Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Πώς τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του CO2 δύνανται να μεταβάλλουν την χιονόπτωση ;Ένα νέο κλιματικό μοντέλο προβλέπει αύξηση της χιονόπτωσης στις πολικές περιοχές της Γης και σε υψηλότερα υψόμετρα, αλλά και μία συνολική μείωση στην υδρόγειο, καθώς τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται.
Η μείωση των χιονοπτώσεων θα μπορούσε να σημάνει προβλήματα για τις περιφέρειες, όπως τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, που βασίζονται στο λιώσιμο του χιονιού ως μια πηγή φρέσκου νερού.
Οι προβλέψεις είναι το αποτέλεσμα ενός νέου μοντέλου που αναπτύχθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στο Γεωφυσικό Εργαστήριο Ρευστομηχανικής (GFDL), και αναλυόμενο από τους επιστήμονες στο GFDL και το Πανεπιστήμιο του PrincetonΗ μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of κλίματος.
CO2 i
Το μοντέλο αναφέρει πως το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη θα βιώσει μικρότερα επίπεδα χιονόπτωσης, ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης που οφείλεται στο διπλασιασμό των εκλυομένων ποσών διοξειδίου του άνθρακα. Οι παρατηρήσεις δείχνουν πως το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα έχει ήδη αυξηθεί κατά 40% από τις τιμές στα μέσα του 19ου αιώνα και, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις προβλεπόμενες τάσεις, θα μπορούσε να υπερβεί στο διπλάσιο τις τιμές αυτές εντός του τρέχοντος αιώνα. Στη Βόρεια Αμερική, οι μεγαλύτερες μειώσεις στις χιονοπτώσεις θα συμβούν κατά μήκος των Βορειοανατολικών ακτών, στην ορεινή δύση, και στο Pacific Northwest. Παράκτιες περιοχές από τη Βιρτζίνια μέχρι το Μαίην, καθώς και παράκτιες περιοχές του Ορεγκον και της Ουάσινγκτον, θα λάβουν λιγότερο από το μισό του ποσού του χιονιού που δέχονται.
Σε πολύ ψυχρές περιοχές του πλανήτη, όμως, οι χιονοπτώσεις θα αυξηθούν καθώς ο θερμός αέρας δύναται να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, οδηγώντας σε αυξημένο υετό με τη μορφή του χιονιού. Οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι οι περιοχές εντός και γύρω της Αρκτικής και της Ανταρκτικής θα δεχθούν περισσότερο χιόνι εν σχέσει με αυτό που λαμβάνουν τώρα.Οι υψηλότερες κορυφές των βουνών στα βορειοδυτικά Ιμαλάιατις Άνδεις και την περιοχή του Γιούκον θα λάβουν επίσης μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού μετά από το διπλασιασμό του εκλυομένου διοξειδίου του άνθρακα . Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε σύγκρουση με άλλα μοντέλα που προέβλεψαν μείωση των χιονοπτώσεων για αυτές τις περιοχές μεγάλου υψομέτρου. Ωστόσο, η πρόβλεψη του νέου μοντέλου είναι σύμφωνη με τις ισχύουσες παρατηρήσεις χιονοπτώσεων σε αυτές τις περιοχές.
arc antarc 1979 2007
Το μοντέλο αυτό συνιστά μια βελτιωμένη έκδοση εν σχέσει με τα προηγούμενα μοντέλα, καθώς χρησιμοποιεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την παγκόσμια τοπογραφία –τα βουνά, τις κοιλάδες και άλλα χαρακτηριστικά. Αυτό το «υψηλής ευκρίνειας» μοντέλο είναι ανάλογο με το να έχεις ένα «υψηλής ευκρίνειας» μοντέλο για το κλίμα του πλανήτη αντί για μια «θολή» εικόνα.
Η μελέτη διεξήχθη από την Sarah Kapnickμία μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πρόγραμμα στις Ατμοσφαιρικές και Ωκεανογραφικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και από κοινού συνεργαζόμενη με το εργαστήριο Γεωφυσικής Ρευστοδυναμικής του NOAA στο Πρίνστονκαι τον Thomas Delworthανώτερος φυσικός επιστήμονας στο GFDL.

Μετάφραση: Σεμερτζίδης Δημήτρης για το Meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: