Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Υπολείπεται των φιλοδοξιών το περίγραμμά της συμφωνίας για το κλίμα στην Κοπεγχάγη

Χωρίς να ενθουσιάζει κανένα – ειδικά τις περιβαλλοντικές οργανώσεις – έληξε η σύνοδος για το κλίμα Κοπεγχάγη με μια συμφωνία, στην οποία περιλαμβάνεται το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Όλες οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα, υπέγραψαν σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η βοήθεια που θα δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2020.

Μόνο 5 από τις 193 χώρες προέβαλαν αντιρρήσεις: πρόκειται για την Κούβα, τη Βενεζουέλα, την Βολιβία, το Σουδάν και τη Νικαράγουα.

Σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης που υιοθετήθηκε οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν βοήθεια ύψους 3,6 δισ. δολαρίων προς τις πιο ευπαθείς χώρες έως το 2012, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δεσμευθεί να χορηγήσει 10,6 δισ. δολάρια για τα έτη 2010, 2011 και 2012, ενώ η Ιαπωνία ανακοίνωσε στην Κοπεγχάγη ότι θα χορηγήσει 11 δισ. δολάρια για αυτά τα τρία χρόνια.

Όμως υπάρχει απογοήτευση, καθώς μεταξύ των στόχων της συμφωνίας δεν είναι τελικά η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050, ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου να περιοριστεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Επίσης, η συμφωνία δεν θα είναι νομικά δεσμευτική για τις χώρες που υπέγραψαν αλλά θα πρέπει οι ίδιες οι χώρες να καθορίσουν τους στόχους των εκπομπών τους.

Το 2007 οι εκπομπές ρύπων ανά χώρα ήταν (σε εκατομμύρια τόνους):

ΗΠΑ Κίνα ΕΕ Ινδία Βραζιλία
7.000 7.200 5.000 7.000 1.000

Όσον αφορά το πρωτόκολλο του Κιότο ας σημειωθεί ότι είχε δεσμευτεί μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση, κι όχι οι ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία κλπ

Προκειμένου δε να επιτευχθεί μία νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά και εμπιστοσύνη μεταξύ των ανεπτυγμένων – αναπτυσσομένων χωρών.

Τέλος ας υπογραμμίσουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε, όπως λένε αξιωματούχοι της, τις ευθύνες της: «Εμείς δεν κάναμε μικροπολιτικά παιχνίδια. Δείξαμε από την αρχή ότι έχουμε φιλοδοξίες για τον πλανήτη για το μέλλον του πληθυσμού μας. Είπαμε τι θέλαμε να κάνουμε στο επίπεδο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μείωση που θα φθάσει έως και 30% στον ορίζοντα του 2020, και για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών παραγωγής από τις αναπτυσσόμενες χώρες», τονίζουν.

Ο εκπρόσωπος του Τουβαλού, μιας μικροσκοπικής νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού, η οποία κινδυνεύει με «εξαφάνιση» από την άνοδο της στάθμης του νερού, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να δεχθήκαμε τα 30 αργύρια για να προδώσουμε το λαό μας και το μέλλον μας».

Ένας εκπρόσωπος της Οργάνωσης «Φίλοι της Γης» δήλωσε: «Η Κοπεγχάγη υπήρξε μια αξιοθρήνητη αποτυχία. Δεν αποδόθηκε Δικαιοσύνης. Με τη μη ανάληψη δράσης, οι πλούσιες χώρες καταδίκασαν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα, τη δυστυχία και το θάνατο, αφού επιταχύνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά οι ανεπτυγμένες χώρες.»

Τέλος η Greenpeace της Βρετανίας χαρακτήρισε την Κοπεγχάγη «τόπο εγκλήματος με τους ενόχους να το σκάνε στο αεροδρόμιο»: ελάχιστοι πολιτικοί άνδρες σε αυτό τον πλανήτη μπορούν τελικά να δουν πέρα από το στενό προσωπικό τους συμφέρον, πόσο μάλλον να ενδιαφερθούν για τα εκατομμύρια ανθρώπων που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.»

Ας σημειωθεί ότι μια εμπιστευτική ανάλυση του ΟΗΕ αποκαλύπτει πως ακόμα και αν γίνουν πράξη όλες οι δεσμεύσεις, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί περίπου 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2050- αύξηση που σημαίνει ότι 170 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι θα κινδυνεύουν από παράκτιες πλημμύρες, 550 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι θα απειλούνται με λιμό, και έως και το 50% των ζωικών ειδών θα κινδυνεύει με εξαφάνιση.

"Συμφωνία της Κοπεγχάγης"

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας:

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

"Βαθιές περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές απαιτούνται σύμφωνα με την επιστήμη… με προοπτική να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές έτσι ώστε να κρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου".

ΝΟΜΙΚΑ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Μία πρόταση που επισυνάπτεται στη συμφωνία καλεί για μία νομικά δεσμευτική συνθήκη έως τα τέλη του επόμενου έτους.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΦΤΩΧΩΝ ΧΩΡΩΝ

Το κείμενο αναφέρει: "Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους, τεχνολογία και δημιουργία ικανοτήτων προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες".

Αναφέρει ως ιδιαίτερα ευπαθείς και έχουσες ανάγκη βοήθειας τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τα αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη και χώρες στην Αφρική.

"Οι ανεπτυγμένες χώρες θέτουν έναν στόχο κινητοποίησης από κοινού 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο έως το 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αναπτυσσομένων χωρών.Τα κεφάλαια θα προέλθουν από ένα εύρος πηγών, ιδιωτικών και δημόσιων, διμερών και πολυμερών".

Ένα παράρτημα αναφέρει τις ακόλουθες βραχυπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις από ανεπτυγμένες χώρες για την περίοδο 2010-2012: ΕΕ – 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια Ιαπωνία – 11 δισ. δολάρια Ηνωμένες Πολιτείες – 3,6 δισ.δολάρια

ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

Οι λεπτομέρειες για τα σχέδια μετριασμού των ρύπων περιλαμβάνονται σε δύο ξεχωριστά παραρτήματα, ένα για τους στόχους των ανεπτυγμένων χωρών και ένα για τις εθελοντικές δεσμεύσεις των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών.

Αυτές δεν είναι δεσμευτικές και περιγράφουν την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά τις δεσμεύσεις – κυμαινόμενες από τις "υπό σκέψη" για τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις "εγκριθείσες με νομοθεσία" για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ

Ένα από τα σημεία αδιεξόδου για μία συμφωνία, κυρίως επειδή η Κίνα αρνήθηκε να αποδεχθεί διεθνείς ελέγχους, το τμήμα για την παρακολούθηση των δεσμεύσεων των αναπτυσσομένων χωρών είναι ένα από τα μεγαλύτερα της συμφωνίας.

Αναφέρει πως οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να παρακολουθούν τις προσπάθειές τους και να αναφέρουν τα αποτελέσματα στα Ηνωμένα Έθνη κάθε δύο χρόνια, με μερικούς διεθνείς ελέγχους ώστε να αντιμετωπιστούν δυτικές ανησυχίες για διαφάνεια αλλά "να διασφαλισθεί ότι η εθνική κυριαρχία θα τύχει σεβασμού".

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ

Η συμφωνία "αναγνωρίζει τη σημασία της μείωσης εκπομπών από την αποψίλωση και την υποβάθμιση δασών και την ανάγκη να ενταθεί η απομάκρυνση αερίων του θερμοκηπίου από τα δάση" και συμφωνεί να παράσχει "θετικά κίνητρα" για τη χρηματοδότηση τέτοιας δράσης με οικονομικούς πόρους από τον ανεπτυγμένο κόσμο.

ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ

Αναφέρονται, αλλά όχι λεπτομερειακά. Η συμφωνία αναφέρει: "Αποφασίζουμε να επιδιώξουμε διάφορες προσεγγίσεις, περιλαμβανομένων ευκαιριών για τη χρησιμοποίηση αγορών ώστε να ενταθεί το κόστος-αποτελεσματικότητα των και να προωθηθούν οι δράσεις μετριασμού".

Πηγές ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο,

http://www.physics4u.gr/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: