Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Πρόγνωση καιρού Κρήτης-νοτίου Αιγαίου 8-10/10/2011



Αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών κινούμενος σχετικά γρήγορα από τη βορειοδυτική Ευρώπη προς την περιοχή μας θα αλλάξει άρδην το καιρικό σκηνικό στην χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα κυκλογένεση θα συμβεί ως είθισται ανοιχτά του ιονίου ενώ το επιφανειακό χαμηλό θα ακολουθήσει δυτική βορειοδυτική πορεία προς βόρειο αιγαίο.

Σάββατο 8/10: Καιρός σε Κυκλάδες και Κρήτη συννεφιασμένος αλλά και με διαστήματα ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια της μέρας ειδικά στις πιο ανατολικές περιοχές με τις συννεφιές να αυξάνονται προς το βράδυ σε δυτική Κρήτη όπου θα σημειωθούν βροχές και ίσως καταιγίδα. Δεν αναμένονται ιδιαίτερα φαινόμενα το Σάββατο σε Κυκλάδες και νότια Δωδεκάνησα το Σάββατο.

Άνεμοι το πρωί δυτικοί 5-6b και θα στραφούν σε πιο νοτιοδυτικούς προς αργά το μεσημέρι του Σαββάτου ενισχυόμενοι στα 7 τοπικά 8 μποφόρ στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης και στο λιβυκό. Θερμοκρασίες 19-25 C το μεσημέρι σε Δωδεκάνησα ενώ στη βόρεια Κρήτη θα έχουμε ίσως και πάνω από 30C

Κυριακή 9/10: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές σε νότια και δυτική Κρήτη. Βροχές μέτριας έντασης σε κυκλάδες και από το μεσημέρι καταιγίδες. Καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα έχουμε και στα νοτια Δωδεκάνησα όπου στην περιοχή της Κω-Ροδου προς αργά το βράδυ θα είναι ισχυρές. Τοπικότερα φαινόμενα θα έχει η βόρεια και ανατολική Κρήτη και μόνο το βράδυ της Κυριακής ίσως έχουμε πιο αξιόλογα φαινόμενα.

Άνεμοι την Κυριακή ΝΔ μέτριοι προς ισχυροί

Θερμοκρασία σε πτώση. 17-20C ενώ στην βόρεια και ανατολική Κρήτη θα φτάσει τους 25 C.

Δευτέρα 10/10: Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες και ιδιαίτερα ισχυρές σε νότια Δωδεκάνησα Κω, Ρόδο προς το πρωί. Προς το μεσημέρι με τη στροφή του ρεύματος σε πιο βορειο-βορειοδυτικό ο καιρός με χαρακτηριστικά πλέον βορείου ρεύματος θα δώσει λιγότερο έντονα αλλά πιο διαρκή φαινόμενα σε βόρεια Κρήτη και κυκλάδες μέχρι και την Τρίτη το πρωί οπότε και θα έχουμε βελτίωση του καιρού αν και τα φαινόμενα θα παραμένουν τοπικά στην ανατολική Κρήτη.

Θερμοκρασία σε πτώση 16-19C με το βόρειο ρέυμα να επικρατεί στη περιοχή.

Επιμέλεια: Δημήτρης Κουτουλάκης (s3nsit)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: