Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Τελευταία προγνωστικά στοιχεία για Αττική-Χιονιάς προ των πυλών 10-11/12/2010


Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η κακοκαιρία που θα επηρεάσει τη χώρα μας το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο 10-11/12/2010, αναμένεται να δώσει αξιόλογα φαινόμενα και στην Αττική, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Αιτία για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ο αυλώνας που θα κατέλθει ταχύτατα από τη βόρεια Ευρώπη προς τη χώρα μας και θα εισέλθει στο θερμό Αιγαίο.Στη συνέχεια, το Σάββατο αναμένεται να αποκοπεί στο νότιο τμήμα του ένα μέρος-ψυχρή λίμνη(της τάξεως των -37 βαθμών στα 500hpa, -8 με -9 βαθμοί στα 850hpa)) στο ύψος του κεντρικού Αιγαίου, κινούμενη Ν/ΝΑ.Η πολύ καλή θέση που θα λάβει για το νομό Αττικής(εμπλουτισμός με υγρασία, αστάθεια και άνεμοι που θα σπρώχνουν το υετικό τόξο προς τον νομό) στο διάστημα από το ξημέρωμα έως περίπου και το μεσημέρι του Σαββάτου, θα έχει σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί η πιο αξιόλογη επιδείνωση του καιρού στο νομό τις παραπάνω ώρες.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 10/12/2010 αρχικά θα επικρατούν παροδικές νεφώσεις και υψηλές θερμοκρασίες.Μετά το μεσημέρι αναμένονται τοπικές βροχές και πιθανόν παροδική καταιγίδα στην έναρξη των φαινομένων.Χιονοπτώσεις από το απόγευμα θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια ορεινά του νομού, που σταδιακά μέχρι τα μεσάνυχτα θα κατέβουν όσον αφορά τα υψόμετρα σε περιοχές από τα 500m και ψηλότερα.Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα στα βόρεια.Η θερμοκρασία σε σταδιακή κατακόρυφη πτώση από το μεσημέρι και μετά με σημαντική ενίσχυση των βοριάδων.

Αργά τη νύχτα προς το Σάββατο 11/12/2010, αναμένεται να χιονίσει σε όλα τα βόρεια τμήματα από τα 200m και πάνω, ενώ τα χιόνια θα αρχίσουν να πλησιάζουν και το κέντρο της Αθήνας, όπου αναμένεται τις παραπάνω ώρες βροχή/χιονονερο κατά περιόδους και παροδικές βροχές στα υπόλοιπα νοτιότερα και παραθαλάσσια τμήματα.Προς το ξημέρωμα και νωρίς το πρωί του Σαββάτου, χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν πλέον και το κέντρο της Αθήνας κατά περιόδους.

Μέχρι και τις προμεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες, αναμένονται κατά διαστήματα χιονοπτώσεις σε όλο το λεκανοπέδιο και κυρίως σε κεντρικά, βόρεια κ ανατολικά τμήματα του. Υπάρχει η πιθανότητα τα φαινόμενα να συνοδεύονται από περιορισμένη ηλεκτρική δραστηριότητα κυρίως στα βόρεια ορεινά και προσκείμενες περιοχές.Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και σε παραθαλάσσια τμήματα με εξαίρεση τα πολύ νότια τμήματα όπου αναμένεται κυρίως χιονόνερο. Χιονόστρωση θα σημειωθεί σε τμήματα του νομού άνω των 200m, όσο βορειότερα τόσο πιο αξιόλογη.

Μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα φαινόμενα προοδευτικά θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια του νομού και θα εκδηλώνονται κατά περιόδους κυρίως ορογραφικά με μειωμένες εντάσεις σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Μέχρι την αλλαγή της ημέρας προς την Κυριακή, ο καιρός θα βελτιωθεί και σε αυτά τα τμήματα.

Οι άνεμοι την Παρασκευή θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις ασθενείς-μέτριοι, στρεφόμενοι προς το μεσημέρι και μετά σε Β/ΒΔ 6-7 και τοπικά στα βόρεια και ανατολικά 8 μποφόρ.Παρόμοιες εντάσεις θα επικρατήσουν και τη νύχτα προς το Σάββατο, οπότε και οι βορειάδες το 1ο μισό της ημέρας αυτής θα πνέουν στα 5-6 μποφόρ και στα βόρεια-ανατολικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένιση μετά το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία πριν το μεσημέρι της Πρασκευής θα φτάσει τους 13-15 βαθμούς, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα σημειώσει σταδιακή κατακόρυφη πτώση της τάξεως των 10 βαθμών μέχρι την αλλαγή της ημέρας.Το Σάββατο θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς στο κέντρο, ενώ στα βορειότερα του νομού θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη τόσο η ελάχιστη όσο και η μέγιστη και 1-2 βαθμούς υψηλότερες οι αντίστοιχες τιμές στα νότια του νομού.

Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε αν χρειαστεί.Καλά χιόνια σε όλους!

by lefteris13 - xionolatrhs

Επιμέλεια : Λευτέρης Βλάσσης - Γιώργος Γκρέτσικος

Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: