να λάβουν έκτακτα μέτρα και να οδηγήσουν τα νερά των ποταμών στα τοπικά φράγματα. Επίσης, έχει αποστείλει επιστολές προς τις αρχές διαχείρισης υδάτων σε όλη τη χώρα.

Επιπρόσθετα, το βουλγαρικό Υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε επιστολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, ζητώντας να ενημερώσουν άμεσα την Ελλάδα και την Τουρκία για το συγκεκριμένο θέμα, στο πλαίσιο της Σύμβασης για την Προστασία και Χρήση των Διασυνοριακών Υδάτων και Διεθνών Λιμνών.

Αφγανιστάν: Νεκροί και τραυματίες από χιονοστιβάδες

Τουλάχιστον 160 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 84 τραυματίστηκαν από το πέρασμα Σαλάνγκ του Αφγανιστάν, μετά τις χιονοστιβάδες που καταπλάκωσαν εκατοντάδες αυτοκίνητα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του κυβερνήτη της επαρχίας. Το πολυσύχναστο πέρασμα Σαλάνγκ είναι η μοναδική οδική αρτηρία που ενώνει την Καμπούλ με το βόρειο Αφγανιστάν. "Από χθες έχουμε ανασύρει συνολικά 160 πτώματα", δήλωσε ο Αμπντούλ Μπασίρ Σαλάνγκι, κυβερνήτης της επαρχίας Παρβάν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι τραυματίες φτάνουν τους 84.


Πηγή:
AΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8 http://news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: