Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

«Πόλη Θερμικής Νησίδας η Αθήνα»


Σημαντικά στοιχεία που προκάλεσαν έντονο προβληματισμό, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της Εσπερίδας που διοργάνωσε το ECOCITY, με θέμα «Το Φαινόμενο της Θερμικής Νησίδας».

Στην Ημερίδα συμμετείχαν έγκριτοι εξειδικευμένοι επιστήμονες, στην πλειοψηφία τους Καθηγητές των Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε σημαντικές πτυχές του προβλήματος της Θερμικής Νησίδας στις πόλεις, αποστέλλοντας παράλληλα, προς κάθε κατεύθυνση, μηνύματα για άμεση δράση.

Ο κ. Μάνθος Σανταμούρης, καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΚΑΠΕ, τόνισε πως από το 1980 και μετά, η Αθήνα μετατράπηκε σε «πόλη Θερμικής Νησίδας» και καλείται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, χωρίς όμως να διαθέτει το πιο βασικό εφόδιο που είναι τα φυτά, ο μόνος ζωντανός οργανισμός στον πλανήτη ο οποίος μέσω της διαπνοής, έχει τη δυνατότητα να συλλέγει θερμότητα τη μέρα, την οποία το βράδυ την απελευθερώνει ως υγρασία, πράγμα που είναι απαραίτητο για την θερμοφυσιολογική ισορροπία των πόλεων.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Καρτάλης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανασυγκρότησης των πόλεων, τονίζοντας πως το φαινόμενο δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο στην Αθήνα, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και τόνισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενιαίας πολιτικής και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Το Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY κ. Κωστής Γκάρτζος, Αρχιτέκτων–Πολεοδόμος, παρουσίασε αναλυτικά το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας σε σημεία των πόλεων, συγκριτικά με τα περίχωρα, στη διάρκεια της νύχτας το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σημαντική δράση είναι η φύτευση ταρατσών, η αντιμετώπιση των «αστικών χαραδρών» για να απεγκλωβίζεται η θερμότητα και η ανάγκη ενημέρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα και τις επιστημονικές επιλογές.

Ο κύκλος των ομιλητών έκλεισε με τον κ. Αλεξανδρο Κουλίδη, στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη εξέτασης του προβλήματος από το Κράτος, με προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων και τόνισε τη σημαντικότητα της ενίσχυσης της αξίας του αστικού περιβάλλοντος, αφού από αυτό είναι άμεσα εξαρτώμενες οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Ο διάλογος που ακολούθησε οδήγησε στην προσέγγιση προτεινόμενων δράσεων για την αντιμετώπισή της Θερμικής Νησίδας, με ανάπτυξη πρασίνου, με φυτεύσεις σε Δημόσιους Χώρους και στις ταράτσες, με τη θεσμοθέτηση καταλόγου με οικοδομικά υλικά με υψηλό albedo, με αναπλάσεις στον ήδη υπάρχοντα δομικό ιστό και με τον σωστό προσανατολισμό στην αντιμετώπιση των «αστικών χαραδρών» που δεν αφήνουν τον αέρα να ανακυκλωθεί.

Στον επίλογο της εσπερίδας o Πρόεδρος του ECOCITY ευχαρίστησε τους ομιλητές και όλους όσους συμμετείχαν στην Εσπερίδα και μίλησε για τη σωστή επιλογή του ECOCITY να αναλάβει πρωτοβουλία για τη γνωστοποίηση του φαινομένου της Θερμικής Νησίδας.
Πηγή:econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: