Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Μία νεκρή από σφοδρή καταιγίδα στη Βουλγαρία



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Γκάμπροβο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί το βιομηχανικό κέντρο Γκάμπροβο και οι διπλανές μικρότερες πόλεις Τριάβνα και Ντριάνοβο, λόγω της ισχυρής καταιγίδας, η οποία «σάρωσε» επί οχτώ ώρες την ορεινή αυτή περιοχή στο κεντρικό Αίμο, με ανέμους ταχύτητας 120 χλμ.

Σαν σεισμό αντιλήφθηκαν πολλοί κάτοικοι του Γκάμπροβο τις τρομακτικές ριπές του κυκλώνα, που ξερίζωσε πολλά δέντρα, έσπασε κεραμίδια και παράθυρα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με συνέπεια τα μισά νοικοκυριά στην πόλη, αλλά και πολλά χωριά στην περιοχή να μείνουν χωρίς ρεύμα ακόμη και σήμερα.

Από τους ισχυρούς ανέμους, βαριά σανίδα αποκολλήθηκε από σκαλωσιά, που είχε στηθεί για εργασίες συντήρησης και επισκευής υψηλού δημόσιου κτηρίου στο κέντρο της πόλης, και την έριξε με μένος σε περαστική γυναίκα, χθες το απόγευμα, με συνέπεια τον ακαριαίο θάνατό της. Η άτυχη 34χρονη ήταν μητέρα ενός παιδιού.

Έξι άτομα διακομίστηκαν με τραύματα για νοσηλεία σε τοπικές ιατρικές μονάδες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στα βουλγαρικά ΜΜΕ ο Γκεόργκι Ρούσνιοφ, διοικητής της τοπικής πυροσβεστικής, τα συνεργεία της οποία ανταποκρίθηκαν σε συνολικά 60 κλήσεις βοήθειας, ενώ ανέλαβαν και την κατάσβεση 25 πυρκαγιών που ξέσπασαν εξαιτίας της καταστροφικής καταιγίδας.

Σήμερα, ο άνεμος καταλάγιασε και η ζωή άρχισε να βρίσκει τους συνηθισμένους, καθημερινούς της ρυθμούς, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα.

Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρίν Ραίκοφ τόνισε ότι η Σόφια είναι έτοιμη να παραχωρήσει κάθε βοήθεια στο Γκάμπροβο. Η κυβέρνηση παρακολουθεί από την αρχή και παίρνει αναφορές "ανά μία ώρα", κατά τα λόγια του κ. Ράικοφ, για την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης και καταγραφής του μεγέθους των ζημιών, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

«Εξαιρετικά κρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση η δήμαρχος της πόλης Γκάμπροβο Τάνια Χρίστοβα, κατόπιν εντολής της οποίας ακυρώθηκαν, σήμερα, τα μαθήματα στα σχολεία της περιοχής.

Ο τυφώνας έσπασε τις γραμμές του ηλεκτρικού δικτύου που τροφοδοτεί τα τρόλεϊ στο Γκάμπροβο, ενώ ακυρώθηκαν κι έξι σιδηροδρομικά δρομολόγια στην περιοχή.

Στο μεταξύ, «πορτοκαλί συναγερμό» για θυελλώδεις ανέμους κήρυξαν, σήμερα, οι αρμόδιες αρχές και στην περιφέρεια Σλίβεν, στην ανατολική Βουλγαρία, όπου έχουν μείνει χωρίς ρεύμα 25 χωριά, όπως ανακοινώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: