Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ανακάλυψαν γιατί τα ζώα προβλέπουν τους σεισμούς


Νέα στοιχεία που εξηγούν τη συμπεριφορά των ζώων πριν την εκδήλωση σεισμού, έφεραν στην επιφάνεια επιστήμονες από τη NASA και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδικότερα, στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στη Διεθνή Επιθεώρηση για την Περιβαλλοντική Έρευνα και τη Δημόσια Υγεία, οι επιστήμονες συνδέουν τη συμπεριφορά των ζώων με την πρόβλεψη σεισμών και υποστηρίζουν ότι διαισθάνονται τις χημικές μεταβολές στα υπόγεια ύδατα λίγο πριν τη σεισμική δόνηση.

Η έρευνά τους ξεκίνησε όταν παρατήρησαν μια αποικία βατράχων να εγκαταλείπει τη λίμνη της στη Λ’ Ακουίλα της Ιταλίας, λίγες ημέρες πριν το χτύπημα του φονικού σεισμού το 2009.

Στην έκθεσή τους οι ερευνητές περιγράφουν τη διαδικασία κατά την οποία τα πετρώματα στον φλοιό της Γης υφίστανται πολύ ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν φορτισμένα σωματίδια, τα οποία επηρεάζουν τα υπόγεια ύδατα.

Τα ζώα που ζουν στα υπόγεια ύδατα ή κοντά σε αυτά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις χημικές μεταβολές, οπότε πιθανότατα μπορούν να διαισθανθούν ότι κάτι συμβαίνει μέρες πριν τις ταλαντώσεις των πετρωμάτων και την εκδήλωση σεισμού.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα παρακινήσουν τους βιολόγους και τους γεωλόγους να συνεργαστούν, ώστε να διαπιστώσουν πώς ακριβώς τα ζώα μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε επικείμενη σεισμική δόνηση.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: