Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πολικά μεσοσφαιρικά νέφη



Τα πολικά μεσοσφαιρικά νέφη, γνωστά και ως "φωτεινά νυχτερινά νέφη", σχηματίζονται σε ύψη μεταξύ 76 - 85 km πάνω από την επιφάνεια της Γης. Σε αυτά τα ύψη εντοπίζονται το όριο μεταξύ της μεσόσφαιρας και της θερμοσφαίρας ("περιοχές" της ατμόσφαιρας): η μεσόπαυση. Σε αυτή την ατμοσφαιρική περιοχή, η συμπύκνωση των υδρατμών οδηγεί σε σχηματισμό νεφών που αποτελούνται από παγοκρυστάλλους. Ακόμα και όταν ο ήλιος βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα και η επιφάνεια της Γης είναι σκοτεινή, τα νέφη αυτά εξακολουθούν να "φωτίζονται", ώστε αποκτούν την μοναδική, "αιθέρια" όψη που αποτυπώνεται στη διπλανή εικόνα. 
Τα πολικά μεοσφαιρικά νέφη είναι ορατά τόσο από το Β. όσο και από το Ν. ημισφαίριο, κυρίως κατά τη διάρκεια της μετάβασης από την άνοιξη στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με ορισμένους ατμοσφαιρικούς ερευνητές, τα νέφη αυτά αποτελούν "δείκτες" των ατμοσφαιρικών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα εξαιτίας της αύξησης των θερμοκηπικών αερίων στην ατμόφαιρα του πλανήτη μας. 
Η συγκεκριμένη φωτογραφία των πολικών μεσοσφαιρικών νεφών ελήφθη από αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού την 5 Ιανουαρίου 2013. Τα συγκεκριμένα νέφη "αποθανατίστηκαν" στην περιοχή πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό, νότια της Γαλλικής Πολυνησίας. Πηγή φωτογραφίας: NASA Earth Observatory.

Επιμέλεια - Σύνταξη: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος (thgian82)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: