Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Σε συναγερμό περιφέρειες στη Βουλγαρία



Προβλέψεις για ισχυρές βροχοπτώσεις

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι 20 από τις συνολικά 29 διοικητικές περιφέρειες στην κεντρική και ανατολική Βουλγαρία, εξαιτίας των αναμενόμενων έντονων βροχοπτώσεων, που ενδέχεται να προσεγγίσουν τα 20 λίτρα ανά τετραγωνικό σε ορισμένα μέρη της περιοχής.

Σύμφωνα με τους Βούλγαρους αρμόδιους, παρά τη βροχερή άνοιξη και το λιώσιμο του χιονιού δεν υπάρχει κίνδυνος καταστροφικών πλημμύρων - σε αυτή τη φάση τουλάχιστον.

Ωστόσο, η στάθμη του Δούναβη έχει ανεβεί αρκετά στην περιοχή της Ρούσε και άλλων πόλεων στη βόρεια Βουλγαρία, αλλά δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για επικίνδυνη υπερχείλιση του διασυνοριακού ποταμού τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Οι συνεχείς βροχές, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, προκάλεσαν βλάβες στη μοναδική γέφυρα που εξασφαλίζει τη χερσαία σύνδεση της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία ανάμεσα στις πόλεις Ρούσε και Γιούργκεβο (Τζούρτζου). Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, από σήμερα οι αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας έχουν θέσει υπό απαγόρευση τη διέλευση, διαμέσου της γέφυρας στο Δούναβη, σε φορτηγά αυτοκίνητα, το βάρος των οποίων υπερβαίνει τους δέκα τόνους. Οι αρμόδιοι θα συνεχίσουν τους ελέγχους στη γέφυρα, η οποία έχει να επισκευαστεί εδώ και 60 χρόνια, μέχρι σήμερα το βράδυ, μετέδωσε η ΒΝΤ.

Η στάθμη του Έβρου έχει ανεβεί κατά 170 εκατοστά στην περιοχή του Μπέλοβο και άλλων σημείων στην κεντρική Βουλγαρία εξαιτίας των βροχών που ανάγκασαν τις Αρχές να αρχίσουν ελεγχόμενο άδειασμα του φράγματος Κρίτσιμ όπως και άλλων μικρότερων τεχνητών λιμπών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο διασυνοριακός ποταμός πιθανόν θα φτάσει στην υψηλότερη στάθμη του αύριο, Τρίτη 9 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει σημαντικές πλημμύρες, όπως δήλωσε στο ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Focus και άλλα ΜΜΕ η Αθανάσκα Τούντοβα, διευθύντρια της αρμόδιας για την ανατολική και νοτιοανατολική Βουλγαρία Διεύθυνσης Υδάτων του βουλγαρικού υπουργείου Περιβάλλοντος, στην πόλη Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη). Παρόμοια είναι η κατάσταση του Άρδα, του Τούντζα και άλλων μικρότερων διασυνοριακών ποταμών, σύμφωνα με την κ. Τούντοβα. 

Στις δηλώσεις της στο μεσημεριανό δελτίο του καναλιού Νόβα Τελεβίζγια (Νέα Τηλεόραση), η Βουλγάρα αξιωματούχος ανήγγειλε ότι τα τρία μεγάλα φράγματα στον Άρδα είναι γεμάτα κατά 90% με 95% και κατά συνέπεια, όπως είπε, «υπάρχει επαρκής χωρητικότητα στα φράγματα αυτά».

Οι βροχοπτώσεις στη Βουλγαρία θα συνεχιστούν με διαφορετική δυναμική έως το τέλος της εβδομάδας, κατά την πρόγνωση των Βούλγαρων μετεωρολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: