Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Νεότερα για την επερχόμενη κακοκαιρία



Χαοτική είναι η συμπεριφορά των μοντέλων ,όσων αφορά την εκ νέου κυκλογένεση του Σαββάτου στο Ιόνιο.Επίσης τρομακτική η ροή σε συνεχώς νέα σενάρια στο που θα κάτσει τελικά το βαρομετρικό χαμηλό,και στο πόσο γρήγορα θα φύγει ανατολικά.

Υπαίτιος για όλα αυτά ο πολικός αεροχείμμαρος εν ολίγoiς θα έχει συνεχόμενη ροή,και δεν θα εγκαταλείψει εύκολα την μεσόγειο ,σπρώχνοντας όμως το χαμηλό ταχύτερα ανατολικά.Η αποκοπή που φαίνονταν ξεκάθαρα σε προηγούμενα τρεξίματα σχεδόν εξαφανίζεται,παραμένει η προσπάθεια,πάντως.

Τα θετικά της υπόθεσης:

1)Πάμε για ισχυρότερη κυκλογένεση εντός του Ελληνικού χώρου.

2)Ψυχρότερη άντληση αερίων μαζών,μια που ο πολικός αεροχείμμαρος διοχετεύει ταχύτερα και πιο αναλλοίωτα ψυχρές αέριες μάζες την μεσόγειο

Ως αποτέλεσμα αυτών,θα έχουμε σαφώς εμφάνιση σημαντικών πρόωρων χιονοπτώσεων σε ορεινές ηπειρωτικές περιοχές,ακόμη και της Πελοποννήσου,επίσης χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα στην Δυτική Μακεδονία.

Τα αρνητικά της υπόθεσης:

Πάμε για πιο X-press κακοκαιρία,μια που δεν αποκόπτεται το χαμηλό ,αντιθέτως βρίσκεται στην κυκλοφορία ,και στο έλεος του αεροχειμμάρου.Αυτό θα έχει ως συνέπεια γρήγορη μετάβαση την Δευτέρα σε ψυχρό καιρό με βοριάδες και στην συνέχεια βελτίωσης.

Παρόλα αυτά:

Επισημάνετε όμως ακόμη η απόλυτη ασάφεια μεταξύ των μοντέλων,με πολλά και διαφορετικά σενάρια.Ακόμη υπάρχουν πιθανότητες για πρόσκαιρη αποκοπή χαμηλού Νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου,μια που τα μοντέλα δεν μπορούν να καταλήξουν με ακρίβεια με πόσο δύναμη θα εισβάλλει ο πολικός αεροχείμαρρος,καθώς και την θέση του,επίσης και την διάρκεια αυτού.

Κρατάμε ακόμη και την εικόνα του σταθερότερου σε θέσεις χαμηλών ukmo,να μας υπενθυμίσει ότι όλα είναι ρευστά,και ότι το χαμηλό δεν είναι τόσο "φευγάτο"!00_1_copy

Νεότερη ανάλυση για την ροή των δεδομένων σε αυριανά σχόλια।Υπάρχει ακόμη εξαιρετικό ενδιαφέρον και περιθώρια για εκ νέου αλλαγή δεδομένων,στην τελική έκβαση της κακοκαιρίας.

Επιμέλεια :Θοδωρής Γκέσουρας

Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: