Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

6 Χρόνια meteoclub - Aφιέρωμα



6 χρόνια πέρασαν από τότε που ο Στέλιος Φουρτουλάκης και ο Θεόδωρος Γκέσουρας ένωσαν τις ιδέες τους, για ένα νέο πρωτοποριακό στυλ-site ερασιτεχνικής μετεωρολογίας που θα συνδύαζε εμπεριστατωμένη καιρική έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση με παρέα μια ολόκληρη κοινότητα ερασιτεχνών μετεωρολόγων από όλη την Ελλάδα. Με τον καιρό η ιδέα ολοένα έπαιρνε σάρκα και οστά, και το site το αγαπήσατε και για πολλούς έγινε καθημερινός τρόπος ζωής.
6 Χρόνια μετά παρόλο που η βασική ιδέα υπάρχει το site και η καιροπαρέα μεγαλώνει, σε συνδυασμό με το δίκτυο μετ.σταθμών και καμερών.
Πριν 2 χρόνια είχα γράψει τα εξής: "Όμως παρόλα αυτά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί το παρεϊστικο κλίμα όσο μεγαλώνει το σύνολο των μελών και των επισκεπτών κάθε εβδομάδα / μήνα / χρόνο. Για μας όμως είναι πρόκληση όπως και το στοίχημα και ο πήχης που βάζουμε θα γίνονται συνεχώς μεγαλύτερα,όμως το Meteoclub.gr είστε εσείς και για να διατηρήσουμε αυτό το κλίμα η συμβολή του καθενός είναι σημαντική"
Φέτος μετά απο 2 χρόνια,που είχαμε φτάσει σε αυτήν την διαπίστωση,παρατηρούμε ότι παρόλο που η παρέα μας μεγαλώνει και ήδη πάνω από 5000 μέλη απαριθμούν την παρέα μας , παρά ταύτα το παρεϊστικο κλίμα παραμένει ακέραιο, η μετεοπαρέα συνεχίζει να μεγαλώνει και ο πήχης θα συνεχίζει να ανεβαίνει. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος όσο μεγαλώνει εκ'νέου η μετεοπαρέα,αλλά η αγάπη σας μας κρατάει ζωντανούς και μάλιστα μας κάνει πιο δυνατούς σε κάποιες δύσκολες στιγμές διαφωνιών και αντιπαραθέσεων.
Ευχαριστούμε όλους εσάς που με την αγάπη σας,έχετε φτάσει το Μeteoclub.gr τόσο ψηλά..Το Meteoclub.gr είστε εσείς.
Παρακάτω κάνουμε ένα αφιέρωμα στους αρθρογράφους του meteoclub ,είναι αυτοί που κάθε μέρα μας κοσμούν με τις προγνώσεις του,και έχουν βάλει το μεγαλύτερο λιθαράκι για να γίνει αυτός ο χώρος,αξιόλογος.Επιλέξαμε 10 από αυτούς,που θεωρούμε,ότι την τελευταία περίοδο έχουν συμβάλλει ,στην αρθρογραφία του meteoclub,και να κάνουμε και ένα retro αναπολώντας παλιές καιρικές στιγμές ,στα 6 χρόνια που έχουν περάσει :
Tα 10 άρθρα που ακολουθούν μπαίνουν με τυχαία σειρά:
Νο1. - Θοδωρής Γιάνναρος 
Κατά κόσμον thgian82 ,το Meteoclub.gr έχει την τιμή και την χαρά να κοσμείται από έναν τόσο αξιόλογο επιστήμονα,ο οποίος μας δίνει τα φώτα του κατά καιρούς με όσο το δυνατόν πιο απλουστευμένα λόγια γίνεται,να μας εξηγήσει πολλά από τα φαινόμενα που εξελίσσονται στην ατμόσφαιρα,έχει αποδείξει έμπρακτα ότι του αρέσει να μεταδίδει την γνώση του και με το στίγμα του να μας ταξιδέψει στα άδυτα της ατμόσφαιρας:
Ένα από τα χαρακτηριστικά κείμενα του λοιπόν :
"Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση 2012-2013: 10/01/2013"
Με αφορμή το έντονο ενδιαφέρον που έχει προκύψει εσχάτως σχετικά με την αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση (ΑΣΘ) που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Β. ημισφαίριο, θα επιχειρήσουμε με το παρών άρθρο να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο στην πραγματική του διάσταση. Στόχος μας είνα η παρακολούθηση του φαινομένου με βάση τόσο πραγματικά όσο και προγνωστικά στοιχεία. Μέσω της προσέγγισης αυτής θα επιχειρηθεί να ανιχνευθούν οι πιθανές επιδράσεις που θα έχει το φαινόμενο στην μελλοντική εξέλιξη του καιρού τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Πληροφορίες σχετικά με το ίδιο το φαινόμενο μπορείτε να βρείτε σε προηγούμενη ανάρτηση (εδώ), στο ιστολόγιο του κ. Ζιακόπουλου (εδώ), αλλά και στο σχετικό απόσπασμα από το εξαιρετικό δελτίο καιρού του κ. Αρναούτογλου (εδώ).
Παρακολούθηση της ΑΣΘ 2012-2013
Η έναρξη τους επεισοδίου ΑΣΘ τοποθείται χρονικά στις 24-26 Δεκεμβρίου 2012, ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στο Χάρτη 1 παρουσιάζεται η μεταβολή της χωρικής κατανομής των αποκλίσεων της θερμοκρασίας στα 10 hPa (μέση στρατόσφαιρα), όπως αυτή προκύπτει από τις αναλύσεις του Climate Prediction Center του NOAA. Τα δεδομένα του χάρτη καλύπτουν χρονικά μία περίοδο 30 ημερών, ξεκινώντας από την 8/12/2012 και φτάνοντας μέχρι την 6/1/2013. Το κάθε καρέ του Χάρτη 1 απεικονίζει τη χωρική κατανομή του μέσου όρου 11 ημερών (με κέντρο την αντίστοιχη αναγραφόμενη ημερομηνία) της θερμοκρασίας στα 10 hPa (ισοϋψείς με βήμα 4 oC) και των αποκλίσεων τής (χρωμοσκίαση), όπως υπολογίζονται από τα δεδομένα του Climate Data Assimilation System (CDAS) του NCEP. Για τον υπολογισμό των αποκλίσεων έχουν χρησιμοποιηθεί τα σχετικά κλιματικά δεδομένα της περιόδου 1975-1999.
temp10animΧάρτης 1. Χρονική μεταβολή της χωρικής κατανομής της θερμοκρασίας στα 10 hPa και των αποκλίσεων της κατά την περίοδο 8/12/2012 - 6/1/2013 (Πηγή: NCEP, Climate Prediction Center).Περισσότερα :
http://www.meteoclub.gr/prognosi/makroprothesmes-ektimiseis/4786-ssw_2012-2013_update10jan201
Νο2. -  Ιάσων Καραβιάς (Jason)  
  Ο μετεωρολόγος της βόρειας Αττικής, με αξιόλογες γνώσεις "χιονολάτρης" αλλά και προνομιούχος κάτοικος των υπερβορείων προαστίων της Αττικής. Από τις κατ'εξοχήν καλές πένες γέννημα θρέμμα παιδί του meteoclub,,λάτρης του ΒΑκου και του χειμερινού καιρού,που επιμένει πίσω από την Πεντέλη,αλλά και των χιονιάδων Αρκαδίας:
Αναζητώντας το καλοκαίρι φέτος - Προοπτική καιρού Ελλάδας 11-15/5/2011
Στο τέλος της εβδομάδας φαίνεται μια μεταβολή στη δυτική και βόρεια Ευρώπη όπου ατμοσφαιρκή διαταρχή και κυρίως από το Σαββατοκύριακο όπου θα έχουμε αρκετές βροχές και καταιγίδες καθώς εδώ και πολύ καιρό αυτές οι περιοχές διανύουν μεγάλη περίοδο ξηρασίας.Φυσικά αυτή η διαταραχή θα συνοδεύεται και από ψυχρή though η οποία θα ρίξει και τη θερμοκρασία αρκετά.Κομμάτι αυτής της διαταραχής θα κινηθεί νοτιοανατολικά προς τη κεντρική Ευρώπη αλλά και προς την Ιταλία και τη βορειοδτυτική χώρα μας.Έτσι η θερμή μάζα της Αφρικής δε φαίνεται να είναι τόσο έντονη σε ένταση και διάρκεια καθώς η ψυχρή μάζα που θα συνοδεύει τον αυλώνα θα συμπιέσει τη θερμή μάζα της Αφρικής και έτσι φαίνεται να εδραιώνεται νοτιότερα.Ωστόσο ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα αποφασίσει να καλοκαιριάσει για τα καλά ο καιρός ή θα έχουμε απλώς μια σχετικά θερμή μεταφορά από την Αφρική σιγά σιγά από τη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο και ειδικά στα δυτικά και νότια.Από εκεί και έπειτα παρουσιάσει ενδιαφέρον η εξέλιξη του καιρού αν θα καταφέρει κομμάτι του αυλώνα και πάλι να φτάσει στη χώρα μας και να έχουμε συνθήκες αστάθειας και σχετικά πιο χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή.Ακόμα όμως είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού αυτή τη βδομάδα
Αναλυτικότερα:
Τετάρτη-Πέμπτη 11-12/5/2011:
Συνθήκες αστάθειας θα επικρατήσουν στη χώρα μας το διήμερο δηλαδή ο καιρός τις πρωινές ώρες θα ξεκινάει σχετικά καλός με ηλιοφάνεια αλλά και νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα θα δίνουν βροχές και καταιγίδες στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα στο δυτικό ορεινό ηπειρωτικό κορμό(Ήπειρο,Δυτική κεντρική-ανατολική Στερεά- δυτική και βόρεια Θεσσαλία-δυτική&νότια Πελοπόννησο).Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα έχουμε και στη Μακεδονία-Θράκη. Τη Τετάρτη θα έχουμε βροχές και καταιγίδες και στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου αλλά και στη Κρήτη μέχρι και το πρωί της Πέμπτης.Από εκεί και πέρα η αστάθεια θα περιοριστεί το μεσημέρι και το απόγευμα στις περιοχές που αναφερθήκαμε παραπάνω.Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι έντονα και να συνοδεύονται από ρυπαίους ανέμους ή και χαλάζι.

:
No3. - Snowlover...Δάσκαλος; ή μετεωρολόγος;
Η κολυμπήθρα του Meteoclub
Αγαπητή παρέα.
Με λένε Γιώργο κι είμαι ο snowlover, όπως πολλοί θα με βλέπετε. Αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο , βλέποντας ένα περίεργο κλίμα στο τσατ τον τελευταίο καιρό. Θέλω να ξεκαθαρίσω όμως πως ό,τι αναφέρω είναι αποκλειστικά δικές μου σκέψεις, αφορούν τον εαυτό μου και δεν κρίνω μα ούτε και μέμφομαι κανέναν.
Το λοιπόν, έγινα μέλος το Φλεβάρη του 2008, με τα φοβερά χιόνια που είχαμε τότε στην Αθήνα. Η λατρεία μου για το χιόνι είναι απίστευτη. Έχω ξενυχτήσει βράδια και βράδια στο πατρικό μου στην Αγ. Βαρβάρα , στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω, χαζεύοντας το χιόνι στη λάμπα της ΔΕΗ (εκεί φαινόταν καλύτερα) με κολλημένη τη μούρη μου στο τζάμι, παρόλες τις φωνές της μάνας μου, να μη λερώνω το τζάμι με τα χνώτα μου. Έχω ανοίξει 2 και 3 τα ξημερώματα την εξώπορτα κι εχω βγει έξω με τις πιτζάμες , πάντα κρυφά, σχεδόν ξυπόλυτος και με φανελάκι αρκεί να πέσει μια νιφάδα πάνω μου. Έχω μάθει να ξεχωρίζω τον καιρό του χιονιού παίρνοντας μια βαθιά εισπνοή και παγώνοντας τα ρουθούνια μου νοιώθοντας αν πρέπει να ελπίζω σε χιονόπτωση ή όχι.
Τώρα πια παντρεύτηκα και μένω στη Νίκαια. Την τρέλα όμως, όπως όλοι μας φαντάζομαι, την κουβάλησα μαζί μου. Κι όχι μόνο αυτό αλλά και τον πρώτο χρόνο που μετακόμισα εδώ έγινε κι ο μεγάλος χαμός με το περσινό χιόνι.
Από Μετεωρολογία δεν σκαμπάζω και πολλά και τα πιο πολλά τα μαθαίνω εδώ μέσα, είτε από άρθρα είτε από συζητήσεις στο τσατ. Έτσι σε ένα περίπου χρόνο έχω μάθει αρκετά και μπορώ αν όχι να διατυπώνω πρόβλεψη , να συμφωνώ ή όχι μαζί της. Φυσικά η λαχτάρα μου για το χιόνι είναι τέτοια, που πολλές φορές παρασύρομαι από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις…
Όταν λοιπόν είμαι στο τσατ γνωρίζω πως κάποιες γνώμες έχουν μεγαλύτερη βάση από κάποιες άλλες. Δεν αδικώ μερικούς αλλά πώς να το κάνουμε η πρόβλεψη ή θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί. Μέσα από αυτήν τη μακροπρόθεσμη και συνεχόμενη διαδικασία πρόβλεψης και αποτελέσματος, μπορείς να κατασταλάξεις σε κάποια πρόσωπα που θεωρείς πως μπορείς να δεις επιβεβαίωση της πρόβλεψής τους.
Νο4. - Weerman(Iωάννης Γιαλαμάς)
Με τις γνώσεις του κοσμεί το site μας,ειδικά σε θέματα κλιματολογίας και στατιστικής: 
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά του άρθρα που ξεχωρίσαμε :

Πoιές οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που ευνοούν επεισόδια χιονιού στην Αθήνα (Έρευνα-Μελέτη)


ην παρούσα μελέτη θα εξετάσουμε την ατμοσφαιρική κυκλοφορία που ευνοεί τις χιονοπτώσεις στην Αθήνα. Η μελέτη βασίζεται σε 61 επεισόδια χιονοπτώσεων που έλαβαν χώρα το διάστημα 1958 – 2001. Σε κάθε επεισόδιο εξετάζεται η μεση βαρομετρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας (MSL), οι θερμοκρασίες στο ύψος των 850 και 500 hPA, το γεωδυναμικό ύψος των 500 hPaκαθώς και το πάχος του ατμοσφαιρικού στρώματος μεταξύ 1000 και 500 hPa μέσα στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης για την ημέρα πριν (D–1), την πρώτη ημέρα (D) και την ημέρα μετά (D +1) του επεισοδίου. Η ανάλυση των 61 επεισοδίων ταξινομεί τα επεισόδια χιονοπτώσεων σε πέντε συμπλέγματα.
Αυτά τα συμπλέγματα χαρακτηρίζονται από μια βορειοανατολική ροή στην κατώτερη τροπόσφαιρα της περιοχής της Αθήνας. Αυτή η ροή προκύπτει από την παρουσία ενός βαρομετρικού συστήματος χαμηλών πιέσεων μεταξύ Ρόδου και Κύπρου και ενός αντικυκλώνα πάνω από την ηπειρωτική Ευρώπη. Η θέση, η ένταση καθώς και οι τροχιές των αερίων μαζών των κατωτέρων και ανωτέρων στρωμάτων της τροπόσφαιρας ανάμεσα στις ημέρες D–1, D & D +1 εξυπακούεται πως διαφέρουν ανάμεσα στα 5 συμπλέγματα επεισοδίων.
Είναι γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της Λεκάνης της Μεσογείου, η χιονόπτωση θεωρείται ένα μάλλον σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο. Κατά το παρελθόν, έχουν μελετηθεί (π.χ. από τους Πρεζεράκης και Αγγουριδάκης, 1984) οι συνοπτικές καταστάσεις που σχετίζονταν με χιονοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας. Η παρούσα έρευνα προσεγγίζει το φαινόμενο των αθηναϊκών χιονοπτώσεων από μια νέα μεθοδολογία, πιο αντικειμενική, με απώτερο σκοπό την ταυτοποίηση όχι μόνο των ατμοσφαιρικών συνθηκών που συνδέονται με τα επεισόδια χιονοπτώσεων, αλλά και με τις λεπτομερείς που αφορούν τη θέση, την ένταση και την εξέλιξη αυτών εντός του χρονικού διαστήματος που λαμβάνει χώρα το επεισόδιο.
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Τα δεδομένα της παρούσας μελέτης αποτελούνται από: α) 3ωρες μετεωρολογικές παρατηρήσεις καταγεγραμμένες στον μετεωρολογικό σταθμό του Αεροδρομίου του Ελληνικού, β) δεδομένα πλέγματος 2:30΄ x2:30΄ και ώρας 12ης UCT, Μέσης ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας, T (θερμοκρασία) καθ΄ύψος (850 & 500 hPa), γεωδυναμικό ύψος 500 hPa, καθώς και πάχος 1000–500 hPaπάνω από την Ευρώπη για το διάστημα 1958 – 2001, τα οποία στοιχεία βασίζονται στο ECMWFERA40 ReanalysisProject. Όταν σε μια τουλάχιστον από τις 3ωρες παρατηρήσεις εντός 24ώρου αναφερθεί χιονόπτωση, η εν λόγω ημέρα θεωρείται"ημέρα χιονιού" και η ακολουθία των διαδοχικών ημερών χιονιού αναφέρεται ως ημέρα D, η προηγούμενη ημέρα του επεισοδίου D –1 και η επόμενη ημέρα του επεισοδίου ως D +1. Σύμφωνα λοιπόν με την επεξεργασία των παραπάνω δεδομένων, προκύπτουν τα εξής πρώτα αποτελέσματα.
Νο5. - Δημήτρης Σεμερτζίδης (Μeteojim)
Κατά κόσμον Δημήτρης Σεμερτζίδης, όπου από μικρό παιδί ασχολείται με τις προγνώσεις,μία από τις πλέον αξιόλογες πένες του Meteoclub....
H μεγάλη επιστημονική ελπίδα του meteoclub.gr, ίσως ένας μελλοντικός μετεωρολόγος,πλέον φοιτητής,στην Χαροκόπειο στο τμήμα της Γεωγραφίας, έχω ξεχωρίσει ένα άρθρο του για να θυμηθούμε και έναν χαρακτηριστικό μαρτιάτικο χιονιά
Ισχυρή επιδείνωση προ των πυλών (!) - (Χιονο)πρόγνωση καιρού 07-08/03/2011
Ενας Χειμώνας, χωρίς ιδιαίτερες καιρικές εξάρσεις καταφθάνει στο τέλος του.. Αυτό βεβαίως δεν ισχύει καιρικά αλλά ημερολογιακά (επίσημα στις 22 Μαρτίου με την εαρινή ισημερία). Από μετεωρολογικής απόψεως τα πράγματα διαφοροποιούνται σε σημαντικό βαθμό.
Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί ότι η αναμενόμενη ψυχρή εισβολή θα θυμίσει μία αντίστοιχη κατά το Δεκέμβρη του 2010, αφού τα χαρακτηριστικά και των δύο συνάδουν αρκετά (αν και η αναμενόμενη θα είναι πιο υετοφόρα).
Πρωτού παρουσιάσουμε τα γενικότερα χαρακτηριστικά του καιρού των επόμενων ημερών, ας επισημάνουμε τι επικρατεί σε γενικές γραμμές στην Ευρώπη..
Εκτεταμένο ridge (πεδίο υψηλών πιέσεων στη μέση τροπόσφαιρα) επηρεάζει τη περιοχή της Βρετανίας-Σκωτίας-Γερμανίας-Γαλλίας-Ολλανδίας-Βελγιου, ως απότοκος του αζορικού αντικυκλώνα στον Ατλαντικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να επικρατεί στις προαναφερθείσες περιοχές καλοκαιρία. Στην αντίπερα όχθη, η νότια και Ανατολική Ευρώπη επηρεάζεται από διαταραχές διαφορετικής φύσεως.
Περισσότερα:

Νο6. Kώστας Μενούνος
Η καθημερινή φωνή της Καλαμάτας,ο πιο τακτικός προγνώστης του meteoclub,μας ενημερώνει μα απόλυτη λεπτομέρεια τι θα συμβεί στον καιρό της πόλης,καθημερινά μας ταξιδεύει εκεί, επίσης έχει βοηθήσει στα μέγιστα να αναδείξει τον καιρό της Μεσσηνίας,και με τους μετεωρολογικούς σταθμούς που διαθέτει καθώς και με τις κάμερες και τα time lapse του!Ένα χαρακτηριστικό άρθρο του:
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Παρασκευή 14/12/2012 προβλέπεται άστατος.
Τις νυχτερινές ώρες ο ουρανός θα είναι νεφελώδης. Από τις πρωινές έως τις μεσημβρινές ώρες οι νεφώσεις θα αραιώσουν και θα υπάρξουν και κάποια διαστήματα ηλιοφάνειας. Από τις μεσημβρινές ώρες και μετά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και πάλι και αργά το βράδυ, όσο πλησιάζουμε το τέλος της ημέρας, αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Α, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Α, με ένταση 1-2 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα)
Νο7. - Δημήτρης Παπαγεωργίου (Weather1967)
o γνωστός αγρότης,  guru των μετεοπρογνώσεων,άν και τον τελευταίο καιρό το έχει ρίξει στην μετεοτεχνολογία,πάντα άν και εμφανίζεται σπάνια,δίνει με το δικό του μοναδικό στύλ,την άποψη του για τα επερχόμενα,λάτρης της μετεοτεχνολογίας,αλλά και των πρακτικών σημαδιών της μητέρας φύσης
Εμπειρική εκτίμηση,αφορά το διάστημα 10-14 Δεκεμβρίου 2012.:
Hawk-in-Storm-450
Παιδιά θα σας πω κάτι εμπιστευτικά για άλλη μια φορά ,δεν είμαι και 100 % σίγουρος αλλά θα δείξει  και πολύ πιθανόν να πέσω μέσα , είδα γεράκια και έκαναν κύκλους που αυτό σημαίνει ενισχυμένο αέρα και κακοκαιρία μετά από 9-13 μέρες άρα 10-14 Δεκεμβρίου περιμένουμε πολύ ανεμώδη καιρό με κακοκαιρία τα μοντέλα ακόμα δεν δίνουν κάτι φοβερό και τρομερό 10-14 Δεκεμβρίου,ας το έχουμε στα υπόψιν μας.
Η Παρατήρηση έγινε τo Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2012
Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια : την περασμένη φορά  στην επιτυχημένη πειραματική για 29 Νοεμβρίου,τα γεράκια, τράβαγαν προς νοτια σε κυκλους και ηταν νοτιαδες, χτες τράβαγε προς βορρά σε κύκλους κατά πάσαν πιθανότητα θα  έχουμε θυελλώδεις βοριαδες 10-14 Δεκέμβρη αλλά με ερωτηματικό γιατί βρίσκεται σε στάδιο έρευνας και ανάπτυξης ακόμα αυτή η μέθοδος.,μιας και δεν κατέχουμε ακόμη το μαστεράκι!
Επιμέλεια: Δημητρης Παπαγεωργίου
Νο8 Δημήτρης Κουτουλάκης (s3nsit)

προγνωστική  φωνή της μεγαλονήσου Κρήτης ,ένα χαρακτηριστικό άρθρο:
Πρόγνωση καιρού Αιγαίου-Κρήτης 6-7/1/2012
Αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών κινούμενος νότια νοτιανατολικά προς τη βαλκανική θα οδηγήσει σε σοβαρή κυκλογένεση  ενώ το χαμηλό κινούμενο αρχικά ανατολικά θα βαθύνει στο αιγαίο συνοδευόμενο από σημαντικότατη μετωπική δραστηριότητα ενώ το κυρίως δυναμικό αίτιο θα είναι το ψυχρό μέτωπο που θα σαρώσει το αιγαίο από το απόγευμα της παρασκευής με μια ζώνη ισχυρών βροχών και καταιγίδων. Σοβαρότατη επιδείνωση λοιπόν του καιρού αρχικά στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια σε ολόκληρη την επικράτεια. Σημαντική θα είναι η ενίσχυση το νοτίων ανέμων στο αιγαίο φτάνοντας τοπικά στο κεντρικό αιγαίο και τα Δωδεκάνησα τα 10 μποφόρ.

Παρασκευή 6-1-2012. Η μέρα των Θεοφανίων μόνο φωτεινή δε θα είναι ειδικά στο κεντρικό και ανατολικό αιγαίο η μέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά και και οι τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι προς το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν συνοδεία ισχυρών καταιγίδων κυρίως στο ανατολικό αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Όσον αφορά τη Κρήτη τα περισσότερα φαινόμενα θα τα έχουν οι νότιες και δυτικές περιοχές του νησιού ενώ στην ενδοχώρα του νησιού από το απόγευμα θα έχουμε ισχυρότατες καταιγίδες. Λιγότερα και πολύ πιο ασθενή φαινόμενα θα έχει η βόρεια και κεντρική Κρήτη  αλλά προς αργά το βράδυ σε άκρα ανατολική Κρήτη και νότια Δωδεκάνησα θα έχουμε κατά τόπους πολύ επικίνδυνα φαινόμενα συνοδεία θυελλωδών νοτιοδυτικών ανέμων έως 10 μποφόρ τοπικά. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν από το μεσημέρι οι κάτοικοι της Ρόδου και της Καρπάθου και της ευρύτερη περιοχή του ανατολικού αιγαίου καθώς το νότιο ρεύμα ευνοείται ιδιαίτερα εκεί.
Θερμοκρασίες αυξημένες λόγω ισχυρού νότιου- νοτιοδυτικού ρεύματος. Θα πέσουν ραγδαία από αργά το βράδυ με τη στροφή του ρεύματος σε πιο δυτικό βορειοδυτικό.
Θερμοκρασίες μεσημεριού
Κρήτη: 16 τοπικά 17 C στη βόρεια Κρήτη
Ανατολικό αιγαίο: 15-16 C
Κυκλάδες: 14-15C
Β. Αιγαίο 12-13C
Από το βράδυ η θερμοκρασίες θα πέσουν σημαντικά από βορρά προς νότο

Νο9 Στέλιος Φουρτουλάκης (stelios_f)
Πέρα από ιδρυτής,δημιουργός και στυλοβάτης του χώρου,είναι και αξιόλογος προγνώστης,ειδικεύεται κυρίως σε τοπικές προγνώσεις της Αττικής ,πολύ καλός γνώστης του αναγλύφου του νομού,μια χαρακτηριστική πρόγνωση :

Οι ευχές...."εισακούστηκαν". Το κύμα καύσωνα που επηρέασε έντονα σχεδόν όλη τη χώρα , κατάλαβε ότι το έχει παρακάνει δίνοντας έτσι τη θέση του στις βροχές και τις καταιγίδες αυτό το Σαββατοκύριακο 11-12/08/2012. Μπορεί ο καιρός να φαίνεται ηλιόλουστος στις περισσότερες περιοχές της Αττικής για την ώρα, όμως σιγά σιγά το μεσημέρι και κυρίως το απόγευμα θα κάνουν την εμφάνιση τους πυκνές νεφώσεις από τα δυτικά , και αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στη δυτική - βορειοδυτική και νοτιοδυτική Αττική.  Υπάρχει πιθανότητα για τοπική βροχή ή μικρής διάρκειας καταιγίδα το απόγευμα μέσα στην Αθήνα.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως  4 μποφόρ , ενώ η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 34c το μεσημέρι. Αργά το βράδυ προς το ξημέρωμα της Κυριακής η ελάχιστη που θα σημειωθεί θα είναι μέχρι τους 25 βαθμούς Κελσίου στο λεκανοπέδιο της Αθήνας , ενώ λίγο χαμηλότερη θα είναι εκτός λεκανοπεδίου.



meteor-shower

Διπλή "βροχή" με νερό και..μετεωρίτες θα περιλαμβάνει η Κυριακή. Το ξημέρωμα της Κυριακής (από τις 03.00 έως την ανατολή του ηλίου) θα μπορείτε να απολαύσετε μια δεύτερη βροχή ...από μετεωρίτες (Περσίδες) όπου θα προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα. Ο αστερισμός του Περσέα βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον αστερισμό της Κασσιόπης (Σχήμα σαν πλάγιο γράμμα Μ ή W) στο βορειοανατολικό σημείο του ορίζοντα.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)


Νο10 Θοδωρής Γκέσουρας(Τeometeo)
Επέλεξα,ένα χαρακτηριστικό άρθρο μεσο-μακροπρόθεσμης εκτίμησης,σχετικά με τον μοναδικό χιονιά που αφορούσε την Αττική φέτος 8 Γενάρη 2013,6 ημέρες πρίν να εξελιχθεί το φαινόμενο,όταν τα δεδομένα ήταν πάρα πολύ ρευστά και οι πιθανότητες να μας πιάσει ο χιονιάς ήταν ήδη πολύ μικρές :

stock-footage-plentiful-snowfall-in-front-of-street-light


Σημαντική αλλαγή της ροής της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας στην Ευρώπη ήδη συντελείτε,όπως σας είχαμε αναλύσει σε προηγούμενο κείμενο την προηγούμενη βδομάδα : link  Ήδη και αυτήν την στιγμή,συνεχίζεται η ταχεία μετατόπιση στην ΒΔκή Ευρώπη,του αζορικου αντικυκλώνα

mapaeroxeim
Καθώς θα ολοκληρωθεί αύριο η άνοδος του αζορικού αντικυκλώνα,θα σκαφτεί,πολικός αεροχείμαρρος ,ανατολικά στον θαλάσσιο χώρο της Γροιλανδίας και θα σπρώξει ταχέως πολικές αέριες μάζες προς στην Ανατολική Ευρώπη,πιο συγκεκριμένα οι πολικές αέριες μάζες θα σκαφτούν από την Β.Σκανδιναβία έως και τα ανατολικά βαλκάνια.


Αυτή η ταχεία μεταφορά θα συντελεστεί το Σάββατο καθώς ο αεροχείμαρρος θα ενισχυθεί,και μάλιστα όσο κατηφορίζει θα σπρώχνει ψυχρότερες αέριες μάζες από ηπειρωτικότερες παγοσκεπές περιοχές της ΒΑκής ευρώπης ενισχύοντας το ψύχος.

Όπως όλα δείχνουν την Κυριακή το άκρο αυτών των ψυχρών αερίων μαζών θα επισκεφθεί και την χώρα μας και κυρίως την περιοχή του Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά.Καθώς οι πολικές αέριες μάζες εισχωρήσουν τα μεσογειακά ζεστά νερά(σε σχέση πάντα με την προέλευση των ψυχρότατων αερίων μαζών του υπερκείμενου αέρα),θα δημιουργήσουν σημαντική κυκλογέννεση,στην θαλάσσια περιοχή νότια της Τουρκίας από το ύψος της Ρόδου έως και την Κύπρο.Βοηθάει σε αυτήν την ταχεία ενίσχυση του χαμηλού το ανέβασμα του υποτροπικού αεροχείμαρρου και η συνάντηση με τον πολικό.Σαν αποτέλεσμα θα έχει να φέρει ισχυρό χιονιά στην γειτονική μας Τουρκία,και εντός της ημέρας της Κυριακής,σημαντική έξαρση μεταφορά ψύχους και στα ανατολικά της χώρας,μας .

mapeurope

Πιο αναλυτικά για την xώρα μας όσον αφορά το Σαββατοκύριακο 5-6 Ιανουαρίου 2012,αναμένονται με τα μέχρι τώρα στοιχεία: 

O αυλώνας καθώς θα πρωτομπεί στο Ν.Αιγαίο θα δημιουργήσει χαμηλό αβαθές εκ πρώτης άποψης,που πιθανόν να φτιάξει στην αρχή και  δευτερεύον αβαθές κέντρο ΝΔκά της Πελοποννήσου και στην συνέχεια καθώς φεύγει ανατολικότερα θα ενισχύεται το κυρίως χαμηλό,προς την Κυριακή τα ξημερώματα.Στην συνέχεια εντός της Κυριακής θα ενισχυθεί το χαμηλό περίπου στο Καστελόριζο υπολογίζεται,σημαντικά,και κινούμενο προς στην Κύπρο θα είναι πλέον αρκετά βαθύ υπολογίζεται περίπου στα ( 998-1001 hPa).Kαθώς θα ενισχύεται το παραπάνω χαμηλό θα εισχωρούν πολικές αέριες μάζες στην Β.Τουρκία,και στην χώρα μας (απομεινάρια αυτής της πολικής μεταφοράς),

τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα:

Σάββατο βράδυ,εκκίνηση χιονοπτώσεων στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά και στην συνέχεια μεταφορά και σε νοτιότερες περιοχές της κεντρικής χώρας,βροχές στα πεδινά

Κυριακή 6 Ιανουαρίου Θεοφάνια:

Kατα την διάρκεια της νύχτας έως το πρωί  μεταφορά των φαινομένων στα ανατολικά προσήνεμα,χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Θεσσαλία ,Αν.Στερεά, Εύβοια, Ανατ. Πελοπόννησο,στα ορεινά και ημιορεινά,με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα των περιοχών αυτών όπου τα χιονιά θα επικεντρώνονται στα ορεινά,οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια θα είναι ισχυρές πρόσκαιρα και Αν.Θεσσαλία.Αναμένεται επίσης να χιονίσει έως και τα 200m στα ορεινά της Μαγνησίας σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα,βροχές στα υπόλοιπα πεδινά.Τα χιόνια θα εξασθενίσουν εντός της ημέρας στα βορειότερα,και από αργά το μεσημέρι θα επικεντρωθούν σε Εύβοια-Αν.Στερεά.Τα υψόμετρα που διαφαίνονται αυτήν την στιγμή στο peak αυτής της μεταφοράς είναι (350-550m).Το peak αυτής της μεταφορά διαφαίνεται από μεσημέρι των Θεοφανίων έως τις πρώτες βραδυνές ώρες.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της ημέρας έντονος καιρός θα υπάρχει στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα Δωδεκάνησα.


Όσον αφορά την μετέπειτα εξέλιξη του καιρού.

Συνεχίζει να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.Η πολική κατάβαση του εκτεταμένου αυλώνα(long wave trough),φαίνεται να ολοκληρώνεται,με την αποκοπή της άκρης της trough,βόρειας της Μαύρης θάλασσα,προς στα ΝΔκά της Ουκρανίας. 

Η άκρη της long wave trough(short wave trough) η οποία θα μας απασχολήσει τα θεοφάνεια,και θα φέρει ισχυρή κυκλογέννεση νότια της Τουρκίας,αναμένεται βαθμιαία να απομακρυνθεί προς την Κύπρο και πιο ανατολικά και να εξαϋλωθεί καθώς εισχωρεί,στην μαμά trough,η οποία θα τείνει να γίνει  πολύ ψυχρή αποκομμένη λίμνη.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορούν να μας διασφαλίσουν την εξέλιξη ,της πορείας της κίνησης αυτής της πολικής λίμνης.Το πιθανότερο σενάριο είναι να στροβιλίζει αυτή η πολική λίμνη στα βόρεια της μαύρης Θάλασσας,και να δημιουργήσει κάποια short wave trough

gfsnh-0-96


,η οποία θα απασχολήσει και την χώρα μας στις 8-9 Γενάρη. Η κίνηση της λίμνης και το πώς θα κινηθεί ο άξονας της short wave trough εξαρτάτε από την ατλαντική ροή,μια έξαρση του ατλαντικού και μια δημιουργία εκτεταμένου χαμηλού νοτιότερα ,προς στην Ισλανδία μπορεί να εκτοπίσει τις πολύ ψυχρές μάζες ανατολικότερα προς την Ασία.Η συγκεκριμένη περιοχή ανατολικά της Γροιλανδίας στον βόρειο παγωμένο Ωκεανό,είναι αρκετά δυσπαρατηρίσιμη,με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλή προγνωσιμότητα. Οπότε και η κίνηση του αυλώνα-ψυχρή λίμνη είναι αρκετά απρόβλεπτη.

Παρακάτω σας παραθέτουμε στο πώς περιπου μπορει να μας επηρρεάσει η συγκεκριμένη διαταρραχή στις 8-9 Γενάρη.

sort

Περισσότερα :

Eπίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους υπόλοιπους αρθρογράφους που καθημερινά μας κοσμούν με την πένα τους,ιδιαίτερα τους νέους μικρούς μας φίλους,που ξετυλίγουν το πάθος τους με την μετεωρολογία σε αυτόν τον χώρο.Επίσης προτρέπουμε και άλλα παιδιά-φίλους του καιρού,με προγνωστικές αρετές να το τολμήσουν και να μοιραστούν μαζί μας τις προγνώσεις τους,όλοι κάπως έτσι ξεκινήσαμε, με λίγες γνώσεις ,και ταπεινά...

Δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε σε αυτό το γενέθλιο αφιέρωμα,και την μεγάλη συμβολή του Γιάννη Πουλιδάκη (Lion 54) Kαθώς και του Σωτήρη Σιδερή(Ζeus),,,τους ευχαριστούμε λοιπόν.

ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ,ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛA ΜΕΤΕΟCLUB.GR ΝΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: