Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Επιδείνωση του καιρού και καταιγίδες στην Αττική την Τρίτη 15/12/2009



Σημαντική μεταβολή του καιρού κατά την διάρκεια της νύχτας προς Τρίτη

Γενικά :
Βαρομετρικό χαμηλό οργανώνεται και βαθαίνει στην περιοχή της δυτικής Μεσογείου.Συνοδεύεται από πολύ ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας και αναμένεται να εκτοξεύσει την αστάθεια της ατμόσφαιρας κινούμενο προς την Ελλάδα.Παράλληλα θα διασπαστεί σε διαδοχικά άρτια σχηματισμένα μέτωπα κακοκαιρίας που θα πλήξουν κατά κυματα τη χώρα.Ήδη παρατηρέιται η δημιουργία οργανωμένων συμπλεγμάτων καταιγίδων στην δυτική και κεντρική Μεσόγειο και κυρίως πέριξ της Σικελίας.

Όσον αφορά την Αττική, η τροχιά των διαταραχών αυτών σε συνδυασμό με τους πολύ ευνοϊκούς ανέμους σε όλα τα στρώματα της τροπόσφαιρας(νότιοι-νοτιοανατολικοί στην επιφάνεια και νοτιοδυτικοί στα ανώτερα) συντελούν στην εκδήλωση αξιόλογων φαινομένων στον νομό...

Πιο αναλυτικά:
Συνεχίζεται ο βαρύς,νεφελώδης καιρός και για το υπόλοιπο της ημέρας με λίγες τοπικές και ασθενείς έως μέτριας έντασης βροχές κατά περιόδους.

Κατα την διάρκεια των βραδυνών ωρών και κυρίως από αργά τη νύχτα και μετά ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση.Τα φαινόμενα προβλέπεται σταδιακά να ενταθούν και να γενικευτούν.Έτσι, θα εκδηλωθούν βροχές μέτριας έως ισχυρής έντασης που περισσότερο θα επηρεάσουν τα δυτικά του νομού.

Οδεύοντας προς το ξημέρωμα, συμπλέγματα καταιγίδων θα απασχολήσουν την νότια και άκρα ανατολική Πελοπόννησο κινούμενα στο τόξο των νομών Λακωνίας-Αργολίδας και εν συνεχεία Αττικής.Κατά συνέπεια, πολύ άστατος καιρός με μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα επικρατήσει προς το ξημέρωμα και στο λεκανοπέδιο με έμφαση στα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματά του και τον Σαρωνικό.Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι ισχυρά συνοδεία ριπαίων ανέμων ή και χαλαζόπτωσης.

Ο καιρός προβλέπεται να διατηρηθεί άστατος κατά περιόδους ιδαίτερα νεφελώδης με τοπικές μπόρες και πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως στα προαναφερθέντα τμήματα του νομού μέχρι και αργά το μεσημέρι.Στη συνέχεια, θα υπάρξουν ολοένα και μεγαλύτερα ανοίγματα και ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί πρόσκαιρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν Ν/ΝΑ 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ στα δυτικά, ενώ σταδιακά από το απόγευμα θα στραφούν σε πιο νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.Θερμοκρασιακά αναμένεται "μαλακός" καιρός, καθώς αυτή θα ανέλθει στα επίπεδα των 17 βαθμών.

Για ότι νεότερο τυχόν υπάρξει όσον αφορά την παραπάνω εξέλιξη καθώς και για την πρόγνωση της νύχτας προς Τετάρτη και το πρωινό της ημέρας αυτής που παρουσιάζουν εκ νέου ενδιαφέρον από πλευράς αξιόλογων φαινομένων και καταιγίδων στον νομό θα εκδοθούν νεότερα άρθρα.

by lefteris13

Επιμέλεια : Λευτέρης Βλάσσης
Πηγή:www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: