Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

O Καιρός στην Ελλάδα την Πέμπτη-Παρασκευή 14-15/3/2013


Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην δυτική Ελλάδα .Σταδιακά τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη κεντρική και βόρεια χώρα αλλά δεν θα έχουν την ένταση που θα έχουν τα φαινόμενα στην δυτική Ελλάδα. 
Την Παρασκευή ο καιρός θα εντοπίζεται στην δυτική βορειοδυτική Ελλάδα ενώ σταδιακά βροχές θα σημειωθούν και στην βόρεια Ελλάδα αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου-Δωδεκάνησα αλλά και την Κρήτη.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά καλός με νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας.
Πιο αναλυτικά:
Πέμπτη 14/3/2013:
225502 543924002295791 159962277 n
(τονίζεται οτι τα υψόμετρα στο χάρτη αφορούν κυρίως από το απόγευμα της Πέμπτης και έπειτα καθώς μέχρι τότε δεν αναμένονται χιόνια σε αυτά τα υψόμετρα)
Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση για την Πέμπτη:
Δυτική Ελλάδα (νησιά Ιονίου-Ήπειρος-δυτική&κεντρική Στερεά-βορειοδυτική Θεσσαλία και βορειοδυτική&κεντρική&νοτιοδυτική Πελοπόννησο):
Άστατος καιρός με βροχές και ισχυρές καταιγίδες ιδιαίτερα στα νησιά του βόρειου Ιονίου και την Ήπειρο ενώ βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν και στην δυτική Στερεά μέχρι και την δυτική Πελοπόννησο. Έτσι θα κυλίσει ο καιρός μέχρι και το τέλος της ημέρας.
Δείξτε προσοχή στις ριπές των ανέμων,καθώς και στην πιθανότητα για χαλάζι από τις ισχυρές καταιγίδες.
Βόρεια Ελλάδα (δυτική&κεντρική Μακεδονία-ανατολική Μακεδονία-Θράκη-βορειοανατολικό Αιγαίο) : Βροχερός ο καιρός στην δυτική Μακεδονία ήδη από τις πρωινές ώρες ενώ σταδιακά οι βροχές θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη κεντρική και ανατολική Μακεδονία και αργότερα στην Θράκη και στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι και το απόγευμα οι βροχές θα εντείνονται στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία καθώς και  στην Θράκη. Πιθανότητα για έντονες βροχές μέχρι το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη.
Κεντρική-Ανατολική  Ελλάδα (Θεσσαλία-ανατολική Στερεά-Εύβοια-Σποράδες-ανατολική Πελοπόννησο): Νεφελώδης καιρός ήδη από τις πρωινές ώρες με ασθενείς παροδικές βροχές που πρόσκαιρα θα ενταθούν μέχρι και το απόγευμα. Ωστόσο δεν αναμένεται να έχουν την ένταση που θα έχουν στα δυτικά.
Ανατολικό Αιγαίο-Δωδεκάνησα-Κρήτη: Καλός θα είναι ο καιρός με ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες που μέσα στην ημέρα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν μπόρες και και σποραδικές καταιγίδες μικρής διάρκειας και τοπικού χαρακτήρα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Στην Κρήτη δεν αναμένεται να βρέξει την Πέμπτη ενώ μικρή πιθανότητα για παροδική βροχή υπάρχει στις Κυκλάδες .
Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις νοτιοανατολικοί στα 7-8 και τοπικά 9-10 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στην δυτική βορειοδυτική χώρα που από το μεσημέρι και το απόγευμα θα γίνει αισθητή καθώς θα εκδηλωθούν το απόγευμα αργά και χιονοπτώσεις στα υψόμετρα που αναφέρουμε στο χάρτη παραπάνω.
Παρασκευή 15/3/2013:
577294 543924158962442 656290307 n
(τα υψόμετρα χιονόπτωσης στον χάρτη αναφέρονται μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής)
Άστατος ο καιρός στην δυτική Ελλάδα με μπόρες κατά διαστήματα και τοπικές καταιγίδες στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, την βορειοδυτική Θεσσαλία-δυτική&κεντρική Στερεά μέχρι και την δυτική βορειοδυτική και νοτιοδυτική&κεντρική Πελοπόννησο.
Χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά των περιοχών αυτών αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο μέχρι το βράδυ της Παρασκευής σε Ήπειρο-δυτική&κεντρική Στερεά αλλά και σε κεντρική και βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Στην υπόλοιπη ανατολικά και νότια χώρα ο καιρός θα είναι γενικά καλός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές. Κάποια φαινόμενα από την δυτική και κεντρική Στερεά θα καταφέρουν να φτάσει μέχρι και την βορειοανατολική Στερεά (περιοχή κοντά στον Παρνασσό) .
Όσον αφορά την βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα ξεκινήσει νεφελώδης αλλά και με διαστήματα ηλιοφάνειας στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Πιο κλειστός καιρός στην δυτική Μακεδονία με βροχές η χιονόνερο και χιονοπτώσεις πάνω από τα 800-900 μέτρα (πρόσκαιρα και 750-850μέτρα).Τονίζεται όμως πως το ξημέρωμα-πρωινές ώρες του Σαββάτου κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις θα κατέβουν μέχρι και τα 400-500 μέτρα (πόλεις δυτικής Μακεδονίας).
Προς το μεσημέρι και το απόγευμα θα γίνει πιο άστατος ο καιρός και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία αλλά και στην Θράκη ο καιρός με μπόρες που ίσως να είναι πιο έντονες στα ορεινά τμήματα της Ροδόπης αλλά και στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη.
Τέλος όσον αφορά το Αιγαίο και τα νησιά θα έχουμε γενικά καλό καιρό με νεφώσεις όμως που θα πυκνώνουν και είναι πιθανό να αφήσουν μπόρες στα νησιά του ανατολικού-βορειοανατολικού Αιγαίου. Μικρότερη πιθανότητα για βροχές στα νησιά του ανατολικού νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου εκεί ο καιρός θα είναι καλύτερος.
Άστατος ο καιρός στην Κρήτη την Παρασκευή με μπόρες στο νησί αλλά και διαστήματα που ο καιρός θα ανοίγει και θα επικρατεί ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί στο Ιόνιο στα 5-6 και τοπικά7-8 μποφόρ. Στο Αιγαίο νοτιοδυτικοί στα 5-6 και τοπικά 7-8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε βαθμιαία πτώση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Ο καιρός την Πέμπτη και Παρασκευή 14-15/3/2013
<Αττική-Θεσσαλονίκη>
Αττική:
Πέμπτη 14/3/2013:
Μουντός ο καιρός με νεφώσεις πυκνές κατά διαστήματα και ψιχάλες η ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στην νοτιοδυτική και βορειοδυτική Αττική.Μέχρι και το μεσημέρι θα έχει βρέξει ασθενώς και στον υπόλοιπο νομό .Από το μεσημέρι και έπειτα θα ανοίξει ο καιρός σχετικά ενώ αναπτύξεις θα παραμείνουν στην βορειοδυτική Αττική και στην Πάρνηθα όπου είναι πιθανό να αφήσουν παροδική μπόρα η θερμικής φύσεως παροδική καταιγίδα. Αργά το απόγευμα προς το βράδυ είναι πιθανό να βρέξει και στην υπόλοιπη βόρεια Αττική και στο λεκανοπέδιο .
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ ενώ βαθμιαία μέχρι και το τέλος της ημέρας θα αγγίξουν πιθανώς και τα 7 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες αργά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με βαθμιαία ενίσχυση.
Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 18-19οC και πιθανώς με την βοήθεια του ήλιου να ανέβει σε κάποιες περιοχές και στους 20οC. Από το απόγευμα και μετά θα σημειώσει πτώση. 
Παρασκευή 15/3/2013:
Ο καιρός θα είναι γενικά καλός με ηλιοφάνεια ,πολύ καλή διαύγεια και ορατότητα και λίγες νεφώσεις.Προς το μεσημέρι και το απόγευμα κάποιες νεφώσεις θα πυκνώνουν κυρίως στην δυτική βορειοδυτική Αττική και είναι πιθανό να αφήσουν κάποιες ψιχάλες η ασθενείς παροδικές βροχές.Στον υπόλοιπο νομό θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί στα 4-5 και τοπικά 6-7 μποφόρ στα ορεινά.
Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 16-18οC. 
Θεσσαλονίκη:
Πέμπτη 14/3/2013:
Ο καιρός θα ξεκινήσει σχετικά μουντός με νεφώσεις πυκνές που θα δίνουν ψιχάλες η ασθενείς βροχές τις πρωινές προμεσημβρινές ώρες Όσο βαδίζουμε προς τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι βροχές θα αποκτήσουν σταθερό χαρακτήρα και ίσως ενταθούν λίγο.Μέχρι και νωρίς το βράδυ έτσι θα κυλίσει ο καιρός βροχερός κατά διαστήματα. 
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί αρχικά στα 4-5 μποφόρ ωστόσο βαθμιαία θα ενισχυθούν σημαντικά και θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ στον Θερμαϊκό.
H θερμοκρασία θα φτάσει τους 14-15οC .
Παρασκευή 15/3/2013:
Με νεφώσεις θα ξεκινήσει ο καιρός και μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας ενώ προς το μεσημέρι και το απόγευμα ο καιρός θα κλείσει και θα σημειωθούν μπόρες με απότομη έναρξη και λήξη με την μορφή αστάθειας.Μέχρι και το τέλος της ημέρας θα σημειώνονται σποραδικές βροχές.Από αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 13-14οC. 

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Δεν υπάρχουν σχόλια: