Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Κύμα ψύχους σαρώνει την Ευρώπη


Οκτώ νεκροί στην Πολωνία, χιλιάδες χωρίς ρεύμα στη Μόσχα


Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν το θάνατο οκτώ ανθρώπων στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων στην Πολωνία, αυξάνοντας σε 117 τον απολογισμό των θανάτων στη χώρα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε η πολωνική αστυνομία.

Τον περασμένο χειμώνα το ψύχος σκότωσε 298 ανθρώπους στην Πολωνία, εκ των οποίων τους 119 τον Ιανουάριο του 2010.

Τα θύματα είναι κυρίως άνδρες, ηλικίας από 35 έως 60 ετών, χωρίς μόνιμη κατοικία, διευκρίνισε η αστυνομία που καλεί τον πληθυσμό να μην μένει αδρανής όταν βλέπει ανθρώπους, κάτω από τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, να έχουν αποκοιμηθεί στα παγκάκια ή να περιπλανώνται τη νύχτα στους δρόμους.

Ύστερα από μια σύντομης διάρκειας άνοδο της θερμοκρασίας την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο υδράργυρος έπεσε στους - 10 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Αρκετές εκατοντάδες νοικοκυριά στη βόρεια περιοχή του Γκντάνσκ δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα για τρίτη συνεχή ημέρα σήμερα, καθώς τα ηλεκτρικά καλώδια κόπηκαν από το βάρος του χιονιού, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Ένα πρόωρο κύμα ψύχους που έπληξε τις αρχές Δεκεμβρίου την κεντρική Ευρώπη είχε προκαλέσει το θάνατο 50 ανθρώπων μέσα σε μια εβδομάδα στην Τσεχία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Στη Ρωσία, αρκετές δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή εκτελέστηκαν με καθυστερήσεις σήμερα στα δύο μεγαλύτερα διεθνή αεροδρόμια της Μόσχας, ενώ η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει κύμα σφοδρής κακοκαιρίας.

Το διεθνές αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας έκλεισε για αρκετές ώρες την Κυριακή μετά τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ δέκα πτήσεις πραγματοποιήθηκαν με καθυστερήσεις σήμερα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αερολιμένα.

Οι ταξιδιώτες ταλαιπωρούνται και στο άλλο διεθνές αεροδρόμιο, το Σερεμετιέβο, επειδή με προβλήματα εκτελούνται τα δρομολόγια: 30 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα και αρκετές αναχωρήσεις έγιναν με σημαντική καθυστέρηση.

Δώδεκα γραμμές τραμ και τρόλεϊ στη Μόσχα σήμερα δεν λειτουργούν.

Το περπάτημα στα πεζοδρόμια της πρωτεύουσας έχει γίνει πολύ επικίνδυνο μετά τη παγωμένη βροχή που πλήττει τη Μόσχα από το βράδυ της Παρασκευής: τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας του παγετού.

Είκοσι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από την πτώση κλαδιών.

Επίσης 67.000 άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ρωσίας εξαιτίας της κακοκαιρίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Μια παγωμένη βροχή την Παρασκευή και το Σάββατο μετέτρεψε τη Μόσχα σε τεράστιο παγοδρόμιο. Τα πεζοδρόμια, τα δένδρα και τα αυτοκίνητα καλύφθηκαν από τον πάγο μέσα σε μερικές ώρες.

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων αεροπλάνων καταγράφονται και στο διεθνές αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου «Χένρι Κοάντα». Τετράωρη καθυστέρηση καταγράφεται σε τρεις πτήσεις των αεροπορικών εταιριών Easyjet και Aeroflot με προορισμό το αεροδρόμιο της ρουμανικής πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα το αεροσκάφος της Easyjet που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μιλάνο - Βουκουρέστι δεν έχει αναχωρήσει ακόμη από την Ιταλία. Με πολύωρη καθυστέρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πτήση της ίδιας εταιρίας από τη Μαδρίτη.

Αεροσκάφος της Aeroflot που επρόκειτο να απογειωθεί νωρίς το πρωί από τη Μόσχα με προορισμό το Βουκουρέστι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι ακόμη στο έδαφος στο αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το κέντρο πληροφοριών του αεροδρομίου «Χένρι Κοάντα» έχουν ακυρωθεί οι πτήσεις για Μαδρίτη, Βρυξέλλες, Σόφια και Βουδαπέστη και οι αφίξεις από τη Μαδρίτη, τη Σόφια, τη Βουδαπέστη και τις Βρυξέλλες.

Χιονοπτώσεις και αισθητή μείωση της θερμοκρασίας θα συνθέσουν το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες στη Ρουμανία, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας, καθώς και στις ορεινές ζώνες.

Προβλήματα υπάρχουν και στην Κροατία, με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται με δυσκολίες στους οδικούς άξονες λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης και των θυελλωδών ανέμων που πλήττουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Στη Σερβία, τα χιόνια έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην περιοχή της πόλης Ούζιτσε. Στο όρος Ζλάτιμπορ η θερμοκρασία κυμαίνεται στους -13 βαθμούς Κελσίου.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: