Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Πρόγνωση καιρού Ελλάδος Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011


Όπως σας είχαν προϊδεάσει οι συνάδελφοι του Meteoclub, οι καιρικές συνθήκες στη χώρα υποτροπίασαν σημαντικά, στο βαθμό όμως μιας φυσιολογικής κακοκαιρίας χειμερινού τύπου. Ανεπηρέαστο από την προαναφερθείσα κακοκαιρία δεν έμεινε ούτε το τμήμα του Νομού Αττικής, όπου δέχθηκε κατά τόπους αξιόλογες βροχοπτώσεις.
Στο παρών άρθρο, θα εστιάσουμε κατά κύριον λόγο στις προβλεπόμενες καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στο Νομό Αττικής, κατά το διήμερο 21-22/12/11, δίδοντας ταυτόχρονα μία γεύση και για τα υπόλοιπα τμήματα της Ελλάδος, σε μερικά εκ των οποίων οι κάτοικοι θα βρίσκονται στις επάλξεις.
Βαρομετρικό χαμηλό εκ δυσμάς, στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου Πελάγους, θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η δημιουργία μίας συνεσφιγμένης μετωπικής επιφάνειας θερμού τύπου στα νοτιοανατολικά και γενικότερα ανατολικότερα κράσπεδα της προαναφερθείσας επιφανειακής διαταραχής, θα επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα, μεταβάλλοντας σημαντικά τις τρέχουσες μετεωρολογικές παραμέτρους.
Οσον αφορά το Νομό Αττικής, το πρωινό θα μας βρει με σημαντικά βελτιωμένο καιρό, γενικώς ηλιόλουστο, και σε τίποτα δε θα προαπεικονίζει που επρόκειτο να επακολουθήσει. Σταδιακά, όσο οδεύουμε προς τις μεσημβρινές ώρες, νέφη θα «σκεπάσουν» τον ουράνιο θόλο, προελεύσεως εκ των ανώτερων στρωμάτων της τροπόσφαιρας (θυσσανοστρώματα). Εν συνεχεία, στρωματόμορφα νέφη θα «ηγηθούν». Τις απογευματινές κι πρώτες βραδυνές ώρες, θα γίνουν ορατά τα πρώτα nimbostratus (χαμηλής φύσεως νέφη) τα οποία κι αναμένεται να εν αποθέσουν μερικά χιλιοστά βροχόπτωσης στην αττική γη. Πιο συγκεκριμένα, θα σημειωθούν βροχοπτώσεις, γενικευμένου χαρακτήρα, οι οποίες ενδεχομένως να’ναι περισσότερες σε πιο βόρεια τμήματα, όπου κι θα σημειωθεί ασθενής ορογραφικός υετός (υετός που προέρχεται από την ανύψωση του υπερκείμενου αέρα λόγω των ορεινών όγκων). Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτιμάται πως η ένταση των βροχοπτώσεων θα είναι ασθενής-μέτρια. Η πιθανότητα καταιγίδας είναι υπαρκτή, κυρίως στα νοτιοανατολικότερα τμήματα.
Οσον αφορά στην υπόλοιπη χώρα, το σκηνικό του καιρού θα μεταβληθεί άρδην ήδη από τις πρωινές ώρες όπου θα εκδηλώνονται οι πρώτες βροχοπτώσεις στα Επτάνησα. Στο πέρας της ημέρας, τα φαινόμενα στην εν λόγω περιοχή θα κλιμακωθούν σε σημαντικό βαθμό, προκαλώντας ισχυρές βροχές κι καταιγίδες, διαρκείας, κυρίως στα κεντρικά Επτάνησα, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και τα παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου. Επιπλέον, σημαντικά ύψη βροχοπτώσεων θα λάβουν χώρα στην Ηπειρο και την Πελοπόννησο. Από τις μεταμεσημβρινές ώρες χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 200-300μ. σ’όλόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, ενώ όσο βαδίζουμε προς τη νύχτα, τα υψόμετρα θα χαμηλώνουν. Επίσης, πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το ύψος των Βαρδουσιων κι βορειότερα (Τζουμέρκα, Αγραφα, Τύμφη, κι γενικότερα το μεγαλύτερο τμήμα της ημι-ορεινής ζώνης της Πίνδου), καθώς κι στα ορεινά τμήματα της Κεντροβόρειας Πελοποννήσου (κυρίως στον Χελμό), χιονοπτώσεις ιδιαιτέρως ευεργετικές για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
Οσον αφορά το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή (22-23/12/11) θα ενημερωθείτε με εκ νέου δελτίο, που θα εκδοθεί από εγκαίρως και έγκυρα από τους άλλους μετεο-συναδέλφους του Meteoclub । Με τα σημερινά στοιχεία, τα πλέον αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του καιρού, θα’ναι τα εξής: βαρομετρικό χαμηλό που θα εκβαθυνστεί κι θα πέσει μέχρι τα 995 μιλιμπάρ πάνω από την Αττική, και οι πιθανές χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχής της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (εντός αυτών των περιοχών, κι ο Νομός της Θεσσαλονίκης, όπου όλα δείχνουν πως θα σημειωθούν ασθενή φαινόμενα χιονόπτωσης κι εντός της πόλης).

Επιμέλεια: Δημήτρης Σεμερτζίδης (Meteojim)


Δεν υπάρχουν σχόλια: