Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς είναι συνταγή για την καταστροφή

Οι κλιματικοί επιστήμονες πιστεύουν πως το όριο των 2 βαθμών Κελσίου για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης, μπορεί να μην είναι αρκετή για να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

earth-temperature
Ο στόχος των 2 βαθμών που τέθηκε από τα διάφορα κράτη στον παγκόσμιο διάλογο του πλανήτη μας, δεν θα αποτρέψει τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με τον επιστήμονα του κλίματος James Hansen, διευθυντή του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA.

Η ιστορία των αρχαίων κλιματικών αλλαγών, οι οποίες συνέβησαν κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών στην ιστορία του πλανήτη, καθώς αυτός πέρασε από από εποχές παγετώνων, προσφέρει την καλύτερη εικόνα για το πώς θα αλλάξουν τον πλανήτη οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο, ανέφερε ο Hansen στην ετήσια συνεδρίαση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU). Και η έρευνά του δείχνει ότι το κλίμα είναι πιο ευαίσθητα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι νομίζαμε έως τώρα.

“Αυτό το αρχείο του παλαιοκλίματος μας λέει είναι ότι το επικίνδυνο επίπεδο της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι μικρότερο από ό,τι πιστεύαμε πριν από μερικά χρόνια," δήλωσε ο Hansen. "Ο στόχος που έχει συζητηθεί εκτενώς στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι 2 βαθμούς, είναι στην πραγματικότητα μια συνταγή για μακροπρόθεσμη καταστροφή."

Ο Hansen αναφέρεται στο στόχο που έθεσαν οι διαπραγματευτές για το κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009 για να συγκρατηθεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το όριο τέθηκε σε εφαρμογή, ως μέσο για να αποφύγουμε τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ωστόσο, κάποια σημάδια των αλλαγών που θα επιδεινώσουν την κατάσταση, όπως η απώλεια των πάγων που θα ανεβάσει αφενός το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας και αφετέρου θα τροποποιήσει την ποσότητα της ακτινοβολίας του ήλιου που αντανακλάται από την επιφάνεια του πλανήτη, τα βλέπουμε ήδη μπροστά μας, σύμφωνα με τον Hansen.

Οι δύο βαθμοί αύξησης της θερμοκρασίας θα οδηγήσουν σε μια ελεύθερη από πάγους Αρκτική και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά δεκάδες μέτρα, υποστηρίζει ο Hansen. “Δεν μπορούμε να πούμε πόσο χρόνο θα χρειαστεί, αλλά είναι σαφές ότι θα είναι ένας άλλος πλανήτης."

Οι διαπραγματευτές του κλίματος, που συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στο Durban της Νότιας Αφρικής, εργάζονται με τον στόχο των 2 βαθμών προσπαθώντας να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της.

Αν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται με αμείωτο τρόπο, η θερμοκρασία της γης αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 3 βαθμούς Κελσίου χάρη σε βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως αύξηση των υδρατμών στην ατμόσφαιρα και αλλαγές στη νεφοκάλυψη, που θα ενισχύσουν ή θα αποδυναμώσουν την αύξηση της θερμοκρασίας. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της αύξησης της θερμοκρασίας που αναμένεται, σύμφωνα με την έρευνα του Χάνσεν.

Μερικά φαινόμενα που κάνουν γρήγορη ανατροφοδότηση θα παρουσιαστούν μέσα στις ερχόμενες δεκαετίες, και κάποιες από αυτές θα εμφανιστούν μόνο όταν τα άλλα τμήματα του συστήματος, ιδίως των ωκεανών – που θερμαίνονται αργά – καλύψουν τη διαφορά με την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας. Κι αυτό μπορεί να διαρκέσει αιώνες.

Υπάρχουν, επίσης, επιπτώσεις από την αργή ανατροφοδότηση που αναμένεται να ενισχύσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, ιδιαίτερα, το λιώσιμο των πάγων. Το πιο σκούρο έδαφος κάτω από τον πάγο και το λιωμένο νερό στο πάνω μέρος τους, θα απορροφά περισσότερο ηλιακό φως, αυξάνοντας δραματικά τη θερμοκρασία του πλανήτη.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε πόσο καιρό θα ξεκινήσουν τα φαινόμενα αυτά, γιατί, στην ιστορία του κλίματος της Γης, το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν είχε αυξηθεί τόσο γρήγορα όσο τώρα.

Επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι τα στρώματα του πάγου χάνουν μάζα, ο πλανήτης αντιμετωπίζει ήδη αυτές τις ισχυρές ανατροφοδοτήσεις, καθιστώντας το στόχο της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου ανεπαρκή για να εμποδίσει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς, δήλωσε ο Χάνσεν και οι συνεργάτες του.

«Ανεπαρκείς» οι δεσμεύσεις περί μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Οι παρούσες δεσμεύσεις περί μείωσης των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου είναι ανεπαρκείς, καθώς θα οδηγήσουν σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου αντί για 2 βαθμούς όπως έχει τεθεί ως στόχος από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με γερμανική έρευνα.

Η κατάσταση με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου επιδεινώνεται τόσο ραγδαία, ώστε οι κυβερνήσεις έχουν μόνο τέσσερα χρόνια για να προλάβουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τω δύο βαθμών.

«Οι παρούσες δεσμεύσεις μας οδηγούν σε μία πορεία η οποία θα οδηγήσει σε θέρμανση 3,5 βαθμών Κελσίου» σύμφωνα με τους υπολογισμούς ομάδας Γερμανών επιστημόνων: η αναφορά συντάχθηκε από την Climate Analytics και την Ecofys, που είναι γερμανικές εταιρείες οι οποίες ειδικεύονται σε δεδομένα εκπομπών αερίου θερμοκηπίου.

Ο στόχος των δύο βαθμών Κελσίου τέθηκε στη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης το 2009 και επισημοποιήθηκε στην περσινή συνδιάσκεψη της UNFCCC (UN Framework Convention on Climate Change), μαζί με τον λιγότερο εφικτό στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου.

Μείωση αποφάσισε η διάσκεψη του ΟΗΕ στο Ντέρμπαν για το Κλίμα

Τη νομική δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες, αποφάσισαν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, επεκτείνοντας έτσι τα μέτρα για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές που καταγράφει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Εκπρόσωποι από περίπου 190 χώρες αποφάσισαν τη δρομολόγηση της μείωσης των εκπομπών των αερίων, με στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία το 2015 και να τεθεί σε ισχύ, αφού προηγουμένως καταγραφεί και η ακριβής νομική φύση της συμφωνίας, το 2020.

Πηγή: livescience।com, http://www.physics4u.gr/blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια: