Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Αξιόλογη μεταβολή του καιρού στην Ελλάδα το διήμερο 6-7/12/2011



Λίγα λόγια για την τωρινή κατάσταση....

Ανεβαίνει η θερμοκρασία σταδιακά αυτές τις μέρες με την παρουσία του υποπνέοντος νοτιά να δίνει το στίγμα κάποιας αλλαγής όπως είθισται ..Περιορισμένη ορατότητα,τοπικές ομίχλες,θολούρα στην ατμόσφαιρα,αυξημένη υγρασία είναι μερικά από τα συστατικά του σχετικά υγρού και "ψυχρού" νοτιά μιας και δεν έχει καταφέρει να ανεβάσει την θερμοκρασία ακόμα σημαντικά.Ο συνδυασμός μεγάλου διαστήματος με επικράτηση βοριάδων(τοπικά εγκλωβισμός κρύων μαζών στα κατώτερα επιφανειακά στρώματα της ατμόσφαιρας ) με το καθοριστικό ρόλο που παίζει ο νοτιάς ο οποίος είναι ο λεγόμενος "ψυχρός" νοτιάς ,καθώς το τριήμερο Δευτέρα μέχρι Τετάρτη ο νοτιάς -νοτιοδυτικός θα είναι πιο θερμός με την μορφή λίβα και έτσι θα ζεστάνει περισσότερο... Γιαυτό και οι μέγιστες δεν έχουν ανεβεί τόσο ακόμα....

Στην συνέχεια...

Το ερχόμενο διήμερο Δευτέρα-Τρίτη 5-6/12/2011 θα έχουμε τα πρώτα σημάδια αλλαγής στο καιρό με αραιές νεφώσεις στα δυτικά ήδη από αύριο Κυριακή οι οποίες θα πυκνώνουν σταδιακά και θα σηματοδοτούν την αλλαγή που θα έχουμε το διήμερο 6-7/12/2011. Τοπικές βροχές-σποραδικές καταιγίδες θα έχουμε την Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη στην δυτική Ελλάδα(νησιά Ιονίου-Ήπειρος-δυτική Στερεά-δυτική&βόρεια Πελοπόννησος).

Αιτία για αυτή την αλλαγή: Η κάθοδος του αυλώνα από την κεντρική Ευρώπη με κατεύθυνση τα Βαλκάνια και κατ' επέκταση και στην χώρα μας συνοδευόμενη από επιφανειακό χαμηλό που θα δημιουργηθεί στην Ιταλία και θα περάσει από την βόρεια Ελλάδα με κατεύθυνση την Μαύρη θάλασσα. Επιπλέον θα συνοδεύεται από αρκετά καλή υποστηρικτική στην στάθμη των 500hpa (η δυναμική της ψυχρής λίμνης) καθώς και από χαμηλές θερμοκρασίες στα 850hpa κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
72_500_1
gfs84

Πιο αναλυτικά σαν μια τάση του καιρού την Τρίτη-Τετάρτη 6-7/12/2011:

Η αλλαγή θα ξεκινήσει κυρίως από την Τρίτη με βροχές και τοπικές καταιγίδες στην δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ήπειρο,τα νησιά του Ιονίου,την δυτική Στερεά,δυτική και βόρεια Πελοπόννησο.Μέσα στην νύχτα προς την Τετάρτη τοπικά φαινόμενα με την μορφή χιονιού θα έχουμε στην δυτική Μακεδονία(ενδεικτικά 400-600μέτρα) ακόμα και σε περιοχές μα αρκετά χαμηλό υψόμετρο ,στα ορεινά-ημιορεινά της Ηπείρου(ενδεικτικά 600-800μέτρα) .Τοπικά φαινόμενα με την μορφή βροχής η χιονόνερου θα έχουμε πρόσκαιρα όμως και στην υπόλοιπη κεντρική& Μακεδονία με ένα ελαφρύ πασπάλισμα στα ορεινά-ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Εκεί που θα εντοπίζονται τα έντονα φαινόμενα την Τετάρτη θα είναι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου-Θράκη και γενικότερα στα νησιά-παράλια του ανατολικού Αιγαίου.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός την Τρίτη το απόγευμα-βράδυ θα είναι αρκετά πιο ήπιος αλλά και ζεστός με υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες, συννεφιά, και κάποια τοπικά φαινόμενα με την μορφή ψιχάλας η ασθενούς τοπικής βροχής.Μέσα στην Τετάρτη όμως και κυρίως προς το μεσημέρι ο καιρός θα κλείσει και θα έχουμε ένα απότομο πέρασμα του ψυχρού μετώπου που θα διασχίσει την ηπειρωτική χώρα μέχρι και την Αττική για να καταλήξει στις Κυκλάδες-νησιά νοτιοανατολικοί Αιγαίου στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου και εκεί θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Συγκεκριμένα μέσα στην Τετάρτη από τα βορειοδυτικά το πρωί ,μετά το πέρασμα του ψυχρού μετώπου που θα δώσει πρόσκαιρα τα χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα,ο καιρός θα ανοίξει σημαντικά.Έτσι ο καιρός θα εντοπίζεται από την Θεσσαλία και νοτιότερα μέχρι και την κεντρική&ανατολική Στερεά με πρόσκαιρες μπόρες ή πιθανές μεμονωμένες καταιγίδες καθώς και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα κατά την διάρκειας της καθόδου του ψυχρού μετώπου που στο τελείωμα του θα συνδυαστεί ο υετός με την ταχύτατη ώθηση που θα δώσει το δυναμικό αίτιο της διαταραχής με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των επιπέδων παγοποίησης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
00_DWD_Boden84-20981
00_DWD_Boden108-13634

Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις στα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ στρεφόμενοι σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση .
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο.

Στα επόμενα άρθρα θα σας ενημερώσουμε για τα ακριβή υψόμετρα και γενικότερα την λεπτομερέστατη ανάλυση του καιρικού σκηνικού το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη καθώς ακόμα έχουμε κάποιες μέρες μπροστά μας.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)
Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: