Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ένα δισεκατομμύριο άστεγοι


Η καταστροφή του περιβάλλοντος ξεσπιτώνει τους ανθρώπους

Καταστροφικές αλλαγές από τα επίπεδα της θάλασσας, τις βροχοπτώσεις, έως την υδροδότηση, τα καιρικά φαινόμενα και τις αποδόσεις των καλλιεργειών είναι πιθανό να εμφανιστούν πριν από το τέλος του αιώνα, αναφέρουν επιστήμονες σε έκθεση που κυκλοφόρησε με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το κλίμα στο Κανκούν του Μεξικού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που προειδοποιούν για το αύριο, μέχρι και ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να χάσουν τα σπίτια τους τα επόμενα 90 χρόνια, λόγω των αποτυχιών στις προσπάθειες να υπάρξει μια συμφωνία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Μέχρι και τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση στην υδροδότηση, επειδή οι παγκόσμιες θερμοκρασίες οδεύουν σε άνοδο κατά 4C. “Το κύριο μήνυμα είναι ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μια άνοδο 4 βαθμών τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες” φέρεται να δήλωσε ο δρ Mark New, ειδικός σε θέματα κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος οργάνωσε πρόσφατα μια διάσκεψη με τίτλο «Τέσσερις βαθμοί και μετέπειτα» για λογαριασμό του Κέντρου Tyndall για την Αλλαγή του Κλίματος.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της έρευνας είναι ότι θεωρούν πως ακόμη και αν η απόφαση για τις εκπομπές αναληφθεί για το μέλλον, αυτή θα είναι ανεπαρκής για να συγκρατηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2C αυτόν τον αιώνα – που είναι η μέγιστη άνοδος θερμοκρασίας που συμφωνήθηκε από τους πολιτικούς ως αποδεκτή.

«Για να υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να γίνει κάποια πρόοδος θα πρέπει οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να βρεθούν σε προτεραιότητα μέσα στα επόμενα 15 χρόνια και να απομακρυνθούν από την ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Δρ Chris Huntingford, του Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας στο Oxfordshire.

Λίγοι ειδικοί πιστεύουν σε αυτή την πρακτική πρόταση, ιδίως μετά την αποτυχία των συνομιλιών της Κοπεγχάγης για το κλίμα τον περασμένο Δεκέμβριο – ένα σημείο που τονίστηκε από τον Bob Watson, πρώην επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και τώρα επικεφαλής επιστήμονα στο Τμήμα για το Περιβάλλον, τα Τρόφιμα και τις Αγροτικές Υποθέσεις.

Όπως το έθεσε χαρακτηριστικά: «δύο βαθμοί είναι τώρα ένας ευσεβής πόθος». Κάποιοι ερευνητές, όπως ο Richard Betts, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων στο Met Office, εκτιμούν ότι η άνοδος κατά 4 βαθμούς θα μπορούσε να συμβεί σε λιγότερο από 50 χρόνια, με το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον François Gemenne, του Ινστιτούτου για την Αειφόρο Ανάπτυξη και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Παρίσι, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία χωρών φαντασμάτων. Τα μικρά νησιωτικά κράτη, όπως το Τουβαλού και οι Μαλδίβες έχουν ήδη απειληθεί από πλημμύρες. “Τι θα συνέβαινε όμως εάν ένα κράτος έτεινε να εξαφανιστεί, αλλά οι άνθρωποι ήθελαν να διατηρήσουν την εθνότητά τους;” αναρωτήθηκε.

Ο Peter Stott του Met Office δήλωσε ότι η πιο σοβαρή επίπτωση όλων αυτών των μεταβολών είναι η ικανότητα του πλανήτη να απορροφήσει διοξείδιο του άνθρακα. Επί του παρόντος, περίπου το 50% των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα απορροφάται από τη θάλασσα και από τα φυτά στην ξηρά.

«Ωστόσο, η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να απορροφηθεί μειώνεται καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο διότι η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμα πιο γρήγορα και σιγά – σιγά ο κόσμος θα αρχίσει να φαίνονται πολύ διαφορετικός».
πηγή: greenbusiness, http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: