Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 21 Μαρτίου 2013 Ώρες Υποδοχής Κοινού 15.00-17.00


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΕΜΥ) 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 
Ο WMO, για την ημέρα αυτή, επιλέγει ένα επίκαιρο και ενδιαφέρον για την ανθρωπότητα θέμα. Για τον φετινό εορτασμό επέλεξε το:
«Παρακολουθώντας τον καιρό με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας»
και με υπότιτλο «εορτάζοντας τα 50 χρόνια του Συστήματος Παρακολούθησης Καιρού».
Το θέμα εστιάζει στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες στην ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας και της προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα.
Επίσης αποτελεί αφιέρωμα στο βασικό πρόγραμμα του WMO το όποιο συμπληρώνει την 50η του επέτειο. Η έναρξη του προγράμματος το 1963, στο μέσο του ψυχρού πολέμου,σηματοδότησε ένα σημαντικό σταθμό στην διεθνή συνεργασία. Το πρόγραμμα, συνδυάζει, τα συστήματα παρατήρησης και τηλεπικοινωνιών με τις υποδομές για την κεντρική εκμετάλλευση των πληροφοριών και την έκδοση των προγνώσεων ώστε να διαχέει την απαραίτητη μετεωρολογική και τη σχετιζόμενη περιβαλλοντική πληροφορία σε όλες τις χώρες. 
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν τρομακτική επίδραση στα 7 δισεκατομμύρια του πληθυσμού του πλανήτη και αυτή η επίδραση θα αυξηθεί καθώς η οικονομία αναπτύσσεται και ο πληθυσμός αυξάνεται και αναμένεται να φτάσει 9,3 δισεκατομμύρια το 2050. 
Μεταξύ του 1980-2007 περίπου 7.500 φυσικές καταστροφές στοίχησαν την ζωή σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους και προξένησαν οικονομικές απώλειες οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 1,2 τρις δολάρια Αμερικής. Περισσότερο από το 70% των θυμάτων και σχεδόν το 80% των οικονομικών απωλειών προκλήθηκαν από κινδύνους που σχετίζονται με τον καιρό, το κλίμα και το νερό, όπως είναι οι τροπικοί κυκλώνες,οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι σχετιζόμενες με αυτές επιδημίες. Με τον καιρό σημειώθηκε σημαντική μείωση των απωλειών της ζωής χάρη στις έγκαιρες προειδοποιήσεις που εκδίδουν οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες εάν και οι οικονομικές απώλειες είναι περισσότερες.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μέσω του Γ’ ΚΠΣ και τώρα του ΕΣΠΑ, εξασφαλίζει τις απαραίτητες υποδομές, για ν’ ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές. Παράλληλα, επιζητά την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της συνεργασίας της Πανεπιστημιακής και Ερευνητικής κοινότητας ώστε από κοινού να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια της προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τ’ ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η ΕΜΥ, ιδρυτικό μέλος του WMO και επίσημος εκπρόσωπος της χώρας μας σε αυτόν, συνδιοργανώνει με την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (ΕΜΤΕ) τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας και προσκαλεί το κοινό να επισκεφθεί τους χώρους εργασίας της στις 21 Μαρτίου 2013 και από 15:00 έως 17:00 στη διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 14, Ελληνικό. 

Υποπτέραρχος (ΜΤ) Νικόλαος Χαϊδάρογλου
Διοικητής ΕΜΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: