Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Μεγάλες πλημμύρες σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κροατία


Καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν ποταμούς και δρόμους

Οι καταρρακτώδεις βροχές σε συνδυασμό με το απότομο λιώσιμο των χιονιών προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την Κροατία.

Από την άνοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Νερέτβα και του παραποτάμου του Ραντόμπολια απειλούνται σπίτια και καταστήματα στο Μόσταρ και λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων έχουν πλημμυρίσει δρόμοι στο παλιό, ιστορικό τμήμα της πόλης που τελεί υπό την προστασία της UNESCO.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας εξέδωσε προειδοποίηση προς τους κατοίκους να λάβουν μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας από την ασταμάτητη βροχή που έχει μετατρέψει τις οδούς σε λίμνες.

Τα νερά του παραποτάμου του Νερέτβα, Ραντόμπολια έχουν φθάσει μέχρι το ιστορικό κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και καφετέριες. Από την υπερχείλιση του Νερέτβα πλημμύρισε και η συνοικία Λούκα.

Η κατάσταση είναι προς το παρόν υπό έλεγχο ανέφεραν από το κέντρο πληροφόρησης του Μόσταρ εξηγώντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη συνέχιση ή τη διακοπή των βροχοπτώσεων.

Στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας οι ομάδες πολιτικής προστασίας είναι σε επιφυλακή καθώς παρατηρείται άνοδος στη στάθμη των υδάτων του ποταμού Σάβα. Στους δήμους Κόζαρσκα Ντούμπιτσα, Γκράντισκα και Σρμπατς έχουν επιβληθεί έκτακτα μέτρα προστασίας από πλημμύρες, καθώς τα νέρα έχουν καλύψει αγροτικές καλλιέργειες.

Στην Κροατία, από τις συνεχείς βροχοπτώσεις προκλήθηκαν προβλήματα στο Ζάγκρεμπ, όπου πλημμύρισαν υπόγεια κτιρίων, σπίτια και δρόμοι. Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα λόγω των πλημμύρων είναι οι κάτοικοι των δήμων Βέλικα Γκόριτσα και Ίβανιτς Γκράντα κοντά στην κροατική πρωτεύουσα, οι κάτοικοι του δήμου Σίσακ και της επαρχίας Βαραντζίσκα, όπου υπερχείλισαν τα νερά των ποταμών Μπέντνια και Πλίτβιτσα. Λόγω κατολισθήσεων κλειστή παραμένει η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις πόλεις Κοπρίβνιτσα και Κριζέβατς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: