Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Εντυπωσιακή μεταφορά σκόνης στη ΝΑ Μεσόγειο: 30 Μαρτίου 2013Σημαντικό επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Λιβύη προς την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών του Μαρτίου (2013). 
Στην διπλανή εικόνα απεικονίζεται το συγκεκριμένο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης, όπως αυτό καταγράφηκε στις 30 Μαρτίου 2013 από τον αισθητήρα MODIS του δορυφόρου Terra της NASA. Στην εικόνα αυτή φαίνεται το μέγεθος της μεταφοράς, καθώς ο θύσανος της σκόνης εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης μέχρι τα νησιά του Κ. Ιονίου. Πάνω από την περιοχή του κόλπου της Σύρτης, ο θύσανος της σκόνης είναι μάλιστα τόσο πυκνός που "κρύβει" την υποκείμενη θάλασσα. 

Οι ανεμοθύελλες αποτελούν μία από τις συχνότερες φυσικές καταστροφές της Λιβύης. Κατά μήκος των ακτών της χώρας επικρατεί ήπιο Μεσογειακό κλίμα, αλλά στο εσωτερικό κυριαρχούν εκτεταμένες ερημικές περιοχές. Οι αμμόλοφοι που εντοπίζονται στις περιοχές αυτές παρέχουν αρκετό υλικό για την εκδήλωση αμμοθυελλών  κυρίως κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου. 
 
Επιμέλεια - Σύνταξη: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος (thgian82)

Δεν υπάρχουν σχόλια: