Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Σημαντική επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Τετάρτης ΕΑΑ


Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 13/3 με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και σταδιακή επικράτηση πολύ ενισχυμένων νοτιάδων με τις εντάσεις τους το διήμερο Πέμπτη 14/3 - Παρασκευή 15/3 να φτάνουν κατά τόπους και κατά περιόδους τα 8 με 9 μποφόρ. Παράλληλα θα εκδηλωθεί ισχυρή μεταφορά σκόνης από την Αφρική, ενώ οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα:

- Βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι πολύ ισχυρές αναμένονται από το βράδυ της Τετάρτης 13/3 στην Ήπειρο και στο Βόρειο Ιόνιο, φαινόμενα που έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 14/3 θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα (με έμφαση στη Δυτική Στερεά), τη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική Θεσσαλία και από το μεσημέρι την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινότερα ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένων και των ορεινών της Πελοποννήσου).

- Από το βράδυ της Πέμπτης 14/3 μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής 15/3 διαδοχικά κύματα βροχών και καταιγίδων θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο, στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στην Πελοπόννησο, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και πιθανόν στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη ένταση και κυρίως μεγαλύτερη διάρκεια στη Δυτική Ελλάδα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά.

- Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 15/3 οι χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια θα επεκταθούν στα ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο.

- Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα επικρατήσουν την Πέμπτη 14/3 με τις εντάσεις τους στο Αιγαίο να φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ. Την Παρασκευή 15/3 οι άνεμοι στα πελάγη θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με τις εντάσεις τους να φτάνουν κατά τόπους και κατά περιόδους τα 8 με 9 μποφόρ. 

- Αλλαγή του σκηνικού διαφαίνεται από το Σάββατο 16/3 με βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Αιγαίο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά και πιθανόν πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση, ενώ οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους.

- Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία ουσιαστική βελτίωση του καιρού αναμένεται την Καθαρά Δευτέρα με παράλληλη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας.

Λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.


Στρατής Βουγιούκας
ΕΑΑ-Πεντέλη
Τετάρτη 13/3/2013, Ωρα 12:30
ΠΗΓΗ http://www.meteo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: