Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων στον νομό Χανίων



Ιδιαίτερα ξηρό έτος το 2013

Σημαντική μείωση, που σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι φθάνει έως και το 50%, σημείωσαν τον φετινό χειμώνα οι βροχοπτώσεις στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέγραψε το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Χανίων, στο σύνολο της περιόδου Σεπτέμβριος 2012 - Μάρτιος 2013, σε όλες τις περιοχές των Χανίων η βροχόπτωση ήταν μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο και κυμάνθηκε από 13% στην περιοχή «Αγροκήπιο» έως και 50% στην περιοχή «Βαρύπετρο».

Μεγαλύτερη μείωση παρουσιάστηκε στις βροχοπτώσεις του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών του Ινστιτούτου, μείωση που φτάνει και το 88% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012. Η δε χαμηλότερη βροχόπτωση για τον μήνα Μάρτιο καταγράφηκε στο Φραγκοκάστελλο (7 mm) και η υψηλότερη στον Κακόπετρο (44 mm).

Σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο προειδοποιεί: «Το 2013 θα είναι ένα ξηρό έτος και πρέπει να υπάρξει έγκαιρος σχεδιασμός για τη διαχείριση του νερού για να μην υπάρξουν προβλήματα, ιδιαίτερα τους κρίσιμους μήνες».

Μάλιστα, για την καλύτερη διαχείριση του νερού άρδευσης, το Ινστιτούτο έκανε γνωστό πως από τις αρχές του επόμενου μήνα θα εκδίδει εβδομαδιαίο δελτίο με τις ανάγκες σε νερό των κυριότερων καλλιεργειών στα Χανιά. 

Το δελτίο θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου και θα αποστέλλεται στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), τους δήμους και τα μέσα ενημέρωσης.
Πηγή:www.newsbeast.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: