Μετά από καιρό δείχνει κάτι να αλλάζει στην κυκλοφορία των βαρομετρικών συστημάτων έστω και αργά ,ωστόσο δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή αλλαγή του καιρού.
Συγκεκριμένα η νέα εβδομάδα θα έχει ένα διαφορετικό προφιλ σε σχέση με αυτή που διανύουμε καθώς θα έχουμε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και βροχές χειμερινού τύπου στην ανατολική και νότια χώρα.
Δεν θα λείψουν όμως και οι αστάθειες το μεσημέρι και το απόγευμα στην δυτική κεντρική και βόρεια χώρα όλες τις μέρες της νέας βδομάδας...
Καθώς διανύουμε μια περίοδο με σχετικά ήπιο καιρό και ανεβασμένες θερμοκρασίες φαίνεται ότι δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα.
Ο καλός καιρός θα συνεχιστεί σε γενικές γραμμές μέχρι και το Σαββατοκύριακο ωστόσο σταδιακά από την Κυριακή και από τα βορειοανατολικά θα έχουμε αλλαγή του καιρού.
Η αλλαγή η οποία θα λάβει χώρα την νέα βδομάδα θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τους ενισχυμένους βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους,τις βροχές στα ανατολικά και βόρεια μέχρι και την νοτιοανατολική χώρα αλλά και την εκδήλωση θερμικής αστάθειας στην δυτική κεντρική και βόρεια χώρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Στις περιοχές ανατολικά της Πίνδου(ανατολικά προσήνεμα) ο καιρός θα είναι πιο μουντός-χειμωνιάτικος με οργανωμένη νέφωση και ποτιστικού χαρακτήρα βροχές ενώ δεν αποκλείεται να ασπρίσουν και κάποιες κορυφές βουνών στην ανατολική ηπειρωτική χώρα.
Πιο αναλυτικά:
Το διάστημα 14-16/4/2013:
Συγκεκριμένα αιτία αυτής της μεταβολής είναι η υποχώρηση του ισχυρού polar vortex στον βόρειο Ατλαντικό κάτι που σημαίνει ότι οι διαδοχικές βαθιές υφέσεις θα κινηθούν λίγο βορειότερα με αποτέλεσμα να δώσουν ώθηση στον Αζορικό αντικυκλώνα να ανέβει και να εδραιωθεί στην δυτική και κεντρική Ευρώπη και ο οποίο γρήγορα θα επεκταθεί στο εσωτερικό της Ευρώπη.
Το ισχυρό jet stream στο βόρειο Ατλαντικό θα συνεχίσει να δημιουργεί όπως κάνει κατά κόρον φέτος αρκετά βαθιές υφέσεις ακόμα και με την μορφή τυφώνα ,απλώς αυτήν την φορά όλη αυτή η δραστηριότητα φαίνεται πως θα μετατοπιστεί βορειότερα με αποτέλεσμα να βρει λίγο χώρο να επεκταθεί ο Αζορικός Αντικυκλώνας.
Αυτό θα έχεις ως συνέπεια να αποκοπεί ανώτερη λίμνη στα 500hpa από τα βόρεια Βαλκάνια συνέπεια της πρόσκαιρης καθόδου τους αεροχείμαρου στην βόρεια-βορειοανατολική Ευρώπη ο οποίος ουσιαστικά θα αποκόψει τον αυλώνα με αποτέλεσμα η λίμνη να κατέλθει γρήγορα νοτιότερα προς τα νότια Βαλκάνια και την Ελλάδα . Όλα αυτά θα γίνουν στα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα ο οποίος θα έχει εισχωρήσει τόσο στην κεντρική Ευρώπη ώστε με το που αποκοπεί η ψυχρή λίμνη να εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και την νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Προφανώς μια τέτοιους είδους κυκλοφορία είναι άκρως χειμερινή και στην μετεωρολογία θα χαρακτηριζόταν μεσημβρινή κυκλοφορία και η οποία μάλλον είναι εκτός εποχής.
Αν αυτή η διάταξη των συστημάτων ερχόταν 1 ή 2 μήνες νωρίτερα θα μιλάγαμε για μια ψυχρή εισβολή με χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής και βορειοανατολικής χώρας.
Προφανώς τέτοια εποχή Απρίλη μήνα η δυναμική του κρύου δεν υπάρχει καθώς θα επικρατούν αρκετά ήπιες αντικυκλωνικές συνθήκες στην Ευρώπη με αποτέλεσμα την υποχώρηση του ψύχους αρκετά βορειότερα.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας την νέα εβδομάδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Εκεί που θα είναι μεγαλύτερη η πτώση και πιο αισθητή θα είναι στην ανατολική &βορειοανατολική&νοτιοανατολική χώρα καθώς θα πνέουν ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι που δεν θα αφήσουν να ανέβει αρκετά η θερμοκρασία σε σχέση με την δυτική Ελλάδα όπου λειτουργούν ως καταβάτες και είναι πιο θερμοί .
Παρ’όλα αυτά όπως τονίσαμε και πριν τα διαστήματα ηλιοφάνεια θα είναι μεγαλύτερα στην δυτική κεντρική και βορειοδυτική Ελλάδα με συνέπεια να έχουμε το μεσημέρι –απόγευμα εκδήλωση θερμικής αστάθειας σε αυτές τις περιοχές σε συνδυασμό με το δυναμικό αίτιο(η ανώτερη λίμνη στα 500hpa) .
Ας πάρουμε αναλυτικά πως θα εξελιχτεί περίπου αυτή η μεταβολή του καιρού από την Κυριακή:
1ο στάδιο:
Στην πρώτη επαφή της ψυχρής λίμνης την Κυριακή πρώτα από την βορειοανατολική χώρα και στην συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (ωστόσο θα είναι πρόσκαιρες) καθώς η μεταβολή την Κυριακή από τα βόρεια προς τα νότια θα είναι express καθώς θα είναι ουσιαστικά το πρώτο μέρος της μεταβολής το οποίο θα έχει και πιο ασταθή χαρακτηριστικά (cape,lift index) και θα έχουμε την είσοδο πιο ασταθών και ψυχρών αερίων μαζών οι οποίες θα συναντήσουν τις θερμές και ευσταθείς αέριες μάζες των τελευταίων ημερών που θα κυριαρχήσει η καλοκαιρία και οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.
Σίγουρα δεν υπάρχει κάποια τρομερή ανώτερη υποστήριξη στην ψυχρή λίμνη για την εποχή που βρισκόμαστε ωστόσο είναι ικανή να δώσει συνθήκες αστάθειας αρχικά και στην συνέχεια να μπει το πιο χειμερινό κομμάτι της μεταβολής.
Συνοψίζουμε ότι την Κυριακή θα έχουμε την μεταβολή του καιρού η οποία θα λάβει χώρα πρώτα από τα βόρεια βορειοανατολικά(Μακεδονία-Θράκη) και στην συνέχεια γρήγορα θα επεκταθεί και στην βορειοδυτική χώρα (Ήπειρο-νησιά Ιονίου) και γρήγορα θα εισέλθει νοτιότερα και θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας.
2ο στάδιο:
Δευτέρα-Τετάρτη 15-17/4/2013:
Αυτό το διήμερο η χώρα μας θα χωριστεί σε δύο τμήματα την σχετικά χειμωνιάτικη και μουντή ανατολική ηπειρωτική χώρα με ποτιστικές βροχές που θα εξασθενήσουν σταδιακά την Τετάρτη. Στην υπόλοιπη δυτική βορειοδυτική χώρα πιο σπαστός καιρός με ηλιοφάνεια και νεφώσεις θερμικής φύσεως το μεσημέρι και το απόγευμα που θα δίνουν μπόρες που ολοένα όσο βαδίζουμε προς την Τετάρτη και εξασθενεί η ανώτερη λίμνη τόσο θα εξασθενούν οι άνεμοι ανά στρώμα με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα αίτια κατακόρυφης μεταφοράς στα νέφη (δηλαδή πιο εξασθενημένοι άνεμοι στην επιφάνεια και πιο ενισχυμένοι στο στρώμα όπου υπάρχει το δυναμικό αίτιο,με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει καλύτερος συνδυασμός θερμικής και δυναμικής αστάθειας) .
Πιο αναλυτικά:
Από το ύψος της κεντρικής Μακεδονίας-Χαλκιδική-Πιερία-Πέλλα-Ημαθία μέχρι και την ανατολική βορειοανατολική Θεσσαλία-ανατολική Στερεά-Εύβοια –βορειοανατολική Πελοπόννησο αλλά και στις Κυκλάδες-Κρήτη ο καιρός θα είναι πιο μουντός χειμωνιάτικος με βροχές κατά διαστήματα συνοδεία ψυχρών βορειοανατολικών ανέμων και η αίσθηση της ψύχρας πιο έντονη.
Στον αντίποδα στην δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ήπειρο-δυτική&κεντρική Στερεά-βορειοδυτική Θεσσαλία (κυρίως περιοχές δυτικά της Πίνδου) μέχρι και την δυτική νοτιοδυτική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι πιο άστατος με ηλιοφάνεια νωρίς το πρωί και λίγες νεφώσεις που θα πυκνώνουν και θα δίνουν μπόρες και σποραδικές καταιγίδες στα πιο ορεινά τμήματα.
Στην Μακεδονία-Θράκη ο καιρός θα έχει και τα δυο μοτίβα δηλαδή και θα έχει μουντό καιρό τις πρωινές ώρες ωστόσο θα εκδηλωθεί αστάθεια τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες με τοπικές μπόρες-καταιγίδες.
Πέμπτη-Κυριακή 18-21/4/2013:
Σταδιακά από την T Τετάρτη-Πέμπτη και έπειτα η ανώτερη λίμνη θα αρχίσει να εξασθενεί καθώς θα είναι αποκομμένη-εγκλωβισμένη και χωρίς κανένα αίτιο ανατροφοδότησης και τα συνέπεια «ζωής» της λίμνης. Έτσι φαίνεται σταδιακά να βελτιώνεται ο καιρός με κάποια υπολείμματα αστάθειας να μένουμε ωστόσο σε αρκετές ηπειρωτικές ορεινές περιοχές της χώρας.
Παρ’όλα αυτά η θερμοκρασία από την Πέμπτη και έπειτα θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά και οι βοριάδες θα εξασθενήσουν σταδιακά.Τα διαστήματα ηλιοφάνεια όπως είναι φυσικό θα μεγαλώσουν και ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.
Σε αυτό το διάστημα είναι πιθανό ωστόσο να έχουμε προς το τέλος της βδομάδας και πάλι μια παρόμοια αλλαγή όπως αναφέρουμε στην εξέλιξη του 3ο δεκαημέρου .
Προοπτική 3ο δεκαήμερο Απρίλη:
Από την Κυριακή και έπειτα αν και μακριά μπαίνουμε ουσιαστικά στο τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη και είναι πιθανό και πάλι να έχουμε μια παρόμοια μεταβολή με βοριάδες καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσκαιρα να εξασθενήσει η δυναμική του ατλαντικού αεροχείμαρρου πρόσκαιρα και να μετατοπιστεί βορειότερα.
Αυτό πρακτικά θα σημαίνει υψηλές πιέσεις στην δυτική και κεντρική Ευρώπη και στην χώρα μας κυριαρχία βοριάδων στο Αιγαίο και απουσία σχετικά υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή.
Όλα φυσικά κρέμονται από μια «κλωστή» καθώς στην περίπτωση που ενισχυθεί και κατέλθουν νοτιότερα οι υφέσεις στον Ατλαντικό αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση του αντικυκλώνα σε όλη την ανατολική Ευρώπη-Βαλκάνια αλλά και στην χώρα μας κάτι που θα σημαίνει και πάλι στροφή των ανέμων σε νοτιάδες και βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας όπως γίνεται το φετινό χειμώνα με την ατέρμονη εμμονή που παρουσιάζει ο καιρός στην χώρα μας αλλά και στην βορειοδυτική Ευρώπη με την συνεχή παρουσία βαρομετρικών χαμηλών.
Προφανώς τα στοιχεία είναι αρκετά ευμετάβλητα λόγω εποχής και είναι αρκετά ριψοκίνδυνο να μιλήσουμε με ασφάλεια για την μετέπειτα πορεία .
Ωστόσο είμαστε απέναντι σε μια αλλαγή της κυκλοφορίας ή θα είναι ένα πρόσκαιρο διάλειμμα στην φετινή εμμονή του καιρού με τους νοτιάδες?
Στην περίπτωση που υπάρξει συνέχιση του σκηνικού της ερχόμενης εβδομάδας τότε μέχρι τέλος του μήνα θα κυριαρχήσουν οι βοριάδες κάτι που στατιστικά μπορεί να συμβεί όταν έρχονται τέτοιες ψυχρές λίμνες και απασχολούν την νοτιοανατολική Μεσόγειο την Ελλάδα και την Τουρκία.
Επιμέλεια: Καραβίας Ιάσων(Jason)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου