Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Λιώνουν οι παγετώνες στα Ιμαλάια


Ο όγκος του χιονιού μειώθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία


Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα Ιμαλάια δείχνουν νέες επιστημονικές μελέτες σχετικά με το λιώσιμο των πάγων, που απειλεί περίπου 1,3 δισ. ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, που δημοσιοποιούνται από το Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης των Βουνών (ICIMOD), με έδρα το Κατμαντού, οι παγετώνες έχουν υποχωρήσει κατά 21% στο Νεπάλ και κατά 22% στο Μπουτάν τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Οι ανακαλύψεις αυτές αποτελούν την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση για το λιώσιμο των παγετώνων. Στη διάρκεια των τριών ετών του ερευνητικού προγράμματος, που χρηματοδότησε η Σουηδία και εφάρμοσε το ICIMOD, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι δέκα παγετώνες που αποτελούσαν αντικείμενα των μελετών τους έλιωναν με ταχύτητα που αυξήθηκε από το 2002 έως το 2005.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας από τις μελέτες, ο όγκος του χιονιού που κάλυπτε την περιοχή μειώθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

Οι 54।000 παγετώνες των Ιμαλαΐων τροφοδοτούν με νερό τους οκτώ μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας, οι πέντε από τους οποίους, Ινδός, Γάγγης, Βραχμαπούτρα, Γιανγκτσέ και Κίτρινος Ποταμός είναι πιθανό τις επόμενες δεκαετίες να αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις νερού, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: